Connect with us

Actualitat

S’enfosqueix l’empremta de l’hoquei gel canadenc

En els últims mesos, el bressol de l’hoquei sobre gel s’ha vist sacsejat per diversos escàndols sexuals. A l’abril, una dona de 24 anys va denunciar a Hockey Canada -l’òrgan governamental nacional d’hoquei sobre gel- al·legant que havia estat agredida per vuit jugadors de l’equip del Campionat Mundial Júnior del Canadà de 2018 a la ciutat de Londres, Ontario.

La denunciant va al·legar llavors que Hockey Canada es va negar a investigar o reprendre als jugadors en qüestió. La dona va demanar 3,55 milions de dòlars canadencs per danys i perjudicis.

  • – L’organisme que gestiona les competicions i els equips al país, Hockey Canada, ha perdut el finançament federal i s’enfronta a una investigació per part del Parlament
  • – La policia de Londres ha reobert el cas sobre la presumpta agressió en 2018 i la NHL també està investigant l’incident

D’acord amb la demanda presentada, la dona, que ha decidit mantenir la seva identitat anònima, va conèixer als jugadors en un bar després d’un esdeveniment de golf benèfic de la Fundació Hockey Canada al juny de 2018. Un d’ells – en la demanda se’l representa com John Doe 1- li va comprar diverses vegades begudes alcohòliques. Després d’això, la dona assegura haver estat intoxicada i eventualment marxar del bar amb ell (amb John Doe 1).

La denúncia contínua dient que en arribar a l’hotel, van començar a mantenir relacions sexuals a l’habitació del jugador i que aquest, sense cap consentiment per part de la dona, va convidar a set jugadors més a entrar a la sala.

La denunciant afirma que durant les hores següents, tots els presents -representats com John Does 1-8 en la demanda- van mantenir algun acte sexual amb ella “que van suposar abusos sexuals”, ja que no va donar el seu consentiment. Durant l’altercat, la víctima assegura que “va sentir por de ser més agredida” i els jugadors li van provocar “terror.”

Actualment diversos d’aquests jugadors implicats en el escàndol juguen a l’NHL

La dona assegura que en cap moment va poder donar consentiment a aquesta mena d’accions a causa del seu estat d’embriaguesa i afirma que els vuit jugadors li van negar la sortida de l’habitació malgrat intentar-lo en diverses ocasions. Així mateix, afirma que Hockey Canada coneixia aquestes acusacions i que no va fer res per solucionar-ho.

Per part seva, l’organització diu que va avisar a la policia i que va contractar una empresa externa, Henein Hutchison LLP, per a realitzar una investigació independent. En aquesta recerca, Hockey Canada, explica que la participació dels jugadors no era obligatòria i que “12 o 13 d’ells” van fer declaracions.

Investigació parlamentària

Després de sortir a la llum aquest cas, la cadena esportiva TSN va revelar que Hockey Canada havia arribat a un acord amb la dona per tractar de paralitzar la demanda.

Poc després, al juny, la ministra d’esports de Canada, Pascale St-Onge, va anunciar que els fons federals destinats a l’organització estarien paralitzats fins que Hockey Canada signés un acord amb l’Oficina per a la Integritat en l’Esport, que assegurés que accions com les denunciades no tornin a ocórrer mai més. La ministra també va detallar que un comitè parlamentari duria a terme una investigació independent per a esclarir la situació i descobrir si s’havien utilitzat fons públics per a resoldre el cas civil.

En indagar en els acords civils, es va revelar que l’organització havia fet ús en el passat el seu Fons Nacional d’Equitat, que es compon de les quotes d’afiliació dels jugadors, inclosos nens, per a resoldre algunes de les demandes d’agressió sexual del passat.

Davant tal revelació, els fanàtics de l’esport es van escandalitzar i Hockey Canada va anunciar que no ho tornaria a fer. No obstant això, en el passat ha estat una pràctica recurrent i la mateixa organització va detallar que ha pagat 8,9 milions de dòlars canadencs en 21 acords d’aquest tipus des de 1989.

El polèmic equip celebrant el campionat | TSN

Sense culpables

Les acusacions han sacsejat un dels orgulls del país i el mateix president canadenc, Justin Trudeau, ha hagut de sortir per a denunciar els fets. Trudeau va dir que Hockey Canada necessitava un “ajust de comptes real”, i va acusar la direcció de l’organisme de “ceguesa intencionada”.

Fins ara, no hi ha cap culpable ni cap condemna perquè no s’ha provat cap acció en judici, però diversos dels jugadors de l’equip júnior de 2018 han emès comunicats per a desvincular-se de la denúncia. Victor Mete i Jordan Kyrou van confirmar mitjançant Twitter que no van assistir a la gala i que durant els fets no estaven a Londres.

Els que sí que eren presents i han volgut deixar constància de la seva versió, sigui mitjançant una declaració personal o dels seus agents han estat Cale Makar, Jake Bean, Kale Clague, Max Comtois, Dillon Dube, Dante Fabbro, Cal Raddysh, Sam Steel, Robert Thomas, Conor Timmins, Carter Hart. Per part de Boris Katchouk, el seu agent ha explicat que el jugador està cooperant plenament amb la recerca i s’ha negat a fer més comentaris.

Aquest assumpte ha posat contra las cordes a la federació canadenca d’hoquei gel (Hockey Canada)

Igual que els representants de Drake Batherson, Alex Formenton i Michael McLeod, que no han dit res sobre les acusacions.

Res nou

Ja en el passat, un cas que va ressonar en el món de l’hoquei va ser el de Kyle Beach, l’ex extrem esquerre dels Blackhawks de Chicago, que va fer públiques l’any passat les acusacions que havia estat agredit sexualment per l’antic entrenador de vídeo de l’equip durant les eliminatòries de la Copa Stanley de 2010.

Beach | ESPN

En aquest cas, la investigació posterior va revelar que l’equip estava al corrent de les denúncies de Beach en aquest moment, però va decidir no abordar-les fins al cap de la victoriosa carrera dels Blackhawks en el campionat.

Càstig

Davant les acusacions i la manera d’actuar d’Hockey Canada, patrocinadors com Scotiabank, Telus, Tim Hortons, Imperial Oil o Canadian Tire han deixat, temporalment, de finançar la pròxima competició, el Campionat Mundial Juvenil.

A causa d’això, Hockey Canada ha reobert el cas i s’ha compromès a canviar uns certs aspectes en la seva organització, com per exemple; exigir a tots els jugadors, entrenadors, personal d’equip i voluntaris a participar en un curs sobre violència sexual i consentiment. A més, durà a terme una revisió completa dels líders d’Hockey Canada i crearà un nou mecanisme de denúncia independent i confidencial.

En una declaració escrita el juliol de 2022, Hockey Canada va escriure: “Sabem que no hem fet prou per a abordar les accions d’alguns membres de l’equip nacional júnior de 2018 o per a posar fi a la cultura de comportament tòxic dins del nostre joc”.

El president de la junta directiva, Michael Brind’Amour va dimitir el 6 d’agost de 2022 i dies després, l’organització va anunciar els seus plans per a contractar un “director de maltractament, assetjament i abús”.

Aquest cas ha obert un debat nacionalment sobre la glorificació de les figures d’aquest esport i el silenci que envolta aquest tipus de casos, arribant-se a preguntar si el seu lloc en la cultura canadenca l’ha posat en un pedestal privilegiat allunyat de les crítiques i la responsabilitat.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Actualitat