Connect with us

Opinió

BookTok, o la fina línia entre el fandom i l’assetjament

Fa uns dies vam publicar la ressenya de Tot a la vida, una novel·la de romàntica d’hoquei gel. Com que la tenia pensada i escrita des de feia temps, no volia canviar-la ni afegir informació que s’allunyés molt de la novel·la (que a més no té res a veure amb tot això); però amb el que ha passat les darreres setmanes, em deixava mal gust de boca parlar de romàntica d’hoquei sense tractar el tema de BookTok.

D’acord, què ha passat?

Com ja he dit a la ressenya, la romàntica d’hoquei gel triomfa per algun motiu que no és correlatiu a la popularitat de l’esport, que no s’acosta a les xifres del bàsquet o el futbol americà a l’altra banda de l’atlàntic ni a les del futbol a tota la resta del món. I avui dia, aquestes tendències es generen i es desenvolupen moltes vegades a BookTok, la comunitat literària de TikTok, la xarxa social amb més de mil milions d’usuaris. I allà el nostre esport està molt de moda.

Article de The Daily Telegraph sobre com els fans de la romàntica d’hoquei d’Austràlia van començar a anar a partits d’una lliga menor allà i van acabar triplicant el nombre d’assistents.

És habitual als fandoms de llibres buscar actors o models que s’assemblin als personatges per imaginar possibles pel·lícules o, simplement, per crear fanart o contingut sobre el llibre. En ser aquests llibres d’hoquei gel i la xarxa social principalment de vídeos, òbviament els jugadors reals d’hoquei oferien el millor material de base.

Encara que hi havia diversos jugadors que havien cridat l’atenció d’aquesta comunitat, cap no ho feia com a Alexander Wennberg, centre dels Seattle Kraken. Aquest equip va veure un filó aquí i va començar a interactuar amb el contingut de BookTok al seu compte de TikTok, compartint vídeos (la majoria avui esborrats) i presentant altres dels seus jugadors. Fins i tot van arribar a convidar influencers a veure partits de Play Offs, entre ells, Kierra Lewis.

Un dels vídeos de la TikToker Kierra Lewis, en què fa una presentació dels jugadors més guapos.

I el problema?

Aquesta relació simbiòtica entre fans de llibres i un equip d’hoquei gel nou que estava guanyant seguidors d’una manera poc habitual semblava idíl·lica i fins i tot va sortir en alguns mitjans com una cosa «meravellosa». Fins que, el 30 de juliol, Felice Wennberg, la dona d’Alex Wennberg, va publicar diverses stories a Instagram assenyalant com el comportament d’algunes d’aquestes fans «es passava de la ratlla» i era pràcticament «assetjament sexual».

La story d’Instagram de Felicia Wennberg, demanant respecte pel marit.

«Encara que estic molt a favor de l’apoderament de les dones especialment pel que fa al sexe, hi ha vídeos i comentaris que han creuat la línia entre que t’agradi algú i sonar agressiu i assetjador. El que em deixa mal cos és quan el vostre desig ve amb assetjament sexual i comentaris inadequats», va dir Wennberg a Instagram. A més, en aquestes Stories presentava exemples concrets, entre ells, de vídeos de la ja esmentada Kierra Lewis.

Un dels exemples que va assenyalar Wennberg, un comentari en un vídeo de Kierra Lewis fent referència un missatge de la TikToker, en què demana que Wennberg i els seus companys li «marquin als tres forats».

Això va desencadenar una sèrie de comentaris per part de la comunitat BookTok, que es va veure dividida entre els que recolzaven les accions de Kierra Lewis i altres influencers i els que opinaven que hi havia límits que no es podien creuar i que els jugadors són, al final, persones reals. L’Instagram de Felicia es va omplir de comentaris negatius, cosa que va portar el mateix Alex Wennberg a comentar que, encara que s’havia entrenat per bregar amb la premsa i callar si li molestava alguna cosa, no podia no parlar «quan la gent deixa comentaris horribles al Instagram de la meva dona i fins i tot en fotos dels nostres fills».

Kierra Lewis va explicar que els seus vídeos eren de broma i que tant els Seattle Kraken com els Wennberg s’havien volgut aprofitar de BookTok i ara es feien enrere.

El que va passar després

El tema va acabar cridant l’atenció dels mitjans, tant d’hoquei gel com de generalistes, amb articles, vídeos i episodis de podcasts en què tothom volia donar la seva opinió. El fandom de l’hoquei a altres xarxes com Twitter també va voler participar del debat que, com sempre, va acabar derivant en tres o quatre temes més. Fins i tot TikTok en castellà n’està parlant.

