Connect with us

Història

Jack Adams: l’home darrere el trofeu

El seu nom és reconegut pel premi anual que se li atorga al millor entrenador de l’NHL. Qui va ser i per què va ser tan important per als Red Wings?

El trofeu Jack Adams és conegut per ser atorgat als entrenadors que es destaquin en les tasques amb el seu equip. És un premi que ha passat per les mans d’entrenadors icònics de l’NHL com Joel Quenneville, Pat Quinn, John Tortorella, Barry Trotz i Ken Hitchcock.

Però el que no saben molts és la història darrere de l’home que li dóna nom a aquest premi. Qui va ser Jack Adams i què va fer per la lliga? Fa poc es van complir cent anys des que es va començar a involucrar amb l’NHL així que és un gran moment per repassar la seva carrera.

La seva fama es va disparar amb el seu temps als Detroit Red Wings

Treballo 36 anys amb l’organització de Michigan, els Detroit Red Wings, i aconsegueixo dirigir a llegendes com Gordie Howe, Ted Lindsay, Sid Abel i Larry Aurie. Adams va començar la seva carrera a Fort Williams, Ontario, on va jugar a l’ara extinta PCHL (Pacific Coast Hockey League) i a l’NHL i continu darrere de la banqueta a Detroit.

Jack Adams, el jugador

Adams amb Vancouver | Find a grave

Com a jugador, va ser part dels Toronto Arenas el 1917. Però quan el jove centre es va unir als Vancouver Millionaires va ser quan la seva reputació com a jugador es va assentar. En la seva segona temporada a Vancouver, Adams va aconseguir registrar 30 punts en 24 partits. La temporada següent igualar el rècord però ho aconsegueix anotant 26 gols.

Després de tres reeixides temporades amb Vancouver, Adams va tornar a Toronto i es va unir als St. Pats, coneguts per ser els predecessors dels Maple Leafs. Allí va continuar la seva reputació de point per game player abans d’acabar la seva carrera amb la qual cosa podria considerar-se la primera versió dels Ottawa Senators. En la seva trajectòria com a jugador va sumar dos Stanley Cups, una a la seva primera temporada i una altra a la seva última.

Jack Adams, l’entrenador

El 1927 Adams va ser contractat pels Detroit Cougars per al rol d’entrenador i General Manager. El 1932 la franquícia de Detroit va ser adquirida per James Norris i rebatejada com els Red Wings. A partir d’aquesta nova identitat comença l’època d’èxit per a Jack Adams i els Detroit Red Wings.

El 1936 i el 1937 Jack Adams va liderar els Red Wings a dos Stanley Cups sobre els Maple Leafs i els New York Rangers respectivament. El 1943 va aconseguir la seva tercera copa com a entrenador amb un equip que comptava amb figures com Abel, Syd Howe, Mud Bruneteau, Jack Stewart i Ebbie Goodfellow.

L’impacte d’Adams a l’esport va ser enorme, un que perdurarà per moltes generacions

Després de la temporada 1946 – 47 Adams li va cedir el càrrec d’entrenador a Tommy Ivans per concentrar-se principalment en les seves tasques com a General Manager. En 20 temporades com a entrenador, Adams va sumar 413 victòries, 15 aparicions a playoffs, set aparicions en finals de Stanley Cup i tres d’aquests títols. Solament Mike Babcock va aconseguir més victòries que Adams amb els Red Wings amb 458.


Els millors productes dels Red Wings by Fanatics a només un clic de distància.


La seva carrera com a GM

En aquest període, Adams es va guanyar el sobrenom de “Trader Jack” gràcies a la seva reputació i la seva falta de por a l’hora de fer negocis per jugadors per tal de mantenir el seu equip el més competitiu possible.

Jack Adams també va ser conegut per ser un ferotge negociador a l’hora de signar contractes. Els agents no existien, no hi havia cap ens que protegís els jugadors i aquests eren els encarregats d’acordar els seus propis contractes i guanys. L’expert en els Red Wings, Bob Duff, recordava al seu llibre “100 Coses que els fans dels Red Wings han de saber abans de morir” que Adams era força dur amb els seus contractes i els seus jugadors, tot amb la intenció de mantenir els Red Wings el més rendibles possible.

Adams també era conscient de la influència que tenia sobre els seus jugadors, i la feia servir el seu favor. Mantenia una actitud amenaçadora en algunes situacions per aconseguir aconseguir el millor del seu equip. Duff explica que Adams solia tenir butlletes d’autobús a sobre com una mena de senyal d’“aquestes a prop d’anar-te’n a casa”.

Jack Adams amb els Red Wings | Wikipedia

Però Jack Adams, tenia el seu costat sensible, no era un mal tipus. Bob Duff també recorda situacions on Adams va demostrar gran interès pels seus jugadors, com quan li va permetre a Ted Lindsay viatjar a Florida per recuperar-se d’una malaltia o quan Mud Bruneteau va poder allunyar-se de l’equip per acomiadar un familiar que estava en gravetat.

Jack Adams és l’únic personatge a aconseguir guanyar l’Stanley Cup com a jugador, entrenador i General Manager

El 1957 va prendre la incomprensible decisió de negociar per Ted Lindsay, fet que va provocar una caiguda en la qualitat dels Red Wings i en conseqüència, el seu acomiadament el 1963. Després de 63 anys de servei a Detroit, Adams es va allunyar dels Red Wings per fundar la CHL (Central Hockey League) on va mantenir el càrrec de president fins a la seva mort el 1968.

El seu llegat i el seu reconeixement

El trofeo Jack Adams | NHL.com

El 1974, l’NHL va decidir crear premis individuals segons l’exercici de la temporada, era imminent que un fos batejat en honor a Jack Adams. La seva dedicació a l’hoquei gel ha estat una inspiració per a tots els qui formen part de l’esport.

El premi Jack Adams destaca als entrenadors que “hagin contribuït en gran mesura a l’èxit del seu equip” característica pròpia d’Adams, que d’alguna manera o altra sempre va ser una peça clau per a les victòries dels seus equips. Jack Adams és l’únic personatge a aconseguir guanyar la Stanley Cup com a jugador, entrenador i General Manager.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història