Connect with us

Prospectes

Com funciona la CHL?

La CHL és el camí més popular per arribar a l’hoquei professional nord-americà. Aquesta lliga para-sol està composta per tres lligues addicionals que allotgen els millors equips junior de Canadà i el nord dels Estats Units.

Si ets un aficionat als esports americans probablement sàpigues que les 4 grans lligues nord-americanes funcionen amb un sistema tancat i que dins de tots els factors que aquest ecosistema conté, ressalta la forma peculiar a l’hora de reclutar nou talent als equips.

Generalment aquestes lligues recluten talent jove mitjançant un Draft de selecció. Fins a aquest punt les 4 grans lligues nord-americanes comparteixen similitud, però sens dubte l’NHL té els sistemes de Draft més particular de totes. Els jugadors de l’NHL solen ser reclutats amb una edat mitjana de 18 anys, majoritàriament sense experiència a la NCAA i provinents en gran nombre de les lligues júnior nord-americanes.

Mavrik Bourque seleccionat des de la QMJHL per Dallas Stars al Draft 2020 / Foto: NHL.com

Encara que hi ha moltes lligues júnior a Canadà, Estats Units i Europa, sens dubte l’OHL, WHL i QMJHL destaquen sobre totes les altres com les grans productores de jugadors d’hoquei gel professionals per a l’NHL. Però… Quina és la característica que comparteixen aquestes tres lligues? La resposta és que aquestes tres grans lligues júnior formen part d’una lliga para-sol anomenada CHL.

La Canadian Hockey League (CHL) va néixer el 1975 amb l’objectiu d’eliminar les “Guerres d’Ofertes” que existien per aquell temps, entre els equips, per captar els millors talents joves nord-americans. Funcionant la WHL, OHL i QMJHL.

Les lligues que conformen la CHL / Foto: CHL.ca

L’edat és un factor molt important en aquesta lliga així que els jugadors hi poden jugar fins als 20 anys, sempre que no compleixin 21 anys abans de l’inici de la temporada.

The Canadian Path 

En general, hi ha dues rutes perquè un jove nord-americà arribi al nivell professional de l’hoquei sobre gel. El primer és a través de les lligues Major Junior (CHL) i el segon és el camí de la NCAA/USHL.

Avui dia, 3/4 parts de les plantilles NHL estan compostes per jugadors nord-americans, un 44’4% són canadencs i un 27’7% estatunidencs

Sent l’NHL una lliga majoritàriament alimentada per jugadors canadencs i dels estats del nord dels Estats Units, la Ruta Canadenca sempre ha gaudit d’un gran estatus com el camí idoni per arribar a l’NHL. És per això que és molt comú que un jugador jugui a la CHL, sigui seleccionat al NHL Draft i en sobrepassar els 20 anys d’edat passi a formar part de l‘hoquei professional nord-americà (ECHL, AHL o NHL).

WHL – Western Hockey League

La WHL va ser fundada el 1966 amb l’objectiu de crear una lliga de l’oest canadenc que pogués competir contra els millors equips canadencs d’Ontario i el Quebec. Durant un període de la seva història van ser considerats com els ‘forjats ‘fora de la llei‘ de les lligues junior canadenques a causa de disputes organitzacionals amb altres lligues del país.

Actualment la WHL està composta per 22 equips, dividits en dues conferències de dues divisions. La Conferència Est comprèn 12 equips de Manitoba, Saskatchewan i Alberta, mentre que la Conferència Oest comprèn deu equips de Columbia Britànica i els estats nord-americans de Washington i Oregon.

Equips de la WHL / Foto: ckmsports.com

OHL – Ontario Hockey League 

L‘OHL es va fundar el 1980 quan la seva predecessora, la Major Junior Hockey League d’Ontario, es va separar formalment de l’Ontario Hockey Association. Actualment hi ha 20 equips a l’OHL; disset a Ontario, dos a Michigan i un a Pennsilvània. Igual que la WHL, aquesta lliga també està dividida en dues conferències que alhora es divideixen en dues divisions.

Equips de l’OHL / Foto: ckmsports.com

QMJHL – Quebec Major Junior Hockey League

Aquesta lliga va ser creada el 1969 amb la fusió de dues lligues júnior que ja existien en aquesta zona del Canadà. En els seus equips s’han format noms gegantins en la història de l’hoquei gel com Mario LemieuxGuy LafleurRay Bourque, Pat LaFontaine, Mike Bossy, Patrick Roy, Martin Brodeaur i Sidney Crosby. Té la particularitat de ser l’única lliga de la CHL que no té equips estatunidencs en competència però sí que té presència a: Quebec, Nova Escòcia, New Brunswick i Prince Edward Island.

Equips de la QMJHL / Foto Eliteprospects.com

Memorial Cup 

Cadascuna d’aquestes tres lligues atorga un trofeu al guanyador de la temporada regular, però el camí per coronar-se com el millor equip júnior del Canadà no s’acaba aquí.

Els tres guanyadors dels trofeus de campionat de les lligues que conformen la CHL, més un equip amfitrió, disputen un torneig final per aconseguir la Memorial Cup. El guanyador d’aquesta copa guanya el títol del millor equip de la CHL i se’l pot considerar el millor equip júnior daquesta lliga.

Els equips actius amb més Copes Memorial són els Oshawa Generals (OHL) amb 5 títols i els Regina Pats (WHL) amb 4. Els actuals campions són els Quebec Remparts (QMJHL).

Remparts guanyadors de la Memorial Cup 2023 / Foto: ontariohockeyleague.com

És important esmentar la famosa “AHL Under 20 Rule”. La regla AHL per a jugadors menors de 20 anys es va crear perquè els equips de CHL poguessin retenir per més temps els talentosos joves que són draftejats però que no arriben a guanyar-se un lloc a les planetes dels equips NHL que els van seleccionar.

El que vol dir és que, si un jugador té menys de 20 anys i no forma part del roster de l’NHL, ha de ser enviat de tornada a l’equip de la CHL sense la possibilitat de quedar-se a l’AHL.

Aquesta regla si bé és cert fa que la CHL sigui una lliga atractiva i amb molt de talent de jugadors majors de 18 anys, ha influït que molts joves canadencs acabin decantant-se per la ruta NCAA/USHL.

Finalment és important esmentar que aquesta lliga no és només per a jugadors nord-americans ja que tenen un sistema de “Draft d’Importació” amb què es reparteixen jugadors no americans.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Prospectes