Connect with us

Entrevista CAT

L’Hoquei gel al paper: entrevista amb Taylor Fitzpatrick

Art de saltkettling, a Tumblr.

Taylor Fitzpatrick és canadenca i és l’autora de Tot a la vida, novel·la que vaig compartir amb vosaltres fa uns dies. Per completar aquesta ressenya, avui us porto una entrevista amb ella, que ha estat tan amable d’asseure’s a contestar-me unes preguntes sobre els seus llibres, l’hoquei i, és clar, pel·lícules.

Per començar, una fàcil 🙂

Pregunta: Quant i per què vas començar a escriure?

Resposta: Tècnicament, la meva primera experiència amb l’escriptura va ser als dos anys; li dictava històries a la meva mare, que me les escrivia i jo després les acompanyava amb alguns gargots de ceres. Les històries són una cosa que m’ha agradat explicar des que tinc memòria.

Però vaig començar a escriure de debò amb 11 o 12 anys. El meu pare tenia un portàtil vell de la feina que no aguantava més que un processador de text i potser el Solitari o el Buscamines, i va ser això, com de sobte podia escriure prou ràpid per seguir-li el ritme als meus pensaments a mesura que millorava la meva mecanografia… i llegir-ho! (la meva lletra a mà és força dolenta), cosa que va suposar un punt d’inflexió. No he parat des de llavors.

P: Per què escriure sobre hoquei gel? Ets fan?

R: He crescut a pistes, més o menys, perquè el meu germà jugava, i fins que vaig ser prou gran per quedar-me sola a casa, era a les grades. Però per algun motiu no em vaig fer fan fins més gran. El punt d’inflexió van ser les Olimpíades de Vancouver i, un cop estava enganxada, la vida que m’havia passat aprenent coses per osmosi va fer que em fiqués de ple ràpid.

P: Quin equip segueixes?

R: Sóc torontiana de naixement i vaig créixer aquí, però mai no he estat dels Leafs. El meu germà sí i fins i tot de segona mà, el dolor és intens.

Ara visc a Ottawa, però quan veig els Sens animo a l’altre equip. En tinc dos.

Un és heretat: els meus pares són de Montreal i la meva mare i jo hem anat juntes a veure els Habs moltes vegades al llarg dels anys.

L’altre va ser un error del qual no puc culpar ningú; durant les Olimpíades de Vancouver, Roberto Luongo es va guanyar el meu cor. El vaig seguir als Vancouver Canucks i els tenia massa afecte per quan se’n va anar com per abandonar-los, i ara estic atrapada. I mira que m’ho posen difícil de vegades.

P: Aleshores, per què situar la teva primera història a Toronto?

R: En part, per la familiaritat. La vaig escriure quan vivia a Toronto i és més fàcil situar la ficció en un món on vius tu mateixa, encara que no sigui igual del tot.

SPOILER (selecciona el text per llegir el spoiler)

També, em va semblar que seria divertit fer que els Leafs guanyessin la Copa en una realitat alternativa, sabent que no hi havia possibilitat que passés a la realitat.

FI DE L’SPOILER

Això va ser un 2012, quan eren tan dolents que feien història, abans de Marner i Matthews. I més de 10 anys després, encara que estiguin a prop de dalt a la classificació… Mateix nombre de copes. Encara que aquest any han arribat a la segona ronda, pot ser que estiguin llestos en una o dues dècades més.

Taylor Fitpatrick y Ana Compañy en una calle peatonal. Hay banderas de Canadá de fondo. Ambas llevan mascarilla. Fitzpatrick lleva una camiseta de los Vancouver Canucks en colores arcoiris.
L’autora del llibre i l’autora de l’article, de passeig per Ottawa el 2020.

P: Estàs contenta amb les finals d’aquest any?

R: No… del tot, i no només perquè cada ronda que passessin els Panthers suposava que una selecció de primera ronda dels Habs anava empitjorant! Però, bé, els Habs van aconseguir una selecció de primera ronda per Ben Chiarot, així que tampoc em puc queixar.

Això no és tant sobre les Finals com sobre playoffs en general: La NHL ha de solucionar això de la seguretat dels jugadors abans que mori algú. Diria que abans que algú es trenqui el coll, però això ja ha passat aquests Playoffs i no hi va haver cap disciplina addicional per la jugada. La falta de consistència de l’arbitratge a Playoffs ho fa molt pitjor.

“L’NHL ha de solucionar això de la seguretat dels jugadors abans que mori algú”

P: L’hoquei gel ha esdevingut un subgènere molt popular entre la romàntica d’esports. Per què creus que és? Especialment, tenint en compte els problemes de l’NHL per atraure nous fans.

R: Crec que és un esport fantàstic des del punt de vista narratiu. L’hoquei té violència, velocitat tàctica. És al mateix prou complex com perquè ens puguem posar molt específics i prou simple per poder enganxar-se ràpid. Les pàgines que podria escriure sobre, no ho sé, una partida de bitlles són limitades, però l’hoquei? És un tema fascinant de què escriure.

I això no és res més que l’esport en si mateix; cada temporada té els seus alts i baixos, les seves ratxes de victòries i les seves derrotes esquinçadores, rivalitats entre els equips i els jugadors. Introdueix trames dins de trames. És genial.

Crec que la violència en si és un factor en comparació amb altres esports que no permeten que s’aturi tot el partit perquè la gent pugui donar-se de cops de puny; hi ha un element de perill que no us donarà escriure sobre un comptable o fins i tot un esportista d’un esport de contacte que sigui una mica menys, bo, brutal.

