Connect with us

Prospectes

Goalies i Draft: un cop d’ull a la generació de l’NHL Draft 2024

Els porters usualment no reben molta atenció als Drafts de l’NHL i són relativament pocs els que són considerats prospectes top en els quals val la pena invertir una primera ronda.

Dins dels porters que han estat triats en primera ronda podem destacar grans noms que avui segueixen actius a l’NHL com: Marc-Andre Fleury (Pick #1 el 2003), Andrei Vasilevskiy (Pick #19 el 2012), Jake Oetting Pick #26 el 2017), Ilya Samsonov (Pick #22 el 2015) i Jack Campbell (Pick #11 el 2010).

Així que fent una ullada a aquests noms podríem dir que el fet d’escollir un porter en primera ronda en els últims anys, sí que resulta un bon negoci per a la majoria de franquícies de l’NHL. Però aquesta opinió també pot ser contrastada que en els últims 5 anys 3 dels guanyadors del Trofeu Vezina (Millor arquer de la temporada) han estat porters elegits amb picks posteriors al #100. Això ens pot dir a grans trets que si bé seleccionar un porter a primera ronda pot suposar aconseguir un bon porter per a NHL, definitivament no és l’única via perquè un equip de l’NHL es faci d’un porter d’alt nivell.

Habitualment no abunden els porters seleccionats a la primera ronda del draft

Aquesta és definitivament la posició més difícil de projectar i predir de l’hoquei sobre gel. Aquest ambient d’incertesa definitivament es potencia quan caiem en perspectiva de la poca quantitat de vacants que hi ha per ser un porter de la millor lliga d’hoquei del món i que per pertànyer a aquest club el goalie ha de ser part d’un grup molt selecte. Això perquè només hi ha 32 equips de NHL i la majoria només té 2 porters en els quals realment confia el seu destí a la temporada regular, o sigui, 64 places disponibles.

Els millors goalies pel NHL Draft 2024

En aquesta posició els equips de l’NHL i els scouts es donen la llibertat de realment considerar com a candidats tops a goalies que tenen més de 18 anys. Això perquè per a molts arquers establir-se i destacar en lligues menors és una tasca complicada amb 17 anys. Aquest any veurem diversos arquers de més de 18 anys ser protagonistes del Draft.

Aquest any no tenim un arquer projectat a ser seleccionat a la primera ronda com sí que va passar en els recents Drafts del 2019 (Spencer Knight, Pick #13, Panthers), 2020 (Yaroslav Askarov, Pick #11, Predators), 2021 (Sebastian Cossa, Pick #15, Red Wings i Jesper Wallstedt, Pick #20, Wild). Pel que possiblement sigui al final de la segona ronda o inicis de la tercera ronda quan vegem el primer goalie a ser triat.

Pavel Moysevich

Pavel Moysevich (SKA) / Foto: Ska.ru

  • Set 29, 2004 / 196 cm / Bielorússia / SKA-Neva St. Petersburg / VHL

Moysevich és un arquer que va passar desapercebut la major part de la seva carrera juvenil a Rússia i Bielorússia. No va tenir un notable pas per la MHL (lliga juvenil de desenvolupament russa) la temporada passada, on va jugar en tres equips diferents sense aconseguir realment establir-se com a arquer número u de cap d’aquests equips. Tot això va canviar en l’actual temporada, i és que aquest arquer va aconseguir fer-se un lloc a l’equip VHL del SKA, sent un dels millors arquers d’aquesta segona divisió de l’hoquei gel rus. A més, Pavel va debutar a la KHL amb l’SKA tenint molt bons moments i mostrant habilitats d’un porter elit.

Kim Saarinen

  • Jul 22, 2006 / 193 cm / Finlàndia / HPK U20 / U20 SM-sarja

Saarinen és un arquer gran però molt hàbil. Sempre està concentrat, es desplaça molt bé a la seva àrea i sol ser molt segur amb tirs de curta distància. Ha tingut una molt destacada carrera a les lligues de desenvolupament de Finlàndia i aquest any té altes possibilitats de debutar a la Liiga. Aquest arquer és el rankejat europeu #1 per al NHL Central Scouting i definitivament té un perfil altament projectable a la NHL.

Ilya Nabokov

  • Mar 27, 2003 / 184 cm / Rússia / Metallurg Magnitogorsk / KHL

Nabokov és sens dubte el porter més preparat per fer el salt més ràpid a l’NHL de tots els arquers disponibles per a aquest Draft. Nabokov va fer tota la seva formació en els sistemes de desenvolupament del Metallurg i sempre va ser un dels millors porters de la MHL. La seva estatura de 184 cm el van mantenir allunyat de ser draftejat els anys anteriors però després d’una temporada completa a la KHL promitjan .925 en salvades i sent l’arquer #1 d’un equip que aspira a guanyar la KHL, aquest podria ser l’any en què Ilya sigui seleccionat per un equip NHL.

Eemil Vinni

  • Des 18, 2005 / 189 cm / Finlàndia / JoKP / Mestis

Vinni ve perfilant-se com el millor arquer d’aquesta generació Draft des de fa molts anys. Aquest arquer finès ha competit contra jugadors més grans que ell durant tota la seva carrera, deixant molt bones sensacions en el camí. Aquesta temporada està jugant a la Mestis (segona divisió de Finlàndia) i encara que va tenir un començament complicat ha aconseguit recompondre el seu rumb, adaptant-se a aquesta lliga professional.

Carter George

  • Mai 20, 2006 / 183 cm / Canadà / Owen Sound Attack / OHL

George és l’arquer número u de Nord-Amèrica segons l’NHL Central Scouting i tenint en compte que és un arquer petit, ens dóna una mostra del confiats que els scouts se senten amb la projecció NHL d’aquest jugador. Actualment juga en un no gaire potent equip de OHL i partit rere partit ha és capaç de mantenir el seu equip amb les majors oportunitats de competir possibles. És un arquer que sempre es mostra hàbil i dóna seguretat entre pals.

Vojtech Hambalek

  • Set 22, 2005 / 194 cm / Txèquia / Bílí Tygři Liberec U20 / Czechia U20

Vojtech és un dels millors arquers en desenvolupament de Txèquia. Ha tingut una gran carrera a les lligues de desenvolupament del seu país i possiblement en les properes temporades el vegem debutar a la primera divisió o movent-se a Amèrica del Nord per seguir el seu desenvolupament.

Marcus Gidlöf

  • Set 28, 2005 / 199 cm / Suècia / Leksands IF J20 / J20 Nationell

Un arquer de gairebé 2 metres d’estatura, amb bon físic i explosiu com Marcus crida l’atenció a qualsevol equip de NHL. Marcus està tenint una molt bona temporada regular a la lliga sub-20 de Suècia i les seves grans actuacions li han servit per debutar a la SHL amb només 18 anys. Aquest porter és un projecte a futur però si aconsegueix regularitat a la SHL en les properes temporades, l’equip que el triï podria aconseguir un jugador que ràpidament s’adapti a l’NHL o AHL quan sigui cridat a l’Amèrica del Nord.

Mencions destacades: Jimi Kuivila, Petteri Rimpinen, Matyas Marik ,Alexander Rogatko, Kirill Zarubin, Noa Vali, Adam Ebenstreit i Calvin Vachon.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Prospectes