Connect with us

NHL

Mercats de segones oportunitats

Encara que pugui semblar el contrari, l’NHL una vegada abandona una ciutat mai no tanca la porta a tornar-hi algun dia, i així ha passat moltes vegades.

Mai no és fàcil fer-se amb una franquícia de l’NHL, el nombre tancat disponibles fa que el moviment a altres ciutats interessades sigui complicat si no es tracta d’una urgència insalvable, és veritat que cada cert temps la lliga obre algunes places en forma de expansió però són casos en compte gotes.


Actualment són 32 les franquícies en lliça, però fa més de cent anys eren moltes menys les que formaven la lliga nacional d’hoquei gel, algunes han sobreviscut fins al dia d’avui mentre que altres es van mudar a altres destinacions o simplement van cessar operacions.

Diverses ciutats han gaudit de més d´una oportunitat per formar part de l’NHL

Habitualment la lliga, comandada pels seus mandataris, decideix on expandir-se/reubicar-se en funció de diferents interessos, així que un cop ha escollit un mercat és important cuidar-lo des de dins per no perdre’l i així deixar de pertànyer al món de l’NHL. Però no sempre la marxa d’un equip a una altra ciutat és el final de les grans lligues d’hoquei gel en aquell mercat, hi ha diferents casos al llarg de la història en què l’NHL ha decidit, i va decidir, tornar a intentar assentar-se en un d’aquests mercats que no es van poder consolidar en el passat però que mereixen un (o dos) nou intent.

La ciutat d’Atlanta està a prop de disfrutar d’una tercera oportunitat a l’NHL | shutterstock

Ciutats amb més d’una franquícia al llarg de la història

A continuació trobareu totes les urbs nord-americanes que han tingut més d’una oportunitat per allotjar una franquícia de l’exclusiva NHL, moltes vegades ‘oblidades’ només per criticar possibles noves candidates.

  • St. Louis (2 franquícies)

Durant els anys 30 del segle passat a la ciutat de Missouri van existir els Eagles encara que a causa dels problemes financers només van estar a St. Louis una campanya, dècades més tard l’NHL va donar una nova oportunitat a la ciutat en forma dels actuals Blues.

  • Ottawa (2 franquícies)

A principis del segle XX a la capital canadenca van tenir l’honor de comptar amb la primera encarnació (molt reeixida) dels Senators, a causa d’algunes dificultats econòmiques greus van perdre l’equip desaprés de 16 temporades. Ja als anys noranta l’NHL va tornar juntament amb els nous Sens.

  • Pittsburgh (2 franquícies)

El 1920, Pittsburgh va tenir la seva primera franquícia NHL anomenada Pirates, però el 1925 a causa de la gran depressió van perdre l’equip, ja als 60 van recuperar el seu lloc a la lliga de la mà dels Penguins.

  • Quebec City (2 franquícies)

La ciutat Quebecois va estar immersa als inicis de l’NHL amb els Bulldogs però només van durar un curs després de la venda a un grup inversor de Hamilton, el 1979 Quebec City va entrar de nou a l’NHL després que els Nordiques fossin absorbits per la lliga després que aquesta es fes amb 4 equips provinents de l’extinta WHA. Actualment no hi ha equip a l’urbs francòfona.

Els Nordiques en acció | puckstruck
  • New York (3 franquícies)

A dia d’avui segueixen cohabitant (cadascú a la seva zona) dues franquícies de l’NHL a NY, els Rangers i els Islanders, els primers són una de les franquícies clàssiques de la lliga mentre que els segons ja porten mig segle jugant a l’NHL , però entre 1925 i 1942 van existir els Americans, deixant en tres els conjunts NHL a Nova York al llarg de les dècades.

  • Philadelphia (2 franquícies)

A la ciutat de l’amor abans que els actuals Flyers van existir els Quakers, aquests venien reubicats des de Pittsburgh però la gran depressió va poder amb ells només després d’haver disputat un sol curs al gel.

  • Montreal (3 franquícies)

Els Habs són l’autèntic cor de la ciutat però fins a dues franquícies més han considerat Montreal la seva llar, es tracta dels Wanderers i Maroons. Els primers es van veure afectats per la manca de jugadors disponibles a causa de la primera guerra mundial, els segons van sucumbir als problemes econòmics.

  • Atlanta (2 franquícies)

L’urbs de l’estat de Geòrgia actualment està en boca de tots pel renovat interès per aconseguir una franquícia de l’NHL, però abans ja va estar ficada a la millor lliga del món d’hoquei gel, primer amb els Flames i després amb els Thrashers, tots dos conjunts van ser reubicats a Canadà.

Membre dels Atlanta Flames | NHL.com
  • San Jose/San Francisco/Oackland (2 franquícies)

Abans de l’arribada dels Sharks a principis de la dècada dels noranta van existir els Golden Seals, aquests van ser part de la gran expansió de l’NHL el 1967, així que l’important mercat del nord de Califòrnia ja va viure la seva primera experiència a la National Hockey League encara que sense gaire èxit atès que finalment es van mudar a una altra zona.

  • Minnesota (2 franquícies)

Un dels millors mercats nord-americans, si no el millor, pel que fa a hoquei gel, és l’estat de Minnesota però sigui per les raons que siguin tampoc és immune a les reubicacions i pèrdues de franquícies. A mitjans dels noranta, els North Stars van abandonar l’estat del nord per anar-se’n a Dallas, encara que pocs anys més endavant l’NHL decidiria tornar a expandir-se a Minny amb els actuals Wild.

Els North Stars front els Blues | 1390 Granite
  • Winnipeg (2 franquícies)

Seguint un camí semblant al del Quebec City, l’urbs de Manitoba va aconseguir la seva primera franquícia NHL després de veure com els Jets de la WHA passaven a l’NHL, més endavant seria una de les franquícies que es mouria de ciutat encara que el 2011 de nou tindrien la fortuna de poder comptar amb la nova reencarnació dels Jets, encara que fos mitjançant una reubicació.

  • Los Angeles (2 franquícies)

La gran àrea metropolitana de Los Angeles gaudeix actualment de dues franquícies NHL, Kings i Ducks, aquests dos equips mai s’han mogut de ciutat i tampoc han comptat amb cap altre predecessor a la zona més propera.

  • Colorado (2 franquícies)

El primer intent de l’NHL d’establir-se a Denver va ser amb els Rockies entre 1976 i 1982, la idea no va acabar de quallar atès que una venda a uns inversors de New Jersey es va emportar la franquícia a la costa Est, dècades després la reubicació dels Nordiques va tornar el GRAN hoquei a la ciutat de les rocoses amb els Avalanche.

MacDonald en els Rockies | The Hockey Writers

La història marca que és millor cuidar i ajudar a establir-se a la franquícia NHL en qüestió a cadascun dels seus mercats/ciutats que perdre-la i aspirar a una altra de nova o reubicada, perquè això segurament pot no donar-se. Però vist el vist tampoc és impossible que l’NHL doni una segona, i fins i tot una tercera oportunitat a alguna de les ciutats que primer van fracassar però que per diferents motius es mereixen o interessin la seva tornada a la roda de la millor lliga d’hoquei gel del món’

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL