Connect with us

Entrevista CAT

Francisco X. Rivera: “M’he fixat l’objectiu que tot el que faci, ha de deixar un llegat”

Francisco X. Rivera, originari de Ciutat de Mèxic però resident a Los Angeles, és el comentarista en castellà dels partits dels Kings a més de ser la veu en anglès durant els enfrontaments de l’Ontario Reign, filial a l’AHL dels propis Kings. Actualment, a més de narrador en televisió i ràdio, també ocupa diferents rols dins de la franquícia angelina, serien el de consultor / assessor per a assumptes amb la comunitat Hispana a L.A. i a l’Amèrica llatina i membre de la junta del consell de l’equip per a l’assessoria sobre temes en àrees com màrqueting, entreteniment, estratègia, desenvolupament d’hoquei, etc. Un altre dels aspectes destacats d’en Francisco en el món de l’hoquei ha estat la seva participació en la creació i desenvolupament del programa Mexico City  Jr. Kings, del qual en varem parlar fa unes setmanes aquí a NHLmania. La figura de Rivera s’expandeix més enllà del món de l’hoquei, ha participat o està lligat en l’actualitat, en esdeveniments de la NFL, MLB, NBA, MLS, futbol en general, WNBA i UFC.

Pregunta: Veient el gran i variat historial de narracions esportives que acumules a la teva esquena, com vas descobrir l’hoquei?

Resposta: El meu primer contacte va ser pel videojoc Ice Hockey, que el meu cosí em va regalar per la Nintendo al 1990-91. Jugava contra el meu pare i passàvem grans estones de diversió. Poc després vaig començar a veure partits per ESPN a Mèxic, en els temps que Wayne Gretzky va arribar als Kings.

P: Ja als Estats Units, el vincle actual amb els Kings va arribar de forma casual o es venia coent a foc lent?

R: En una estació de ràdio en la qual treballava narrant partits de MLS i NFL, va sorgir la notícia que havien adquirit els drets de transmissió dels Kings. Vaig demanar l’oportunitat al director de Programació, argumentant que ja havia narrat hoquei en els Jocs Olímpics i que tinc nebots que havien jugat en la Selecció Mexicana. Em va donar l’oportunitat de gravar una demo, els Kings em van escollir i la resta és història.

P: Narrant els partits en castellà de Los Angeles per televisió, noteu que les persones castellanoparlants que ja seguien la NHL en anglès s’han passat a les narracions en castellà o encara segueixen instal·lats en les retransmissions clàssiques?

R: Un dels fenòmens més curiosos que he descobert, és que molta gent d’origen hispà que no domina gaire l’Espanyol, ens escolta perquè està acostumada a escoltar la nostra estació de ràdio amb els pares. Els entreté a més la manera en què transmetem els partits.

P: Hi ha gent que és partidària de narrar els enfrontaments d’hoquei en castellà de forma similar a com es faria amb un partit de futbol, ​​ajudant al públic llatí a entendre millor la dinàmica del joc. D’altra banda, hi ha els detractors d’aquesta idea, els quals defensen que cada esport es té de comentar de forma diferent. Quina opinió tens al respecte?

R: Al meu entendre, és el narrador qui ha de posar-li el seu estil o el seu gust propi independentment de l’esport. És important buscar connectar amb la teva audiència però mantenint un balanç per no perdre la teva identitat.

P: Et vas convertir en el primer hispà / llatí a narrar en anglès un partit d’hoquei professional (Ontario Reign) als Estats Units, ¿Què va significar per a tu?

R: He estat molt afortunat en aconseguir moltes fites en la meva carrera i en aquests últims anys m’he fixat l’objectiu que tot el que faci, ha de deixar un llegat. I en aquest cas, és super important per a mi ser un pioner i obrir la porta per a noves generacions puguin seguir els meus passos. És una conseqüència de la feina dura i l’esforç que com a organització hem fet per apropar-nos al nostre públic Llatí.

“És super important per a mi ser un pioner i obrir la porta a les noves generacions, així puguin seguir els meus passos”

P: Fa menys d’una dècada la franquícia dels Kings viuria el seu moment més dolç com a institució després de guanyar dos Stanley cups, aquestes victòries van tenir algun impacte en forma de creixement entre la comunitat llatina o hispana de Los Angeles?

R: El creixement va ser general, independentment de l’origen ètnic dels aficionats, així com ha de ser cada cop que un equip té un èxit d’aquest tipus. Tenim aficionats llatins de més de 30 anys i són molt fidels, vivint els bons i els no tan bons moments de l’equip en el gel.

P: Sense deixar als Kings, Com veus la temporada 2021/22 per a ells?

R: Aquest és el nostre tercer any d’un pla de reconstrucció per tornar a ser un equip d’elit. Les addicions de veterans com Danault, Arvidsson i Edler, seran clau per ajudar al desenvolupament dels joves i donar suport a les actuals estrelles de l’equip. Espero amb ànsia narrar els meus primers playoffs aquest any.

Francisco X. Rivera, él primer per l’esquerra NHL.com

P: I el futur? Amb una plantilla carregada de joves estrelles de l’equip, molta gent es comença a il·lusionar de nou.

R: Això parla de la gran feina del nostre equip d’operacions comandat per la llegenda Rob Blake. No va ser fàcil reconstruir a l’equip deixant anar tantes peces claus del passat, però s’han adquirit molts llocs mitjançant seleccions del draft que han resultat a tenir un excés de talent entre els nostres prospectes.

P: Com a bon fanàtic a l’hoquei, segueixes només als Kings o la lliga (NHL) en general?

R: Et diria que sóc un “malalt” del Fantasy Hockey i en general de tots els jocs de fantasy. Aquesta última temporada veia gairebé tots els partits on tenia jugadors involucrats, per seguir-los de prop. Va arribar a tal punt que la meva dona desesperada em deia: “De debò vas a veure hoquei una altra vegada? Però si avui no juguen els Kings !!!! “

P: Quins jugadors són els teus favorits i per què?

R: Quan vaig començar a veure hoquei, veia i escoltava sobre Wayne Gretzky i Rob Blake. Ja en els meus anys a Los Angeles, Dustin Brown va ser el primer que vaig seguir i també admiro molt a Jeff Carter perquè em va ‘regalar’ la meva primera narració de gol dels Kings. Kyle Clifford ja no està amb nosaltres, però la seva intensitat era fora de sèrie. Més enllà dels Kings, el que feia Dominik Hasek a la porteria era excepcional.

P: Actualment diverses franquícies (Arizona, Vegas i San Jose) de la NHL han començat a crear comptes de twitter en espanyol encarades a millorar la interacció amb el públic de parla hispana, els Kings també s’uniran a aquesta tendència?

R: Crec que podem i hem estat inclusius amb la nostra comunitat, independentment de l’idioma del nostre contingut. Per a mi ha estat molt important el crear contingut en castellà pels nostres comptes i pàgines en anglès, la qual cosa ens ha donat un abast increïble i ha fet que gent que no parla l’espanyol comenci a interessar-se pel nostre acostament a la comunitat Llatina. A més, hem arribat a un punt com a ciutat i com a país, on pràcticament tots els llatins som bilingües, així que mes que l’idioma, el meu enfocament i el de l’organització, és el de ser genuí en els nostres acostaments amb els nostres aficionats Llatins, considerant també que molts d’ells dominen més l’anglès.

“Per a mi ha estat molt important el crear contingut en castellà pels nostres comptes i pàgines en anglès, la qual cosa ens ha donat un abast increïble”

P: Virant la mirada cap a sud i al programa Mexico City Jr. Kings, com un dels impulsors d’aquest programa, d’on va sorgir la idea?

R: Els Kings van anar a Mèxic al 2018 mitjançant un programa de l’ambaixada dels Estats Units i van quedar impressionats de la gran resposta per part de nens i pares mexicans. L’equip de Hockey Development va demanar la meva opinió sobre buscar un soci que ens ajudés a promoure l’hoquei a Mèxic i per mitjà de la meva dona, vaig conèixer a Enrique Aguilar, un exjugador mexicà que tenia bona relació amb la pista Ice World Santa Fe. Vam tenir una sola reunió amb ells a Mèxic i d’aquí ens vam adonar que eren l’entitat correcta per començar una gran relació de futur.

P: Hi ha alguna cosa que ens puguis explicar que tingueu pensat per a aquest programa en un futur proper?

R: Des del Març de l’any 2020 teníem planejat la nostra primera visita, perquè ex-jugadors dels Kings impartissin classes als nens mexicans. Òbviament la pandèmia va truncar aquest pla, però de moment, hem tingut sessions virtuals amb l’ex-centre dels Kings, Derek Armstrong. La nostra intenció és anar a Mèxic quan sigui possible i socialment responsable, considerant la situació actual de salut mundial.

P: Actualment, l’hoquei mexicà es troba en vies d’expansió o per contra està una mica estancat?

R: Crec que la nostra intenció com a organització serà analitzar què es pot millorar en l’hoquei mexicà que ha aconseguit amb tantes limitacions i esforços durant aquests últims 20 anys i ajudar a portar al país al millor al nivell de la seva història.

P: Amb estrelles del calibre de Auston Matthews i Max Pacioretty, tots dos amb ascendència mexicana, jugant un paper important en la NHL, s’ha notat un augment de l’interès de la comunitat mexicana per la lliga?

R: Al meu entendre, el que es necessita és un jugador nascut a l’Amèrica llatina que pugui crear una narrativa important d’èxit i que la seva història sigui una inspiració per a la gent mexicana i immigrants als Estats Units. I aquest justament és l’enfocament a llarg termini que tenim amb els Mexico City Jr, Kings.

P: Per acabar, una pregunta sobre el futur de la lliga, creus que la NHL tornarà a expandir-se dintre d’aquesta dècada fins a arribar a les 34 franquícies?

R: Doncs crec que primer hem d’enfocar-nos en rebre a Seattle i desitjar-los molt d’èxit (menys quan juguin contra els Kings jajaja).

Moltes gràcies Francisco per atendre NHLmania.

More in Entrevista CAT