Connect with us

NHL

Ser goalie a l’actual NHL

L’actual NHL és un ambient hostil per als arquers. El fet de coexistir amb grans talents ofensius i el cada cop més ajustat límit salarial són obstacles del dia a dia per als goalies de la millor lliga d’hoquei sobre gel del món.

En començar a treballar aquest article vaig estar fent un repàs de les últimes notícies que han mogut l’NHL aquests darrers mesos. Durant aquest petit repàs se’m va fer impossible ignorar notícies sobre la tremenda forma de Connor McDavid, Tage Thompson i Jason Robertson. També es destacava sobre totes les coses, com estem sent testimonis d’una fita històrica, amb Alexander Ovechkin intentant convertir-se en el millor golejador de la història.

Veient tot això, podia enfocar-me en algun d’aquests grans golejadors però vaig voler fer el contrari i donar una mica de visualització a les víctimes d’aquesta història, o sigui, els goalies. De la mateixa manera, em va semblar un moment immillorable per parlar-los sobre una de les estadístiques avançades que més em crida l’atenció. Així que en aquest article vull repassar una mica ‘actualitat de les porteries de l’NHL.

¿Es un mal moment per ser un porter a l’NHL? 

Si ets arquer, d’entrada sona poc encoratjador saber que el possible millor golejador de la història, Alexander Ovechkin, està assedegat de gols i ja que estem parlant d’històrics de la lliga no podem deixar de banda Sidney Crosby, que mentre estigui sa és un dels perills ofensius més grans que la nostra generació hagi vist.

Alexander Ovechkin es converteix en el segon màxim golejador històric / Foto: NHL.com

Per si no n’hi hagués prou, Connor McDavid sol humiliar l’arquer rival cada nit que els Oilers trepitgen el gel, amb la seva extraordinària mitjana de 1.94 punts per partit. Aquest atacant canadenc és definitivament una llegenda que en algun moment de la història tindrà més d’una estàtua dedicada a commemorar la seva carrera, en algun lloc del món.

I per acabar de posar un panorama complicat per als goalies de l’NHL, els Estats Units any rere any segueix sumant superestrelles i cada cop més, amenaça el Canadà per la corona de l’hoquei nord-americà. En l’actualitat els Estats Units compten amb una ventrada de joves golejadors que són temuts per tots els goalies de la lliga. Noms com Auston Matthews, Matthew Tkachuk, Tage Thompson, Jason Robertson, Cole Caufield o Jack Hughes són un exemple de com aquest país ha estat produint els golejadors més importants dels darrers anys.

Parlem en dòlars 

Si fem una ullada als arquers més ben pagats de l’NHL podem trobar-nos amb noms molt importants que han aconseguit conquerir l’Stanley Cup al llarg de la seva carrera com: Jonathan Quick, Jordan Binnington, Matt Murray i Andrei Vasilevsky.

Carey Price es el goalie amb el contrato més alt de l’NHL / Foto: NHL.com

Price, Bobrovsky i Vasilevsky estan fins i tot al top 21 dels millors jugadors pagats de l’NHL, així que des d’un punt de vista econòmic els goalies estan guanyant bons diners actualment. Aleshores, encara que tinguem golejadors letals a l’NHL sembla que la lliga compensa amb bons contractes els arquers que estiguin disposats a interposar-se davant d’un puck disparat a més de 160 km/h.

NomEquipEdatCap HitConclusió del contracte
Carey PriceMontreal3410.5 M$2025-26
Sergei BobrovskyFlorida3410 M$2025-26
Andrei VasilevskyTampa Bay279.5 M$2027-28
John GibsonAnaheim286.4 M$2026-27
Matt MurrayToronto286.25 M$2023-24
Connor HellebuyckWinnipeg296.16 M$2023-24
Jacob MarkstromCalgary326 M$2025-26
Jordan BinningtonSt. Louis286 M$2026-27
Philipp GrubauerSeattle305.9 M$2026-27
Jonathan QuickLos Angeles365.8 M$2022-23

Dades de: CapFriendley.com y Moneypuck.com

¿Realment aquests contractes corresponen al rendiment actual?

Per respondre aquesta pregunta m’agrada ajudar-me d’una estadística anomenada “Goals saved above expected” que podríem traduir com a Gols detinguts per sobre del que s’esperava. Aquesta estadística a la qual se li abreuja com a “GSAx” mesura la qualitat de tots els trets que rep un goalie i els assigna una probabilitat de gol depenent de les variants del tir. Aleshores en passar dels partits un arquer tindrà una dada de gols rebuts i una dada de gols rebuts esperats, la diferència entre aquests dos valors acaba sent el GSAx.

Per exemple: Jordan Binnington ha rebut 70 gols en 20 partits però a causa de la qualitat de trets que ha hagut d’afrontar només n’hauria d’haver rebut 65. Això dóna una GSAx de -5, cosa que denota un rendiment negatiu d’un dels goalies millor pagats de l’NHL.

Arizona ha trobat un gran porter en la figura de Vejmelka

Per contra podem veure el cas del txec Karel Vejmelka que ha rebut 65 gols en 21 partits però a causa de la qualitat de trets que ha afrontat devia rebre 82.43. Això ens diu que Vejmelka ha aconseguit salvar 17.4 gols per sobre del que s’esperava.

Karel Vejmelka es el porter amb millor GSAx / Foto: cnn.iprima.cz

A continuació els arquers que tenen el millor GSAx i el seu Cap Hit: 

NomEquipEdatGSAxCap Hit
Karel VejmelkaArizona2617.42.72 M$
Linus UllmarkBoston2915.75 M$
Connor HellebuyckWinnipeg2915.16.16 M$
Carter HartPhiladelphia2414.23.97 M$
Ilya SorokinNYI2711.74 M$
Ilya SamsonovToronto2510.21.8 M$
Igor ShesterkinNYR269.25.6 M$
Andrei VasilevskyTampa Bay278.59.5 M$
Pyotr KochetkovCarolina 238.4842.5 K$
Ville HussoDetroit278.14.75 M$

Dadess de: CapFriendley.com i Moneypuck.com

Veient aquestes dues taules podem veure que els millors arquers pagats tenen una mitjana d’edat de 30.6 anys però els millors arquers quant a rendiment solen tenir una mitjana d’edat de 26.6 anys. Coneixent aquests dos factors, Connor Hellebuyck i Andrei Vasilevsky mereixen un gran reconeixement dels seus fans en estar rendint d’acord amb els seus contractes.

De la mateixa manera és cridaner, com només dos goalies nord-americans estan al top 10 de rendiment actual de la NHL, mentre que 8 arquers europeus tenen presència al top.

Andrei Vasilevsky guanyador de 2 Stanley Cups / Foto: fox13news.com

Els arquers s’enfronten a una actual NHL en què alguns equips estan disposats a desemborsar grans sumes de diners pels seus contractes. A canvi han de viure en una era on les estadístiques avançades els mesuren en gairebé tot, on els joves arriben cada cop més ràpid a la lliga i en un temps on la mentalitat ofensiva sembla regnar sobre la defensiva.

Per anar tancant aquest tema crec que els equips hauran de ser molt curosos amb la seva porteria i amb quants diners estan disposats a gastar-hi. L’NHL en ser una lliga fortament lligada al Salary Cap requereix una cura especial a l’hora de distribuir els diners disponibles. Al final de temporada cap equip vol acabar amb un contracte de més de 9 milions per a un jugador que no rendeix el que s’esperava però tampoc cap equip vol perdre un talent com el de Vasilevsky o el de Hellebuyck.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL