Connect with us

Història

El rei de les assistències: Marcel Dionne, la punta de llança de la triple corona dels Kings

Marcel Dionne. Getty Images

Viure a l’ombra de Wayne Gretzky, el sobrenomenat ‘The Great One’, no representa una tasca fàcil. No obstant això, la definició de Marcel Dionne com un dels millors jugadors de la història dels Los Angeles Kings no deixa lloc al dubte.

El davanter centre se situa silenciosament com el líder històric en punts entre els professionals francocanadienses, per davant de Guy Lafleur, ‘Rocket’ Richard o Mario Lemieux. Amb els Kings, Dionne és el màxim assistent i anotador de la franquícia.

Dionne va ser un dels millors, si no el millor, Quebecois a la història de l’NHL

Abans d’aterrar a Los Angeles, ‘Lou’ va ser una de les estreles dels Detroit Red Wings de mitjan 70, una època fosca del club. Després de la seua selecció en el draft, el canadenc es va convertir en el millor jugador de l’equip en fer una mitjana d’un punt per partit. De fet, quan va concloure la seua etapa de quatre temporades amb la franquícia, Dionne havia anotat 366 punts en 309 partits. Detroit no va provar els playoffs durant eixos cursos i quan va traspassar al center als Kings, aquest va sentir la pressió de demostrar la seua capacitat per a liderar a un conjunt reeixit.

La línia de la Triple Corona

Marcel Dionne va demostrar instantàniament que podia portar a un equip a les eliminatòries amb Los Angeles. De 1975 a 1979, a més, el davanter centre va guiar als Kings als playoffs sense molta ajuda. Dionne va encapçalar al conjunt angelí en punts cada any, i generalment per un ampli marge. A part de l’ajuda prestada per Butch Goring i Dave Taylor – que va explotar en l’exercici 1978-79 amb un total de 91 punts – el francocanadenc va ser l’ànima de l’equip durant els seus quatre primers cursos a Hollywood. En ells, el center va repartir 237 assistències en 310 partits i va gravar el seu nom en un trofeu Lady Bing a l’esportivitat i un premi B. Pearson com el jugador més excel·lent de la lliga.

Marcel Dionne en els Los Angeles Kings en 1980. Getty Images

Al llarg del regnat de domini de la línia de la Triple Corona, entre 1979 i 1984, la capacitat de Dionne de posar gols en safata es va mostrar en la seua màxima expressió. El trident es componia de Charlie Simmer, un realitzador de primer nivell amb un tret letal; Taylor, un organitzador amb classe i polivalent; i el nostre protagonista, una superestrella en els tres aspectes. En la primera campanya del trio, el natural de Quebec va repartir 84 assistències en 80 partits. Únicament va ser superat per un novençà cognomenat Gretzky, que va registrar 86 passes de gol.

Darrere l’altre desplegament espectacular en el curs 1980-81 – amb 77 assistències en 80 duels – la següent temporada va atestar l’inici d’un descens progressiu en les estadístiques de Dionne. La lesió de Simmer, que es va perdre més de 30 xocs, va bolcar la responsabilitat ofensiva i anotadora cap al canadenc. De nou, el punta de llança de la Triple Corona va respondre amb 67 passes de gol i va aconseguir la marca dels 50 gols en la campanya, malgrat que els seus número van patir per la baixa del seu company de línia. Eventualment, la temporada 1984-85 va representar el final de l’històric trident d’atac de Los Angeles amb l’eixida de Simmer als Boston Bruins.

Una carrera banyada en porpra i or

En aquell curs 1984-85, amb 33 anys d’edat, Dionne va anotar unes excel·lents 80 assistències i 126 punts, tercera i quarta millors marques de la lliga respectivament. El canadenc va ser l’únic jugador major de 30 anys a acabar entre els trenta millors en punts i vint millors en passades de gol. El davanter centre es va desembolicar amb una regularitat genial en atac i va mantindre la seua intel·ligència en la passada ben passada el seu millor moment.

Dionne patina amb el puck en 1981. Getty Images

L’any 1987 es va tractar de l’últim de Dionne a la Ciutat dels Àngels. La seua producció ofensiva en número havia decaigut notablement en els dos passats exercicis i a penes va marcar 60 punts en els seus últims 147 partits disputats amb la franquícia. Malgrat la seua deterioració en l’anotació, la seua capacitat per a regalar oportunitats de gol als seus companys va romandre amb 108 assistències en eixe lapse de temps. La seua etapa en l’uniforme dels Kings va concloure amb el seu traspàs als New York Rangers al març. Ses Majestats d’Orient reparteixen regals entre els més xicotets cada 6 de gener. Marcel Dionne és l’equivalent a un Rei Mag per als Los Angeles Kings, perquè cap altre membre de la franquícia ha distribuït tanta alegria sobre el gel com ell.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història