Connect with us

Història

L’hoquei gel professional a Salt Lake City

Diversos han estat els equips professionals d’hoquei gel que han anomenat llar a la ciutat de l’estat d’Utah abans de l’arribada dels Coyotes.

L’urbe més gran de l’estat d’Utah ha estat, i és, la llar d’algunes franquícies professionals d’hoquei gel (a part dels nouvinguts Coyotes/nou sobrenom) encara que sempre fora del radar de l’NHL fins precisament ara, també va ser seu dels JJ.OO. d’hivern de 2002 amb el consegüent torneig d’hoquei sobre gel, el qual incloïa les figures NHL de l’època.

Amb l’emoció de per fi comptar amb un conjunt de la millor lliga d’hoquei gel del món, Salt Lake City alberga diverses dècades d’història relacionada amb el professionalisme hockystic, més concretament des de finals dels anys 60 amb els Golden Eagles.

Fins a tres conjunts d’hoquei gel professional van anomenar, o anomenen, llar a la ciutat de Salt Lake abans de l’arribada dels Yotes (mancant el nou sobrenom)

Al cap dels anys vindrien els Utah Grizzlies, en dues versions i tres lligues diferents (IHL, AHL i ECHL), encara que mai fos l’orbita de les lligues menors. Fora de l’hoquei gel professional de clubs però amb les millors estrelles mundials en dansa, hi va haber-hi l’abans esmentat torneig d’hoquei gel dels Jocs Olímpics de Salt Lake City 2002, campionat que guanyaria la selecció del Canadà superant el combinat dels Estats Units a la gran final; esdeveniment que va ajudar a sembrar la gana per aconseguir una franquícia de l’NHL.

Franquícies professionals d’hoquei gel a Salt Lake City (exceptuant els ‘Coyotes’)

  • Salt Lake Golden Eagles (1969-1994)

El 1969, els Golden Eagles van fer el seu debut a la Western Hockey League (WHL) en la qual van estar jugant fins al 1974, aquell any van passar a la Central Hockey League (CHL) pel fet que la WHL va cessar les operacions després que l’NHL i la WHA s’expandissin en diversos mercats ocupats per franquícies seves, no podent ‘lluitar’ contra els seus rivals de les lligues majors. A la CHL van jugar fins a mitjans de la dècada dels 80 guanyant fins a tres Adams Cup, trofeu de campió d’aquesta lliga, una vegada la Lliga Central d’Hoquei gel va cessar les operacions, els Golden Eagles van passar a jugar a la International Hockey League (IHL), aquí també van campionar fins a en una ocasió, emportant-se la Turner Cup en el seu primer any a Salt Lake.

Després de dècades de relativa popularitat tenint en compte la seva participació en lligues menors, amb mitges d’espectadors al voltant dels 5,500 – 7,000 espectadors per partit, el 1994 van ser venuts a un conglomerat de persones de Michigan el que va provocar la seva reubicació a Detroit passant-se a anomenar Vipers, posant el punt final a la història dels Golden Eagles.

Els Golden Eagles de la IHL | The Salt Lake Tribune
  • Utah Grizzlies (1995-2005)

Després d’un any sense equip, el 1995 la ciutat de Salt Lake rebria a una nova franquícia, aquesta vegada sota el nom d’Utah Grizzlies, equip que després d’iniciar-se a Denver el 1994 es mudaria de ciutat pel fet que els Quebec Nordiques van arribar a Denver per passar a ser els actuals Avalanche. Aquest conjunt va començar jugant al Delta Center (llar dels Jazz de l’NBA) i ja el primer any van aconseguir el títol de campions de la IHL, la Turner Cup, destacant que en l’últim xoc de la sèrie final fins a 17,381 espectadors es van congregar per animar l’equip. Després de dos anys al centre de la ciutat, el 1997 la franquícia va passar a jugar a West Valley City, urbe dins de l’àrea metropolitana de Salt Lake City a l’E Center.

El 2001 la IHL va cessar les operacions i alguns equips van passar a l’American Hockey League (AHL), entre ells els Grizzlies, en aquesta lliga van competir fins a 2005 moment en què van suspendre les operacions temporalment, reubicant-se posteriorment a Cleveland.

Els Grizzlies van ser campions de la Turner Cup | Toledo Blade
  • Utah Grizzlies (2005-actualitat)

El mateix any en què els Grizzlies originals van suspendre les operacions, una nova franquícia va emergir (via reubicació de Lexington) amb el mateix nom d’Utah Grizzlies però aquesta vegada a l’ECHL, els partits de local van seguir jugant-los a l’E Center (pavelló que es va fer servir per disputar la major part de partits d’hoquei gel als JJ.OO de Salt Lake City 2002) y fins al dia d’avui el conjunt s’ha mantingut estable tant en assistència d’aficionats com de propietat. No s’espera que abandoni casa seva amb l’arribada de l’NHL a Salt Lake.

Els actuals Grizzlies | SLC.com

És veritat que l’NHL no havia posat fins ara els ulls a la bonica ciutat de l’estat de Utah, però això no significa que l’hoquei gel professional no estigués representat a l’àrea de Salt Lake City, 55 anys enrere els Golden Eagles van iniciar el camí que van continuar (i continuen) els Grizzlies per tancar el cercle amb l’arribada dels ‘Coyotes’.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història