Connect with us

Multimèdia

L’Hoquei gel a la pantalla: sis documentals antics per suportar millor la calor

Una llista de diversos documentals sobre hoquei per matar el cuquet i, alhora, pensar en el gel i en una època en què feia menys calor.

Fa gairebé un mes que no tenim hoquei gel i encara ens queden dos mesos perquè torni. A més, fa una calor de morir-se. Per això, avui us porto una llista de sis documentals sobre hoquei per matar el cuquet i, alhora, pensar en el gel i en una època en què feia menys calor, per veure si així enganyem el cervell i aguantem una mica millor els 40º.

Encara que normalment intento portar-vos coses que pugueu veure o llegir en castellà (i amb sort en català/valencià), aquests vídeos estan en anglès o en francès, però en aquest cas l’important no és el que es diu, sinó les imatges. Des de nens aprenent a patinar en un estany congelat fins a enregistraments de partits dels Original Six, amb noms tan impressionants com Howe o Richard, aquests vídeos ens permeten acostar-nos una mica al passat aquest esport.

Here’s Hockey!

Director: Leslie McFarlane

Aquesta pel·lícula de 1957 dura deu minuts i ens ofereix un breu recorregut pels diferents nivells d’hoquei gel, culminant amb un vídeo d’una qualitat excel·lent per a l’època d’un partit entre els Detroit Red Wings i els Montreal Canadiens al Fòrum de Montreal. Podem veure llegendes com Maurice Richard, Ted Lindsey o Gordie Howe, però la meva imatge favorita és la de la senyora fent punt a les grades (noti’s la quantitat de dones entre el públic, fins a nenes petites). Atenció a aquestes alineacions, incloent-hi els entrenadors (Jack Adams i Frank Selke, aquí és res).

Veure-ho aquí.

Just Another Job

Director: Pierre Letarte

En 27 minuts, aquesta pel·lícula de 1972 ens mostra la preparació dels Québec Nordiques (retorna’ns als Nordiques, Gary, que no t’he demanat mai res) per al seu primer partit a la World Hockey Association (WHA) explica els Alberta Oilers al Quebec Coliseum. Aquesta ja és a color i inclou imatges fins i tot dels entrenaments.

Veure-ho aquí.

Hot Ice

Director: Irving Jacoby

La més antiga de les pel·lícules d’aquesta llista, i una de les més interessants, aquest documental de 19 minuts data del 1940 i ens permet accedir a un partit entre els Toronto Maple Leafs i els New York Rangers. A més, inclou també imatges dels jugadors afilant els patins, posant-se l’equipació (quina poca protecció portaven!) i xavals practicant en un estany congelat.

Veure-ho aquí.

Blades and Brass

Director: William Canning

Un recull de nou minuts, amb una curiosa selecció musical, dels millors moments de la temporada de 1966-1967 dels Montreal Canadiens, l’última abans de la primera gran expansió. Les imatges a color són precioses i claríssimes. Aquí ja veiem porters amb màscara i àrbitres patint per separar els jugadors en múltiples baralles. De fet, el director no es talla en mostrar lesions, jugadors sortint de la pista en llitera, gel cobert de sang i, per algun motiu, sabates que la gent tirava a la pista (com tornaria aquella gent a casa a l’hivern canadenc?).

Veure-ho aquí.

Un jeu si simple

Director: Gilles Groulx

A nivell històric, aquest documental franco-canadenc de 1964 s’alça com el més interessant de tota la llista, ja que se centra en la rellevància que té l’hoquei gel per a la societat, especialment al Québec. En només 30 minuts, inclou entrevistes amb jugadors, combina imatges de diferents partits i esdeveniments i mostra un públic emocionat i actiu. A més, explica els esdeveniments que van portar als disturbis que van tenir lloc a Mont-real el 1955 després que el llavors president de l’NHL, Campbell, suspengués Maurice Richard, cosa que va transcendir el món de l’hoquei i es va convertir en un conflicte social entre francòfons i anglòfons.

Veure-ho aquí.

The Rink

Director: Gilles Carle

Finalment, aquesta curta pel·lícula del 1962, en què assistim a una tarda de diumenge en una pista exterior en un barri de Montreal (suposo, pels colors que porten tots els nens). Podem veure nens aprenent a patinar, jugant partidets d’hoquei gel amb els amics i gaudint del gel i de l’esport en la seva forma més pura.

Tant de bo jo, la veritat.

Veure-ho aquí.

I això és tot. La pàgina d’on els he tret, la National Film Board of Canada, té molts més vídeos, incloent-hi un documental de gairebé una hora sobre Maurice Richard o documentals i pel·lícules més moderns sobre hoquei gel. Encara que tot està en anglès o en francès, podeu passar-vos a fer una ullada.

Comenteu-me aquí o per Twitter si us ha cridat l’atenció alguna cosa especial als vídeos sobre com era l’esport abans!

Et pot interessar…

Fan de los Pittsburgh Penguins (y de las pelis malas sobre hockey).

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Multimèdia