Connect with us

NHL

Nous inicis per a Tyson Jost

El traspàs va ser molt senzill. Intercanvi de jugadors, un per un, sense més complement ni futures consideracions que tan de moda estan avui dia. Colorado va enviar a Tyson Jost als Minnesota Wild a canvi de Nico Sturm. Jost es troba aquesta temporada en el primer dels dos anys de contracte que va signar, a raó de $2,000,000, mentre que Nico Sturm està en el seu segon i darrer any, per $725,000. Per la part de Colorado, el traspàs segueix una línia que han intentat complementar des de l’eliminació davant de Vegas, i és afegir físic a un equip on predominava l’estil ofensiu i de mobilitat, però que patia en partits travats, de més desgast, dels que predominen en postemporada. El fitxatge de Kurtis MacDermid, el claim d’Aubé-Kubel, la recent incorporació de Josh Manson, són jugadors que busquen, com Sturm, dotar de més presència física. A més, aporta lleugera descàrrega salarial.

És una cosa que també altres equips que aquest any opten a cotes altes han estat fent, sumar físic, aquest grit necessari per a moments avançats de la temporada. Per part dels Wild, sumen a un jugador que es pot beneficiar d’un nou entorn amb jugadors dinàmics al seu costat, i encaixa dins del perfil de jugadors dels quals s’ha de nodrir per sobreposar-se a un estat salarial molt restringit. Jost té un contracte contingut, pot anar a més, i una possible renovació no es preveu un compromís gaire alt per al futur. A més per descomptat d’unir-se a un projecte que també mira cap amunt com és el de Minnesota, que no només va aconseguir a inicis de temporada la renovació de Kirill Kaprizov, sinó que ha sumat en aquest mercat també Marc André Fleury, a més de comptar amb una línia de joves interessant com Matthew Boldy, Marco Rossi, Calen Addison, entre d’altres que segur que s’aniran sumant.

Una marxa que pot tocar una mica en el sentimental, com podria haver estat no gaire temps enrere la de Tyson Barrie, o bé la de Matt Duchene

La realitat és que no deixa de ser un traspàs més, de dos jugadors els rols dels quals han estat de quarta línia, que no capgiraran el rendiment de cap de les dues franquícies, però per a Colorado, sí que suposa el comiat d’un noi que , si bé mai va aconseguir ser allò que prometia, sempre va estar disposat a assumir el seu rol, mai va tenir una mala expressió i es va adaptar a les circumstàncies, canviant el seu joc per acabar sent el més útil possible. Una marxa que pot tocar una mica en el sentimental, com va poder ser no gaire temps enrere la de Tyson Barrie, o bé la de Matt Duchene, traspassos que amb el temps s’han vist des d’una altra perspectiva i han acabat sent beneficiosos, però que també es poden veure com una lleugera alteració d’aquest bon status quo que regnava de portes cap a dins, en uns Avalanche que han sumat moltes arribades en aquest límit de traspassos.

Avalanche first-round pick Jost 'captain material'
Tyson Jost en el moment de ser escollit per Colorado al Draft | NHL.com

Tyson Jost va ser l’elecció dels Colorado Avalanche en la desena posició del Draft de 2016, una promoció que ha donat bons noms (Auston Matthews, Matthew Tkachuk, Patrik Laine, Alex DeBrincat, Clayton Keller,…) però que a la seva zona intermèdia de la primera ronda va oferir resultats molt modestos excepte comptades excepcions, especialment en el pla defensiu. Jost era una aposta, de molt pedigrí local, amb el seu currículum a les inferiors del Canadà, però que suposava una certa aposta en venir des de la BCHL, on havia evolucionat des dels 45 punts en 46 partits fins als 104 punts en 48 partits. Va passar un any a North Dakota, on va compartir plantilla amb jugadors com Brock Boeser o Christian Wolanin, va deixar bons moments sobre el gel, i va entrar l’any següent en dinàmica dels Avalanche. Jost era un center d’habilitat, amb recursos, bona visió per combinar amb els seus companys, que actuava de manera intel·ligent a totes les zones del gel i tenia lideratge. Un paquet prometedor per a una posició clau en aquest esport. Però aquest Jost inicial, el jugador que podem veure sobre el gel avui dia, ha patit canvis.