D’una banda, tenim la discussió sobre si els jugadors d’hoquei, com a famosos milionaris que són, no haurien de tenir la pell més gruixuda i passar d’aquestes coses, o si seria feina dels fans controlar el que diuen, especialment en una època a que Internet ens dóna un accés a aquestes persones i una visibilitat fins ara desconeguts.

Hi ha l’assumpte de si l’equip de xarxes socials dels Kraken no hauria d’haver promogut aquest contingut o si haurien d’haver controlat millor les persones amb què es relacionaven en aquesta xarxa social, però altres creuen que almenys van intentar acostar-se als fans d’una manera diferent.

Hi ha qui opina que Felicia Wennberg no s’hauria d’haver ficat o, almenys, no haver assenyalat usuaris concrets en els seus exemples, però no podem obviar que al final el seu marit estava rebent comentaris (i missatges privats) molt desagradables i no és res més que una persona.

Captures de pantalla de diferents mitjans i youtubers parlant del tema.

I, després, és clar, tenim els típics comentaris sobre com les dones mai no són fans de veritat d’un esport, que només els interessen els jugadors perquè són guapos, o fins i tot altres, més benintencionats però una mica maldestres igual al meu entendre. aquestes fans donen mala fama a les fans de veritat.

Per descomptat, tenim els típics comentaris sobre com les dones mai no són fans de veritat d’un esport, que només els interessen els jugadors perquè són guapos

Què opino jo, que per alguna cosa estic escrivint aquest article?

Crec que és veritat que les xarxes socials i com són d’accessibles els famosos avui dia han fet mal en diluir les barreres entre les persones. A més, això és opinió totalment personal, però em sembla que la pandèmia i el temps que passem tots tancats van ajudar a reforçar la sensació que darrere la pantalla no hi ha persones reals. Hi ha com una mena de manca de connexió amb la realitat.

A més, sovint ens oblidem que els jugadors d’hoquei, al final, no són ni tan rics ni tan famosos majoritàriament. Són persones

No estem parlant d’actors de Marvel que probablement ni obrin el seu propi Instagram, sinó de gent que llegirà el correu de fans personalment.

Aquests comentaris es porten fent de famosos molt de temps, però abans es feien en llocs menys públics, a Tumblr, comptes privats de Twitter o converses entre amics. No veig cap problema en general a fer-los; el meu problema és quan es fan etiquetant els jugadors, els equips, esperant que els vegin i esperant una reacció. En un lloc públic. Igual que no li diré a una persona aleatòria pel carrer que em «trenca l’esquena» (una frase habitual en aquests vídeos de TikTok), ja que tampoc no ho diré a Internet.

Story d’Alex Wennberg en què explica que, encara que li sembla genial que s’escriguin llibres, ell i els seus companys han començat a rebre missatges sexuals diaris a les xarxes socials i ha començat a afectar la seva família.

Després, sobre el tema que aquestes fans donen mala fama a les fans de veritat, em pregunto si qualsevol acció qüestionable d’un grup de fans masculins dóna mala fama a tots els homes que segueixen l’esport o si no, si som només les dones les que ens veiem afectades totes pel que fan les altres. Em pregunto per què els homes poden ser individus amb les seves diferències i nosaltres som un monòlit on el que fa una recau en totes. A més, no hi ha cap problema amb què els jugadors et semblin guapos (tot i que crec que, si és el teu únic punt de contacte amb l’esport, t’aniria millor en un on no portin casc la majoria del temps o on tinguessin tots les dents a la boca, però per a gustos, colors) i no és incompatible pensar-ho i parlar-ho amb els teus amics de ser un fan «de veritat» i veure partits i seguir l’esport.

No passa res per trobar l’esport de forma poc comuna (al final, jo vaig començar amb un còmic on esmentaven Sidney Crosby, em vaig posar a buscar informació i veure vídeos a Youtube i en un parell de mesos m’estava destrossant l’horari de somni per veure partits), no ets menys fan per haver arribat per un llibre que per haver heretat el fandom del teu avi que va veure els Leafs guanyar l’Stanley Cup en persona (quants de nosaltres a països hispanoparlants o catalanoparlants tenim una història així? Pocs …)

Em pregunto per què els homes poden ser individus amb les seves diferències i nosaltres som un monòlit on el que fa una recau en totes

No està malament intentar fer créixer l’esport en demografies poc comunes. De fet, és genial. Però algú de l’equip hauria d’haver-se adonat que, potser, centrar-se a sexualitzar els seus jugadors potser no era la millor manera de fer-ho.

El que hem de tenir sempre en compte és que estem parlant de persones reals, amb la vida, les famílies i els sentiments. Internet despersonalitza, però no ens podem oblidar d’això. No podem deixar de tractar els altres amb respecte, especialment quan només intenten fer la seva feina.

Et pot interessar…

Fan de los Pittsburgh Penguins (y de las pelis malas sobre hockey).

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Opinió