Connect with us

Prospectes

Els joves defensaran Detroit

La bona mà que tenen els Detroit Red Wings a Suècia no és res nou, ni tampoc l’encert que estan tenint en els últims anys a l’hora de reclutar defenses joves, encara amb una quota important de risc associada a ells. El nom de Håkan Andersson té molt a veure en això i la bona estructura muntada a Europa, fent èmfasi a Suècia, per a detectar i filtrar el talent per davant dels altres. Estructura de la qual forma part també Niklas Kronwall, que en sap molt tant de ser suec com de ser molt bon defensa a nivell NHL. Endevinen qui va descobrir a Niklas Kronwall quan ningú ho tenia al cap? Sí, Håkan Andersson. Una línia que ja va tenint alumnes que continuaran el llegat.

Avui dia, l’elecció de Moritz Seider és un dels majors encerts recents i molts es fan creus de com va passar el seu talent tan desapercebut. Però no hem d’oblidar que, en el seu moment, va ser l’elecció que va trencar totes les previsions i va sorprendre tant el públic com als analistes. El defensa alemany pujava a l’escenari presentat com un jugador de l’estil de Brandon Carlo, amb una projecció d’ocupar algun dels dos primers parells defensius, excel·lents condicions físiques però havent de millorar el seu joc ofensiu, la qual cosa ens recorda una vegada més que els punts no són l’indicador definitiu sobre el potencial ofensiu.

Seider va ser triat després d’una temporada de 6 punts en 29 partits amb Mannheim en DEL. La temporada següent ja va signar 22 en 49 amb l’afiliat de Detroit en l’AHL i va seguir amb 28 en 41 durant la seva cessió en Rögle. En l’actualitat, Seider és el prototip de defensa ideal que tots aspiren a trobar en el Draft. Però és que tot apunta al fet que no s’han quedat aquí quant a la seva cerca de defenses per al futur.

Moritz Seider pujant a l’escenari el día de la seva elecció al Draft | NBC

Simon Edvinsson ha signat recentment el seu ELC amb Detroit, i si bé encara no hem vist la seva adaptació a l’NHL, en aquest últim any a la SHL ha mostrat una evolució increïble que convida a pensar que serà un nou encert de la gerència. Però de nou, elecció amb la seva quota de risc associada. Suposava triar de nou a un defensa havent apostat recentment pel propi Seider. Apostaven pel seu país més controlat, però ho feien per sobre d’altres noms que semblaven més lògics en el seu lloc com William Eklund, o Jesper Wallstedt, del qual per cert “van passar” de nou més endavant en favor de Sebastian Cossa, si bé aquí de moment, tots dos semblen bones apostes, sent Minnesota qui va acabar apostant per Wallstedt.

Sorprenia, però el pensament havia canviat del “què han fet?” a un “doncs sí ho han fet és per alguna cosa”. I podríem posar un cas similar al de Seider quant a l’atac. Edvinsson tenia les capacitats però no es convertien en punts, també és cert després d’una temporada amb poca estabilitat en quant a equip i categoria. Aquesta última temporada en Frölunda les coses han canviat, i això que la sensació és que tampoc es veuen els punts al nivell de la seva aportació en quant a generar opcions d’aconseguir-los.

La carta de presentació de Simon Edvinsson després de firmar amb Detroit | NHL

Edvinsson a més entrava com un diamant molt en brut. Un jugador amb aquesta alçada, mobilitat, aquests recursos de domini del puck, no apareixen tots els dies. Però també era un noi que encara no sabia utilitzar aquesta superioritat física, que li batien en el cos a cos, i les aventures ofensives del qual costaven algun disgust, amb sortides de puck, tant en passada com en conducció, que provocaven a tots els presents sorpresa i infarts a parts iguals. Ara és un Edvinsson que ha madurat, que actua com una referència, que juga amb el cap a dalt i pilota tot el que succeeix. Que lidera l’atac i entra en zona d’atac amb seguretat, començant a ser l’Edvinsson que esperàvem veure. Però aquí la paraula clau és aquesta, comencem. Encara queda molt més.

William Wallinder era un jugador en el mateix motlle que Edvinsson però amb potser una menor projecció ofensiva. Tenia un físic imponent, un patinatge fluid marca de la factoria sueca, però va caure el dia del Draft fins al punt que Detroit no va poder deixar-lo passar. Avui dia, Wallinder ha estat nomenat el jugador U20 de l’any en la SHL, seguint el camí del seu més que probable futur company, Moritz Seider. A més es va proclamar campió de la CHL amb Rögle, sent peça important de l’equip.

