Connect with us

NHL

La nit del bilió de dòlars

Sembla el títol d’un western de John Ford o Sergio Leone, però no, parlem de la quantitat de diners que es van moure les primeres 24h a la “Free Agent Frenzy” de l’NHL de 2024.

L’1 de Juny és una de les dates clau per les franquícies de l’NHL, l’obertura de la “Free Agency” obra la temporada i sempre comporta molt moviment les primeres hores i durant anys s’han anat tancant contractes inverosímils. Però la bogeria que es va desfermar en l’agència lliure prèvia a la temporada 2024/25 ha estat històrica.

Ho van liderar els Nashville Predators que van decidir donar-ho tot per dos grans forwards d’un renom espectacular com són Steven Stamkos i Jonathan Marchessault.

Els dos van deixar els seus respectius equips sent els màxims anotadors històrics de la franquícia.
Stamkos va jugar un total de 1082 partits per 1137 punts als Tampa Bay Lightning i Marchessault 417 punts en 514 partits per la jove franquicia de Vegas, els Golden Knights.

Només a la primera hora de l’agència lliure ja es van gastar gairebé $750 milions

Segons la TSN, a la primera hora d’agència lliure ja s’havien mogut un total de 745M$ per un total de 64 firmes. Més que la suma del que es va gastar a la primera hora dels últims cinc anys combinats (dades: Forbes.com).

  • 2024: 64 firmes – $745.8 milions
  • 2023: 24 firmes – $102 milions
  • 2022: 19 firmes – $167 milions
  • 2021: 33 firmes – $225 milions
  • 2020: 9 firmes – $19 milions
  • 2019: 38 firmes – $110 milions

Aquestes dades de la primera hora de 2024 superen a més a més el total de despeses que hi va haver en tota l’agència lliure del millor dels últims anys (668M$ al 2021).

Uns dies després de donar la victòria a la final de l’Stanley Cup als Florida Panthers, Sam Reinhart recollia els fruits amb un contracte de 8 temporades i 69M$ en total. Més que merescut vist el rendiment que va donar el jugador a la franquícia.

De l’equip campió també hi va haver jugadors que es van despedir com Ekman-Larsson (als Toronto Maple Leafs 4×3,5M), Brandon Montour (el gran damnificat del contracte de Reinhart) que va firmar per Seattle Kraken (7×7,13M$), el propi Ekblad es va quedar també sense forat a l’equip, sumat a les sortides de Lomberg, Stenlund i Stolarz. Tot equip campió pateix quan toca renovar i en el cas dels Panthers va pesar molt l’aportació ofensiva de Reinhart per sobre de la defensiva de Montour.

Moviments com el de Jake Guentzel també es van emportar molts titulars: 7x9M$ per firmar amb els Tampa Bay Lightning. Contracte subjectat a vàries clàusules i amb un global molt suculent pel davanter. Per poder firmar-lo, els Bolts, més enllà del drama Stamkos, van haver de renunciar a Jeannot que va fitxar pels Kings i a Sergachev que va ser traspassat als Utah Hockey Club per Moeser, Geekie i 2 picks del Draft.

Els Predators van tirar-ho tot per la finestra i van firmar a més a més d’Stamkos i Marchessault una renovació per Juuse Saros de 8 anys a 7,74M$ la temporada i van incorporar a Brandon Skjei per 49M$ en 7 anys. Un bon tros de pastís de Nashville va desaparèixer amb aquests 4 jugadors.

Més d’un bilió de dòlars gastats en un dia pels diferents GM

Hi ha hagut altres moviments “grans” en aquell primer dia: Lindholm (7×7,75M$) i Nikita Zadorov (6x5M) als Bruins, Teravainen (3×5,4M$), Tyler Bertuzzi (4x5M$) i Alec Martínez (1x4M$) als Blackhawks, els Sharks van voler donar-li eines a Celebrini al seu primer any i rodejar-lo ràpid amb Toffoli (4x6M$) i Wennberg (2x5M$), Shane Monahan (5×5,5M$) es va reunir amb Johnny Gaudreau a Columbus, o el sempre anotador Anthony Duclair que va firmar pels Islanders (4×3,5M$).

No oblidem que el salary cap de 2024/25 va passar de 83,5M$ a 88M$. Si alguna cosa va quedar demostrada és que no pots pretendre donar-li diners a un General Manager i que aquest no se’ls gasti. En un mercat tant agressiu com el de l’NHL, el més ràpid i el que més aposti, és qui dormirà més tranquil. El què no se sabrà, és quan toqui passar comptes i valorar les inversions realitzades…si seguiran dormint tranquils o els hi costarà conciliar una mica més la son.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL