Connect with us

NHL

La ciutat de Tempe, present i futur? dels Coyotes

Fa uns mesos, la franquícia dels Arizona Coyotes anunciava la seva marxa de Glendale, ciutat limítrofa amb Phoenix, la qual havia estat casa seva durant gairebé 20 anys, cap a la ‘veïna’ Tempe, també limítrofa amb Phoenix però situada a l’altra banda de la vall . Aquest canvi venia forçat després que el consistori de Glendale donés per acabada la seva vinculació amb els Yotes, aquests apostarien per instal·lar-se a Tempe buscant l’estabilitat necessària per afrontar el present però també per assegurar el seu futur a l’estat d’Arizona.

Primer tocava buscar una nova llar per disputar els partits com a local, finalment arribarien a un acord amb la Universitat de l’Estat d’Arizona (ASU en anglès) per compartir pista amb l’equip d’hoquei gel de la NCAA (Sun Devils) durant unes temporades, necessàries per construir un nou pavelló a la ciutat de Tempe d’acord amb els estendards de l’NHL, cosa que l’arena de la universitat no complirà ni de lluny, almenys en quant a aforament.

Així, d’una temporada per a una altra, els Coyotes passaran de jugar en una pista per a 17,000 espectadors a fer-ho en una de 5,000, xifra que hauria d’assolir en cada partit gairebé sense dificultats després d’acabar el seu últim curs al Gila River Arena al voltant de 12,500 aficionats de mitjana per enfrontament.

Jugar a casa dels Sun Devils és el primer pas per connectar amb els fans de la ciutat de Tempe

Aquesta mini reubicació ha estat molt comentada, i criticada, dins del món de l’hoquei gel americà però no deixa de ser una pilota d’oxigen per a la franquícia, la qual guanya temps en el seu intent de convèncer l’ajuntament de Tempe (ara només queda superar l”obstacle’ del referèndum [ACTUALITZACIÓ: NO SUPERAT] ) perquè li donin els permisos necessaris per construir la nova ‘casa’ i també per començar a guanyar-se el públic local jugant ja a la ciutat.

Un projecte per assentar el futur

La franquícia dels Coyotes i les institucions de la ciutat havien mantingut diverses converses sobre la possibilitat que l’equip d’hoquei busqués un assentament a llarg termini a Tempe, finalment arribaria la proposta en forma de projecte d’Arizona, la qual incloïa una gran transformació duna part de la ciutat. Aquesta transformació estaria finançada ($2’1 bilions) totalment per fons privats, evitant així que els residents paguessin un nou impost per finançar la macro obra.

Amb el vot a favor del consistori, només faltarà la ratificació [ACTUALITZACIÓ: HA GUANYAT EL NO AMB UN 56%] del projecte mitjançant un referèndum popular

Els terrenys propietat del consistori, viurien un canvi cap a un districte d’entreteniment on es combinarien oficines, residències (més de 1,600), hotels, zones d’oci, centre de convencions, una arena multiusos per a 3.000 espectadors, parcs i zones verdes a més de la anhelada nova pista dels Coyotes amb una capacitat per a 16,000 espectadors. També s’hi inclouria una altra pista addicional per a la utilització pública.

Amb la proposta sobre la taula, els membres del consistori van votar per un marge de 5 a 2 seguir estudiant, negociant i/o escoltant els Coyotes, donant així a entendre que l’ajuntament no es girava en banda a l’assumpte però tampoc era un sí definitiu al projecte. Pas necessari per aprovar-lo però sense garanties que això passi.

Punts importants

  • El retorn de l’esport professional a la ciutat de Tempe
  • La creació de 6,900 nous llocs de treball permanents
  • La transformació d’uns terrenys abandonats a una zona de referència estatal
  • Sense risc econòmic per a les arques públiques, finançat al 100% de forma privada
  • Un retorn econòmic de $180 milions per a Tempe, $225 milions per al comtat de Maricopa i $1 bilió per a l’estat d’Arizona durant els 30 anys següents

La transformació significaria un gran canvi per a la ciutat, convertint-la encara més en un pol d’atracció d’activitats variades i destacades de la zona.

I si falla el projecte?

Ningú vol sentir parlar d’una possible resposta negativa per part del consistori de Tempe però hi ha la possibilitat, en cas de donar-se i no haver-hi la possibilitat de construir a la zona doncs la recol·locació a una altra ciutat i estat agafarien forma ràpidament. Tot i que no hi ha indicis recents, la ciutat texana de Houston tornaria a escena per emportar-se els Coyotes al seu terreny, opció que ja va sortir a la premsa uns cursos enrere de la mà del propietari dels Houston Rockets de la NBA.

Així, amb els Yotes apunt per iniciar una nova temporada a l’NHL amb un equip jove que torna a il·lusionar els seus aficionats juntament amb la seva nova i ‘petita’ llar, les notícies sobre el seu futur a Arizona no deixaran d’aparèixer a mesura que s’acosti la votació final sobre si la ciutat de Tempe vota a favor [ACTUALITZACIÓ: NO-56% SÍ-44%] que siguin la llar dels Coyotes durant diverses dècades en endavant.

Et pot interessar…

More in NHL