Connect with us

Prospectes

D’on són els nord-americans del draft 2022?

Cada any el draft aporta un gran nombre de jugadors que uneixen els seus futurs professionals a les franquícies de l’NHL, en aquest darrer celebrat a Montreal van ser 225 els seleccionats, aquests es reparteixen entre diverses nacionalitats, amb una àmplia gamma representades en aquest esdeveniment.

Els països del vell continent van estar molt presents (com és habitual des de fa dècades), amb Suècia i Rússia encapçalant aquest llistat amb més de mig centenar de joves només entre ells dos. També van destacar les dues primeres seleccions, totes dues d’Eslovàquia.

Tot i així, i com és lògic, l’NHL es nodreix majorment de jugadors nord-americans, siguin canadencs o estatunidencs. Els primers han liderat el rànquing en nombre de picks al draft des dels seus inicis, mentre que els segons han anat augmentant la seva presència de forma gradual al llarg dels anys, situant-se còmodament a la segona posició.

És veritat que els nascuts al Canadà ja no representen el 95% de les seleccions com abans, ni superen els 100 picks de manera anual a cada draft, però segueixen aportant entre un 40-45% dels jugadors. Aquest descens reflecteix a la perfecció el percentatge de canadencs que actualment juguen a l’NHL, caient per sota del 50% des d’uns cursos per aquí, això és degut a l’increment de jugadors europeus però sobretot a la presència cada vegada més gran de estatunidencs, els quals estan representats entre un 24-26%.

Nº de canadencs i nord-americans en les darreres 6 dècades

Any draftNº canadencsNº estatunidencs
19701087
108015935
199011872
20009655
20109959
20207052

Les xifres oscil·len una mica amunt i avall any rere any, però la tendència és clara. Encara que parlar d’un possible reemplaçament a la primera posició dels nascuts al país de les barres i estrelles als de la fulla d’auró encara soni prematur, el creixement de programes de desenvolupament en estats poc habituats a la pràctica de l’hoquei gel dècades enrere ( l’arribada de franquícies NHL a aquests territoris ha ajudat i molt), pot ajudar en aquest sentit els nord-americans.

Encara que els pics no reflecteixen el que és habitual, sí que donen a entendre algunes pistes. A mitjans dels anys 90, els EUA van arribar a un punt crític en quant a jugadors aportats al draft, a partir d’aquí, la federació (USA Hockey) va prendre cartes en l’assumpte i 30 anys més tard es veien clarament els resultats.

Any del draftNº canadencsNº estatunidencs
199513717
20196458

En aquest fatídic 1995, els EUA van ser el quart país en quant a números de jugadors seleccionats al draft, cosa que sens dubte va ser la gota que va fer vessar el got per a la federació.

Origen dels nord-americans

Deixant enrere les comparacions entre els dos països nord-americans, toca centrar la mirada a les províncies i estats de naixement dels jugadors escollits en aquest darrer draft. De forma continuada, al Canadà, la província més representada és Ontario (la més poblada també) de forma clara.

Mentre que als Estats Units el lideratge es reparteix entre Minnesota, Michigan, New York i Massachusetts, els quatre estats amb una gran tradició a l’hoquei gel, però que han ‘vist’ els últims anys com cada vegada un nombre més gran d’estats se’ls unien aportant jugadors al draft, alguns difícils de creure quatre dècades enrere i que confirmen l’expansió de l’hoquei gel per tota la geografia nord-americana.

Repartiment per províncies canadenques

ProvínciaNº jugadors draft 2022
Ontario37
Alberta13
Quebec11
Columbia Britànica9
Manitoba8
Saskatchewan3
New Brusnwick3
Newfoundland i Labrador2
New Scotia1

Repartiment per estats nord-americans

EstatNº jugadors draft 2022
Minnesota7
Massachusetts7
Michigan6
New York3
Illinois3
Pensilvania2
Florida2
New Jersey2
Dakota del nord2
Connecticut2
Nebraska1
Wisconsin1
Indiana1
Colorado1
Kansas1
Maryland1
Ohio1
Carolina del nord1
New Hampshire1
Virginia1
Tennessee1
Califòrnia1
Washington1

L’últim canadenc a ser elegit número u del draft va ser Owen Power (Buffalo Sabres) el 2021, nascut a Ontario, la província que més jugadors aporta al draft any rere any. En el cas nord-americà, els dos últims jugadors nascuts als EUA a ser seleccionats en primera instància de tot el draft van ser Jack Hughes (New Jersey Devils) el 2019 i Auston Matthews (Toronto Maple Leafs) el 2016, el primer nascut a Florida el segon a Califòrnia; confirmant de nou l’expansió de l’interès de l’hoquei gel i l’NHL en uns racons cada cop més diversos del país de les barres i estrelles.

Et pot interessar…

More in Prospectes