ESTADÍSTICA AVANÇADA – El canvi de Tyson Jost cap a un perfil més defensiu

Farem una selecció d’estadístiques avançades (em perdonareu fer una mica de cherry-picking aquí escollint puntuals indicadors) que ens poden veure el canvi que ha fet Jost, d’aquell jugador two-way que podíem observar cap a un jugador pressionant, i de tendència més defensiva. No hem inclòs la temporada 2016 perquè tan sols va disputar sis partits, una mostra molt petita:

AnyEquipPJMin%SHARE TOISH TOISHOT ATTxGxG/60% SHIFT DZCORSI%
2017COL6493724.2%15.9190110.711%52%
2018COL7091021.5%0.9198120.797.4%54%
2019COL6785421.1%27.519010.90.7611.2%55%
2020COL5476223.4%109.31548.60.6714.7%51%
2021COL59*75521.1%112.31157.10.5616.9%42%

Elaboració pròpia amb dades de MoneyPuck. Dades SH TOI procedent de Hockey Reference.

Anem a explicar primer alguns dels indicadors usats en aquesta taula:

  • % SHARE TOI: Representa el % de minuts que el jugador ha disputat en relació amb el total de minuts que pot actuar de manera individual.
  • SH TOI: Abreviació de Short-Handed Time on Ice que representa els minuts sobre el gel que el jugador ha passat en situació d’inferioritat durant la temporada
  • SHOT ATT: Intents de remat realitzats pel jugador en total temporada
  • xG (EXPECTED GOALS): Medició molt de moda actualment que representa, en base a diferents mètriques com la distància, el tipus de rematada, entre d’altres, el nombre de gols que s’esperaven en relació amb la “qualitat” de les rematades que ha realitzat. La dada també està ponderada a 60 minuts que seria el nombre de gols esperats per partit disputat.
  • % SHIFTS DZ: El nombre de torns que el jugador s’incorpora al gel mentre són a la zona defensiva. Aquestes incorporacions poden ser a DZ (Defensive Zone), a NZ (Neutral Zone) a OZ (Offensive Zone) o bé, ON THE FLY (amb el joc actiu).
  • CORSI %: expressat en %, és la proporció entre remats intentats i rebuts mentre estan en igualtat de jugadors sobre el gel. Es calcularia com CF/(CF+CA) sent CF el CORSI FOR, I entrarien Shots+Blocks+Misses i CA el CORSI AGAINST, és a dir, aquestes mateixes rematades però cap a la teva porteria.

En aquesta taula podem observar com, si bé el % de minuts que Jost té es manté més o menys en uns marges similars, la seva implicació ofensiva pateix un canvi a la temporada 2019, on veiem una reducció en els intents de rematada, en les seves opcions. de marcar per partit, així com més inicis a zona defensiva. És la temporada següent on la seva proporció de rematades intentades davant de rebuts també baixa, mostrant aquest canvi a línies més defensives, on la funció no era generar perill sinó desgast rival, aprofitar aquesta pressió per crear perill a prop de la porteria rival. També és una mostra clara l’important augment en les darreres temporades dels seus minuts en situació d’inferioritat com a viratge total a un jugador amb destacada presència defensiva. Encara que curiosament és el 2019 quan aconsegueix el seu primer i únic hat-trick a la NHL fins ara.

El futur per a Tyson Jost és encara molt llarg perquè parlem d’un noi amb tot just 24 anys, tota una carrera per endavant si expliquem que Michael Bunting està actualment en consideració per al Calder amb 26 anys. Pot no ser la versió final de Jost, ja que aquesta ha acabat sent la versió que s’ha vist més útil a Colorado. Se li ha aparellat amb perfils més físics i defensius, abraçant aquest rol de la manera més correcta. La versió ofensiva de Jost i Colorado mai no es van acabar trobant en el temps, no es van entendre i potser tampoc no es va donar prou temps que es trobés aquesta versió, aquesta química tan necessària. Però és important destacar la part “a Colorado”, ja que Jost ha demostrat ser un jugador modelable, fins a ser la versió més útil dins d’un context específic com és la construcció final que han tingut els Avalanche. Un jugador de desgast, que comptava amb aquesta finor i qualitat necessària per adaptar-se a un estil com el de Colorado, sense perdre la necessitat de comptar amb jugadors pressionants. Tensió defensiva sense ésser agressiu. Forçar l’error dels rivals.

Minnesota té bons perfils per acoplar-se a aquesta versió buscada de Jost, com Matthew Boldy per exemple, un dels noms a què més s’ha vinculat una futura unió de línia amb Jost. A aquesta data exacta, Tyson Jost ha compartit línia, per dades de MoneyPuck, amb Nicolas Deslauriers i Brandon Duhaime, amb un rol també de minuts reduïts, comprensible pel poc temps que porta, de menor impacte sobre el marcador, però tot inici es fa sempre un primer pas, i Jost té davant l’oportunitat de reconduir el seu camí cap a ser aquell perfil líder, versàtil i complementari que prometia als seus inicis. Però si no, segur que sempre serà aquest bon company que tots volen tenir, i aquest jugador que agafa com a seva cada tasca, entrenable -i entranyable-, que tot entrenador vol tenir.

Et pot interessar…

More in NHL