Connect with us

Opinió

Què es guanya i què es perd amb la publicitat a la samarreta?

Moltes vegades intento diferenciar el que em dicta el cor del que em diu la raó. Aquesta dicotomia es veu clarament reflectida al tema de l’NHL per aquesta temporada 2022-23: s’ha acceptat publicitat a les samarretes.

I ara, què?

Hi ha vàries raons per les quals podria arribar a estar-ne a favor d’aquests rectangles publicitaris a sobre de tant emblemàtiques indumentàries, igual que els 32 amos de la lliga, que tots han votat que sí. Ha estat unànim. Però hi ha un sentiment de pena a dins meu que vol evitar sigui com sigui que s’arribi als nivells europeus o d’altres esports.
Al 2015 ja li preguntaven a Gary Bettman si l’NHL acceptaria publicitat a les samarretes. La seva resposta va ser esquiva i poc concloent.

«De fet, ara mateix no estem considerant afegir publicitat a les samarretes. Hem discutit i ens hem reunit de manera formal i informal però no hi ha res en ferm. A més, hi ha alternatives per rebre ingressos».

Gary Bettman, Conferència d’acord amb ADIDAS, 2015

Però la fam estreny, i la pandèmia va generar penúries a nivell mundial i també a les estructures dels equips, per tant, de la lliga.
Quan es va anunciar la tornada de l’NHL per oferir-nos una versió reduïda de temporada regular i playoff amb el format bubble, sense públic (fins que no es va permetre entrar al públic als estadis), ja sabíem que no seria un any de beneficis, però el portal Sportico.com va anunciar al Gener del 2021 que la bubble va generar unes pèrdues de 2,5 bilions de dòlars per a l’NHL.
Per posar-vos en situació us exposo les pèrdues de les altres 3 grans lligues:

  • NFL – 5,5B$
  • NBA – 3,5B$
  • MLB – 3,0B$

Això com a primer anàlisi que es va donar públicament, una vegada analitzades les pèrdues de bar, pàrking i botiga, s’assumeix que la suma total arribaria a -3,6B$.

De manera anecdòtica, comentar que s’estima que un espectador inverteix entre 100 i 125 dòlars cada vegada que es desplaça a l’estadi a veure un partit d’NHL. El preu mig de l’entrada ronda els 78$, la resta ho haurem d’anotar al bar, al pàrking i al merchandising.
A la temporada 2018-19, l’NHL va registrar 22 milions d’espectadors. Al 2019-20, van ser-ne 18,8 milions. Doncs bé, a la bubble només 1 milió. Per tant, si la mitja era de més de 20 milions i el que aconsegueixes n’és un 5% del total, o el que és el mateix, 19 milions menys d’assistents, el més estrany seria no generar pèrdues oi?

Malgrat la reflexió de necessitat econòmica, no sembla una decisió que agradi a cap aficionat. Cal recordar però, que els anuncis als casc ha reportat segons Bettman, més de 100 milions de dòlars en beneficis, així que…necessari i rentable ho és.

A més a més, no oblidem que al Mundial del 2016 ja es va lluïr publicitat a les samarretes, Aquí la mostra:

Selecció de Canadá Mundial 2016 | Dan Hamilton-USA TODAY Sports

Després d’aquest desastrós exercici, Bettman va accedir a posar publicitat als casc per aquesta temporada passada, generant uns ingressos combinats d’uns 15 milions segons Front Office Sports.
La NBA va acceptar publicitat a les samarretes al 2016, i està generant uns 150M$ de benefici per temporada amb contractes que van des dels $2,6M fins als $15M. En 5 temporades ha augmentat un 70% el valor d’aquests contractes així que no sembla una mala decisió a nivell econòmic per a la lliga d’hoquei.

Ara bé, si tot queda en el rectangle de 7x9cm que s’ha proposat, semblant al casc, podríem estar més que satisfets veient els exemples d’altres lligues europees:

Equipacions KHL | Reddit
Equipacions SHL | Reddit
Equipaciones KHL | Reddit

La veritat, i per anar tancant, personalment em sembla embrutar l’equipació i perdre aquell toc elegant i clàssic. Perd el toc de conjunt tèxtil de cada equip. No obstant això, xifres en mà, poques sol·lucions pot haver-hi a curt plaç. Durant aquesta temporada pont res es podrà fer per evitar que les arques de l’NHL costin d’omplir.

Només demano que ho facin a conjunt. Per no veure un logotip blau cel sobre una equipació penguin, o un anunci en groc i negre sobre l’equipació dels Kings, per posar un exemple. Si l’equipació és blau i blanca, espero veure un anunci en blanc, en blau o d’ambdós colors (tal i com ha fet Toronto). Tot el que no sigui adaptar-ho visualment em semblaria una falta de tacte, respecte i estima cap a la puresa de l’esport (inclús compraria logotips en negre per allò de que casa amb tot).

Toronto amb publicitat | sportslogos.net

Estem acostumats a veure-ho en altres esports, però no a l’hoquei gel. Semblava sagrat, però després d’una pandèmia, no ens queda un altra que disfrutar d’aquesta temporada (encara) lliures de noms de bancs, casinos o empreses de distribució amb les que s’ha de conviure en cada pla televisiu o cada fotografia que veurem d’aquí 14 mesos.

Et pot interessar…

More in Opinió