“Ell [Kronwall] sol ser aquí i (…), revisa detalls del joc i després ens reunim. És bo tenir-lo al meu costat, m’ajuda molt. ”William Wallinder (Expressen)

Wallinder recull una bona habilitat patinant amb un gran aprofitament d’aquesta envergadura per a ser disruptiu amb l’estic. Les línies de passada tenen el seu nom, i els atacs que passin a prop seu, es trobaran amb els seus llargs braços. El propi Kronwall ja ha estat en persona seguint la seva evolució i Wallinder és bé coneixedor que té a Niklas a prop, la qual cosa sempre és motiu d’alegria.

La temporada de William Wallinder després de ser nomenat U20 en la SHL | NHL.com

Però és que també a la SHL, concretament en Farjestad, està un altre jugador defensiu, els drets del qual pertanyen als Red Wings, i respon al nom d’Albert Johansson. Recentment, Kris Draper ha comentat a Aftonbladet que, al ritme que s’està desenvolupant el jugador, valoren donar-li l’oportunitat a l’NHL la pròxima temporada. Paraules del propi Kris, és un jugador que té patinatge, rematada i joc físic. No seria rar veure el seu nom molt esmentat de cara a la pròxima temporada, perquè està volant una mica per sota del radar per al públic, però pot acabar apareixent en les alineacions de Detroit, i despertant a molts que no li coneixien.

Detall curiós, en el mateix Draft que van triar a Wallinder, també van triar en setena ronda a Kienan Draper, el fill de Kris Draper. Ha signat una bona temporada en la BCHL i estarà l’any que ve en la universitat de Michigan, que recentment està reclutant multitud de talent, i es trobarà l’any que ve amb jugadors com Frank Nazar, Seamus Casey, Adam Fantilli, Rutger McGroarty, que aspiren a tenir una carrera més que interessant en la NHL.

No són només ells, sinó que compten amb altres bons projectes defensius fora del circuit SHL., com Eemil Viro a Finlàndia, i un nom que crec s’ha d’anotar per al futur: Shai Buium. Acaba de ser campió amb Denver de l’NCAA i és un altre cas arriscat, però realment interessant. Buium va començar com a atacant i es va convertir a defensa, tenint uns dos últims anys de canvi de competicions, però en els Pioneers es va unir com a primer parell de la defensa, a més de ser el director des de la línia blava en el PP, amb un wrist shot molt bo i algunes internades per l’ala, a més d’unir-se al rush de manera perillosa.

Té encara un món per millorar, en el pla defensiu, o com el mateix diu, en el patinatge, però si li donen un bon lloc, al ritme que creix hi ha defensa al qual seguir de prop. Però és que encara hi ha més: Jared McIsaac s’està formant en l’AHL i els problemes físics li van impedir un creixement més immediat del que s’esperava, però venia des de minors amb un pedigrí excel·lent, sent el ROY defensiu de la QMJHL, títol que van guanyar en el seu moment altres com Dmitri Kulikov o Samuel Girard.

Red Wings agree to terms with Jared McIsaac on entry-level deal
McIsaac ha tingut problemes amb les lesions pero continúa sent un jugador de molt futur | NHL.com

I si volen el nom d’un altre defensa suec al qual tenir controlat, anotin per a aquest Draft el nom de Calle Odelius. Bé és cert que, a títol personal, no m’acaba de quadrar el seu perfil amb les apostes més de risc que sol agafar Detroit, amb jugadors que no tenen sostre però que impliquen, sempre des de fora per descomptat, una quota important de risc, aquests tan esmentats unicorns. Odelius es perfila com un bon all-around que distribueix des de la línia blava, amb recursos tècnics, rematada ajustada, i capacitat per a moure als defenses rivals, però sempre ben posicionat. Temps enrere, no era el defensa suec amb més opcions de ser el primer triat, ja que aquest honor corresponia a Elías Salomonsson, però ha tingut un any amb molts sots i s’ha quedat Odelius aquest lloc.

Detroit està formant autèntiques joies defensives a la SHL

No és fàcil trobar a un Seider, perquè sumar atrevir-se amb un Edvinsson a més de pescar en el segon dia a un Wallinder i tindran defensa per molts, però molts anys. Construir des de la base, amb aquells jugadors que per als altres són apostes arriscades, però que coneixes com a anell al dit, que venen del lloc que més tens dominat, on exerceixes un seguiment shift-by-shift de tot el que està passant. Tenen el que molts es passen llarg temps buscant. Apostar fins a on poden arribar tots aquests noms és un tret a l’aire precisament per això, perquè no tenen sostre, per això mateix genera tanta emoció el que podem veure sobre el gel en el futur d’aquests Red Wings. Tenen la base del castell amb bons fonaments, i amb uns jugadors que poden crear tendència per a uns altres en el futur.

Et pot interessar…

More in Prospectes