Connect with us

Opinió

És moment de fer taula rasa als Blackhawks?

Després de diversos escàndols de diferent índole, qui sap si redissenyar la marca seria una bona solució per a Chicago.

Fa uns mesos, els Chicago Blackhawks van estar al centre de la polèmica després que es donés a conèixer la conclusió final de l’informe (investigació) sobre l’agressió sexual ocorreguda a la franquícia d’Illinois al 2010, comesa per Ben Aldrich sobre Kyle Beach. Diversos varen ser els noms que van haver de dimitir a causa de la seva inacció davant d’aquest assumpte una vegada els arribés la notícia de l’incident entre mans, destacant les baixes de Stan Bowman com a General Manager de Chicago i Joel Quenneville, ara ja exentrenador dels Florida Panthers.

Tot això s’uneix a la polèmica general en els esports nord-americans i l’eliminació progressiva dels sobrenoms, logos i mascotes referents als nadius americans, sent els exemples més cridaners el dels Washington Redskins, Cleveland Indians (tots dós equips amb canvi de nom i logo), Kansas City Chiefs, Atlanta Braves i Chicago Blackhawks. Aquí torna a aparèixer el conjunt de la ciutat del vent, encara que en aquest cas de moment no ha estat el blanc més gran de les crítiques si que ha començat a arribar-li una pressió creixent.

L’escàndol d’abusos sexuals i les queixes dels nadius americans han posat en perill la marca dels Blackhawks tal com la coneixem avui en dia

Algunes veus han començat a destapar la possibilitat de fer un esborrall i compta nova a la franquícia dels Blackhawks, redissenyant per complet el logotip i sobrenom per donar-li una nova marca i enfocament que talli amb el passat més recent, però aquesta idea no és ni molt menys compartida per tot el món relacionat amb l’equip de Chicago.

Què es guanyaria?

Segurament la imatge danyada en aquests darrers anys d’investigació i informacions filtrades a la premsa, es podria veure restablida amb una nova marca principal, tallant en sec i creant-ne una des de zero però mantenint la història. A ulls de la gent de Chicago, una entrada d’aire fresc després de tanta podridura al voltant de la franquícia significaria l’inici d’un projecte nou, il·lusionant i respectuós de principi a fi amb les tradicions dels nadius americans. Donant a entendre el canvi de rumb de la franquícia en temes sensibles per a la societat actual.

Cal destacar que ni de bon tros seria la primera franquícia Original six a adoptar un canvi de marca radical, Detroit va néixer com els Cougars per passar a ser els Falcons i establir-se com Red Wings, també els Maple Leafs originàriament van ser els Arenas i més tard St. Patricks; els mateixos Blackhawks (canvi menor) fins a l’any 1986 s’anomenaven Black Hawks, amb les dues paraules separades.

Què es perdria?

Cap canvi de marca deixa tothom satisfet, en el cas de Chicago, en tractar-se d’una franquícia de les més històriques de la lliga, ha anat deixant un pou de records en la gent que no seria gens fàcil de canviar. També el seu logo és dels més bonics tenint en compte els resultats de les diferents i periòdiques enquestes sobre aquests temes que van sortint amb el pas dels anys, posant el dels Hawks al top 5 en la gran majoria de les ocasions.

També és de rebut l’esforç que han posat des de la franquícia en fer-se entendre i explicar com són de respectuosos amb la història dels nadius americans, sent el logo més un homenatge cap a ells que no pas un malnom o escut burlant-se o denigrant la seva cultura. El redisseny total de la marca significaria perdre una part de la història de la lliga, fins i tot potser molts fans baixarien del ‘carro’ dels Blackhawks a causa del canvi d’identitat.

Conclusió

Sigui quina sigui la decisió final, tindrà els seus arguments sòlids a favor i en contra de la mateixa manera, generant crítiques a les xarxes socials de forma exponencial. Tot i així, personalment crec que l’actitud mostrada per Rocky Wirtz, propietari de la franquícia, ha estat l’adequada en aquests moments tan delicats per al club, sent rotunds en la seva repulsa cap a aquests actes esdevinguts, també molt respectuosos i propositius vers les demandes i propostes de les diferents associacions de nadius americans de la zona.

Una imatge que ja no està permesa al United Center | Chicago Tribune

Així doncs, veuria amb bons ulls el manteniment de la marca però amb una profunda ‘neteja’ de tots els elements tòxics que l’han embrutat, sigui en els nivells que sigui, fins i tot sacrificant alguns jugadors importants que no van reaccionar com s’esperaria d’ells, tot això pensant més en l’organització que no pas en el present més immediat en el gel (ja de per si molt dolent aquest any). També seguir el camí ja iniciat a explicar el significat de la marca, intentant apropar més la comunitat de nadius americans d’Illinois cap a la franquícia, que se la sentin com a pròpia i representativa.

Una solució conservadora que ajudaria a mantenir una de les franquícies més famoses de la lliga en lliça, tal com s’ha conegut des de tota la vida.

Et pot interessar…

More in Opinió