P: En relació amb les preguntes anteriors, els llibres i altres obres sobre hoquei gel s’han convertit en portes a l’esport per a gent a qui no li interessava abans. T’ha passat? T’ha dit algun fan alguna vegada que es va interessar a l’esport arran dels teus llibres?

R: Sí, moltes vegades, i és el millor regal, de debò! Tot i que de vegades és una mica agredolç… algú em va escriure per dir-me que s’havia fet fan dels Bruins. Aquesta em va fer mal. Tinc molta sort que no em traguessin el carnet de fan dels Habs.

P: Què diries a algú que mai no ha seguit l’hoquei, però que ha descobert de l’esport per aquestes noves portes poc habituals i no sap per on començar?

R: És una bona pregunta, perquè hi ha un munt de material per navegar i equips als quals es podria seguir, i l’esport té per descomptat un munt de gatekeepers [gent que considera que tots els fans nous d’alguna cosa són «falsos»] . És difícil aprendre quan tanta gent sembla decidida a riure’s dels altres per estar aprenent. Crec que els partits en si són sempre el millor camí i ajuda tenir una persona que sàpiga i que pugui contestar la pregunta de «Què acaba de passar?», perquè n’hi ha molt, especialment pel que fa a l’arbitratge, que pot ser inexplicable per a un novell (i per a experts, sincerament, però ja he dit el que pensava sobre el tema).

Però és divertit veure hoquei gel fins i tot encara que no et sàpigues tots els secrets, així que, de veritat, sempre que t’ho estiguis passant bé, aprèn sobre el que vulguis aprendre i acabaràs enxampant la resta pel context i els comentaris. És un esport que cal veure’l. Crec que el més important és trobar un jugador o un equip que sigui divertit veure i que et faci emocionar-te pels partits. La resta arribarà sola.

P: Has publicat quatre llibres i tens gairebé 20 històries a internet, totes sobre hoquei gel. D’on treus les idees?

R: Sincerament, tinc una molt bona relació bidireccional amb els meus lectors que fa possibles les meves històries. Algunes de les idees apareixen senceres al meu cap elles soles, però aquesta inspiració és poc habitual i molt valuosa, no és una cosa del que puc dependre. Així que algunes són aquell moment d’eureka, però moltes vegades l’origen d’una història va ser algú dient «explica’m una història sobre…» i això és l’espurna de la qual sorgeix tot. Una frase es converteix en tot un món.

“Algunes de les idees apareixen senceres al meu cap elles soles, però aquesta inspiració és poc habitual i molt valuosa”

P: En què estàs treballant en aquest moment?

R: Estic acabant d’editar l’últim llibre d’una trilogia, Between the Teeth, mentre faig malabars amb tres històries en línia més. Molta feina! Però m’he adonat que necessito tenir moltes coses a mitges alhora per ser productiva, sempre estic procrastinant alguna cosa productivament. Si em concentrés en només una cosa cada vegada, mai no acabaria res. He descobert que aquesta és la millor cura per al bloqueig descriptor: és fàcil bloquejar-se en una cosa; és molt més difícil bloquejar-se en quatre.

P: Tot i totes aquestes històries, només hi ha un dels teus llibres en castellà, Tot a la vida. Com li descriuries el llibre a un possible lector?

R: En el més bàsic, Tot a la vida és la història d’algú que no es considera especialment excepcional, però que viu una vida excepcional, SPOILER

Inclòs convertir-se en el primer jugador fora de l’armari a l’NHL… completament per accident.

FI DE L’SPOILER

Fragmento de la portada española. Es la silueta en colores planos de dos jugadores de hockey de frente.

P: Alguns dels teus llibres, escrits fa gairebé deu anys, tracten temes que l’NHL encara té avui dia, com ara traumatismes al cap o homofòbia. T’imaginaves que l’esport tindria els mateixos problemes deu anys després?

R: Sincerament, sí. L’NHL em decep molt, però poques vegades em sorprèn. Si em sorprèn, acostuma a ser per bé.

Hi ha alguna cosa podrida en el més profund de l’esport que ha començat a quedar exposat en notícies recents (violència sexual envers jugadors i perpetrada per jugadors en particular). No és l’NHL, ni tan sols l’hoquei gel; va més enllà i espero que, ara que s’ha reconegut, la cultura pugui començar a canviar.

“Em quedo decebuda sovint, però poques vegades sorpresa, i no poso la mà al foc”

Hi ha canvis al nivell de lligues menors o internacionals per combatre els traumatismes, perquè estan escoltant els experts, i bé per ells. M’imagino que l’NHL arribarà en algun moment, però, de nou, no poso la mà al foc i, per desgràcia, molts jugadors més patiran lesions que alterin les seves carreres i les seves vides abans.

P: Per acabar, tens recomanacions de llibres, pel·lícules o sèries que tinguin a veure amb l’hoquei gel?

R: Goon és la meva pel·lícula infal·lible per animar-me. No acostumo a veure pel·lícules diverses vegades, però aquesta l’he vist mitja dotzena de vegades. I només és d’hoquei de refiló, però les parts que tenen a veure amb l’esport són molt divertides i és una delícia en dos idiomes: Bon Cop Bad Cop.


Just em va molt bé que esmentis aquestes dues pel·lícules, perquè m’agraden molt i tenia pensat escriure-hi per a NHLmania en el futur. Moltes gràcies. 🙂 Podeu trobar Taylor parlant dels seus llibres en tumblr (en anglès).

Et pot interessar…

Fan de los Pittsburgh Penguins (y de las pelis malas sobre hockey).

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Entrevista CAT