Connect with us

NHL

La barrera de gel (I). Normes bàsiques: el fora de joc

Una de les dificultats que té l’hoquei gel per la comprensió i la fàcil assimilació del joc pels novells és la reglamentació. Qui veu hoquei gel per primera vegada observa molta velocitat, canvis constants de jugadors, interrupcions i faceoff sense massa sentit aparent, superioritats i càrregues, entre altres moltes coses. Poc a poc es va veient que cada acció esdevé per algun motiu però com que l’hoquei gel no es juga al pati de l’escola, no es discuteix a les tertúlies del bar, ni està tot el dia en programes d’esports, no és senzill entendre’n algunes particularitats del reglament ni és tan fàcil explicar-ho pels iniciats.

I tot i que el nou aficionat acostuma a vibrar en un partit, també acostuma a queixar-se al no entendre massa res del què passa. Amb la intenció de donar nocions bàsiques per seguir un partit comencem una sèrie de capítols per explicar el fonament de la normativa. En aquest article parlarem del fora de joc (offside).

Nocions Elementals

Per entendre una norma tan bàsica és fonamental primer que ens adonem de les zones que existeixen en una pista en la que es competeix en hoquei gel. El primer que veiem és que la pista està dividida en dues meitats. Una línea longitudinal de 30cm d’ample delimita un costat i l’altre amb el cercle central al mig. Però exiteixen dues línies blaves, també de 30cm d’ample cadascuna i paralel·les entre si i amb la vermella, que estan entre cada porteria i la línea central. Aquestes línies blaves delimiten la zona defensiva de cada equip, per l’equip que ataca és la zona d’atac. Sobre aquestes línies s’hi coloquen els liniers per assenyalar els fores de joc i tot el que envolta aquesta norma. La zona que va entre les dues línies blaves i que inclou la línea que divideix la pista en dos és l’anomenada zona neutra i serà més o menys gran en funció de les dimensions de cada pista, amb uns límits reglamentaris.

https://puckstop.com/pages/ice-hockey-guide

El fora de joc el marca aquesta línea de color blau i per tant és la manera que tenen els equips d’entrar a la zona ofensiva (defensiva de l’equip que no està en possessió del puck). Per l’equip que busca la porteria contrària per anotar el gol cal entrar primer la pastilla a la zona ofensiva per davant del jugadors de l’equip que ataca. Si un jugador dels que ataca sobrepassa la línea blava abans que el puck estarà en situació de fora de joc.

http://www.venustrappedinmars.com/2016/04/a-very-basic-guide-to-hockey.html

La forma que té el linier d’assenyalar la infracció és amb el braç marcant la línea i després assenyalant al jugador que ha comès el fora de joc. El joc es remprèn amb un faceoff (cara a cara) en el punt vermell que hi ha a la zona neutra més proper a on s’ha comès la infracció.

Getty Images

Hi ha una excepció a la norma general que és que el jugador entri en la zona d’atac amb la pastilla controlada i patinant enrere. Guanyant la zona d’aquesta forma el jugador entraria abans que el puck però no s’assenyalaria el fora de joc. En la majoria de les ocasions es veurà com és el puck el que entra per davant del jugador.

El jugador ofensiu pot entrar abans que la pastilla però no en tota la seva totalitat. Si per exemple deixa un peu enrere abans que entri el puck, ja no seria fora de joc. El peu el pot deixar enrere al gel o a l’aire, que el linier veu sobre la línea una part del cos d’un jugador, evitarà xiular la situació antireglamentària. Seria com si entenguéssim una cortina sobre la línea blava, no cal que el patí estigui sobre el gel i pot estar a l’aire, però si tirem la línea blava amunt de forma imaginària, el patí ha d’estar fora de la línea .

https://www.coppernblue.com/2017/9/6/16264372/nhl-has-introduced-a-new-offside-rule-edmonton-oilers-refs-delays-2-minute-penalty-faceoffs-violate
  • Fora de joc Diferit

Un cop el linier ha vist que un jugador està en offside i el seu equip té la possessió fora de la zona atacant, o l’ha recuperat l’equip defensiu i els atacants estaven en posició no reglamentària, aixeca el braç i crida clarament OFFSIDE per donar continuïtat al joc i donar l’opció als jugadors que estan en fora de joc perquè surtin de la situació incorrecta. El jugador que està en posició de fora de joc ha de sortir ràpidament fora de la zona (netejar la zona sense voler pugnar pel puck ni fer cap càrrega ni acció per recuperar-lo). Quan el jugador afectat pel fora de joc diferit surt de la zona atacant el linier baixa el braç i el jugador si l’equip contrari té el control del puck pot tornar a entrar a la zona ofensiva sense incórrer en fora de joc, sempre darrere la pastilla en el cas que tingui la possessió el seu propi equip.

Mentre el joc està desenvolupant-se dintre la zona ofensiva, jugant en igualtat, superioritat o inferioritat, si el puck surt de la zona d’atac pel motiu que sigui, tots els jugadors que ataquen han de sortir de la zona i creuar la línea blava per tornar a entrar per darrere del puck.

  • Fora de joc Intencionat

Quan el jugador que comet el fora de joc ho fa de forma voluntària i persistent encara que el linier avisi amb l’alerta d’offside diferit. O per algun motiu entra en zona per forçar deliveradament la interrupció, s’assenyala la modalitat d’offside intencionat que com a diferència respecte al convencional el faceoff posterior es jugarà dintre la zona ofensiva de l’equip infracor.

  • Altres curiositats

S’ha de tenir en compte que en els segons períodes dels partits, quan l’equip que ataca té la banqueta en part en la zona atacant, a diferència del primer i tercer període que té la banqueta en la zona defensiva. Aquest fet té incidència en moltes jugades de canvis, en els que hi ha fora de joc mentre s’efectuen ja que part de la banqueta i una de les portes per sortir és dins la zona atacant. En cas de sortir de zona en un fora de joc diferit no es considera que el jugador no està en fora de joc fins que ha tret els dos patins del gel en la zona de banqueta.

Una altra particularitat és que si jugant bona part dels jugadors en zona defensiva i sortint de zona el defensa fa una passada i rebota en un company i torna a entrar a la zona defensiva, els jugadors atacants que són dins la zona no estan en fora de joc i podran aprofitar aquesta situació per atacar. Només en aquesta acció.

En una lliga amb tants recursos com l’NHL existeix la revisió de jugades a través de la gravació i es pot anular un gol si es demostra que en la jugada d’entrada en zona hi havia fora de joc. Els equips tenen la possibilitat de demanar la revisió a l’àrbitre Coachs’ challange. Però si es demostra que no hi havia infracció aquest requeriment suposa una penalització a l’equip que ha demanat la revisió de 2 minuts en inferioritat. En moltes lligues no hi ha no hi ha la possibilitat de la revisió posterior i és un dels motius de protestes i reclamacions més comú de jugadors i públic.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL