Connect with us

Prospectes

El moment de Podkolzin

El 12 de novembre del 2018 és una data històrica per a la KHL. Aquest dia, va debutar per primera vegada en la màxima competició russa el primer jugador nascut en el segle XXI. Nascut el 24 de juny del 2001, saltava al gel Vasily Podkolzin amb tot just 17 anys d’edat. Però és que a més ho feia compartint línia amb un dels noms més històrics d’aquest esport al país, l’incombustible Pavel Datsyuk. Debutava així una ala dreta amb un físic impressionant, amb un patinatge fort que es podia batre amb qui fos necessari però que a més reunia qualitats ofensives més que suficients per a produir com cal.

En l’aspecte internacional sumava alegries. Estrenava 2019 disputant els World Júniors en els quals Rússia va obtenir el bronze, i aconseguint una assistència en el partit pel tercer lloc davant Suïssa. A l’abril de 2019, Podkolzin capitanejava a la U18 de Rússia subcampiona del Mundial disputat a Suècia, caient en la final davant els amfitrions liderats per Lucas Raymond. Aquest esdeveniment també havia suposat una revenja per als russos, que van eliminar als Estats Units en semifinals, país que l’any anterior els havia eliminat en quarts, sent els russos els amfitrions. El combinat de les barres i estrelles també havia eliminat en semifinals dels U20 a Rússia però aquesta ja és la guerra d’una altra generació.

Vasily Podkolzin durant la temporada 18-19 on va tenir un molt bon rendiment en el pla internacional amb Rússia

Vancouver va decidir triar-ho amb el número deu del Draft de 2019, per davant d’altres jugadors com a Cole Caufield, Peyton Krebs o bé Spencer Knight, sent així el primer jugador rus seleccionat en aquest Draft. Jugador amb bons recursos ofensius (maneig del puck, rematada), un físic en disposició de resistir els rigors de la NHL, que es bat amb qualsevol. “A Russian Bulldog” van descriure des de The Hockey Writers l’elecció de Podkolzin. Com “An absolute pitbull” van definir al jugador des de Dobber Prospects. I tot això brindava als Canucks un top-6 winger per al futur però que mantenia a uns certs sectors d’aficionats una mica escèptics per la seva poca producció estadística a diferència d’altres jugadors disponibles.

Però les coses mai han estat tan idíl·liques en St. Petersburg per a Podkolzin. A mitjans de la temporada 19/20 els seus minuts sobre el gel eren molt reduïts i intranscendents. La seva línia estadística no comptava amb un sol punt. Havia començat la temporada en la KHL, per a ser assignat a la MHL, tornar a la KHL i ser assignat en aquest cas a la VHL. Cap d’aquestes dues competicions representava un repte per a un jugador de la seva qualitat, però podia sumar de manera regular minuts favorables per al seu desenvolupament. Tampoc és el més positiu per a un jugador anar disputant de manera alterna tres competicions, amb línies diferents, amb estils diferents entre si, ja no sols d’equip, i que entre si representen diferents nivells de dificultat. Tota aquesta situació també va generar intranquil·litat a Vancouver, que veia com una de les seves grans apostes dels últims anys no tenia la regularitat necessària. I en els Canucks ja han vist com una aposta alta com Olli Juolevi no ha donat, de moment, els fruits esperats, si bé en el seu cas han estat problemes de lesions.

A Vancouver hi han grans esperances posades en Podkolzin

La temporada següent tampoc va ser senzilla. Si el 9 d’octubre, Podkolzin es veia en la primera línia de SKA acompanyat de Vladimir Tkachyov, màxim anotador de la temporada en SKA, va guanyar minuts de rellevància però la seva producció ofensiva no va acompanyar. El 19 d’octubre ja no figurava en cap de les quatre línies. A penes deu dies de diferència, en una temporada molt impactada pel COVID, en les quals va passar d’allò més alt a no aparèixer. Bé és cert que el seu TOI (estafi on hissi, temps sobre el gel) per partit va augmentar a cada temporada, però no va acabar ni de trobar el seu ritme de producció ofensiva ni una estabilitat necessària per a un correcte desenvolupament a aquestes edats tan vitals per a la formació.

Per si fos poc, a mitjans de febrer pateix un cop molt fort al cap producte d’un cop amb l’espatlla en un partit que els enfrontava a Spartak, coincidint amb un bon moment de forma en el qual portava cinc punts en els últims set partits. Ni un moment tranquil. Sorprenent irregularitat més quan SKA és un dels equips que ha apostat molt per la joventut en aquestes últimes temporades, i com estem veient aquesta campanya amb Marat Khusnutdinov com a exemple, estan trobant el seu espai ofensiu per a produir. Els números de Podkolzin no es corresponen als d’un jugador amb les seves capacitats ni a tot un número deu del NHL Draft:

Estadístiques- Temporada regular- Vasily Podkolzin

TemporadaEquipLligaGPGATOI
2018 – 2019SKA St. PetersburgKHL30003:30
2019 – 2020SKA St. PetersburgKHL30 2608:49
2020 – 2021SKA St. PetersburgKHL35 5612:35
Elaboració propia a partir de dades obtingudes de KHL.ru

Encara no hem entrat en la temporada però tenim l’oportunitat de veure a un nou Podkolzin. O almenys a aquest Podkolzin que tots estem desitjant veure sobre el gel. Està aprenent anglès per a comunicar-se millor amb els seus companys. Està gaudint al costat de la seva dona de la ciutat de Vancouver. Han posat mitjans per a una adaptació tant cultural com d’idioma. Manté una bona relació amb el suec Nils Höglander, una de les sensacions joves de l’equip. Vancouver s’ha mogut de manera atrevida enguany i això ha provocat que ofensivament reuneixin talent en atac com Elias Pettersson, Brock Boeser, Bo Horvat, JT Miller, l’arribada des d’Arizona de Conor Garland, l’esmentat Höglander, el bon desenvolupament aquesta pretemporada de Danila Klimovich, jugadors als quals potser caldrà veure com es combinen en les seves línies, però mínim crec que poden treure un top-9 de bon rendiment.

“També sóc realista en què és un jugador jove amb un futur brillant i hem de portar-lo pel camí correcte. Espero que pugui jugar tots els minuts que vulgui i vulguem “ – Travis Green.

Però sempre hem de ser previnguts amb un jugador de procedència russa. Per què és important aquest detall? En l’entorn NHL existeix el conegut, i que remarco de manera bastant habitual, “Russian Factor”. Són les particularitats i riscos que acompanyen a l’aposta d’un equip per un talent procedent de Rússia. Dificultats contractuals i salarials entre la KHL i la NHL, problemes d’adaptació cultural, d’idioma, un caràcter particular que en uns certs casos pot causar problemes, o bé una menor cohesió entre companys de vestuari. Des de talents que apuntaven a menjar-se el món com Kirill Kabanov que van acumular diferents problemes d’adaptació, passant per actuals talents com Vadim Shipachyov que no van acabar de congeniar amb la gerència, talents que mai van explotar com Nikita Filatov, Nail Yakupov, són diversos els noms pel que poder comprovar una bona adaptació inicial sempre és motiu d’alegria.

Podkolzin té moltes ganes de deixar enrere els moments complicats que ha viscut en la KHL i està en l’escenari que volia, i a títol personal el canvi que necessitava especialment a nivell anímic. Vancouver respira tranquil perquè ara mateix el desenvolupament de Podkolzin és a les seves mans i no en la gestió d’una altra entitat. Ara és torn que totes les esperances es tradueixin en bon rendiment sobre el gel. Rússia té una bona nòmina de jugadors joves pendents d’explotar, i esperem que Vasily sigui un d’ells.

[1] Vasily Podkolzin: A star in the making (KHL, Alessandro Seren Rosso, Nikolay Chegorsky)

[2] ‘He wants to play for the Canucks’: Elite prospect Vasili Podkolzin has sights set on starring in Vancouver (The Athletic, Harman Dayal)

[3] Vasily Podkolzin is healthy-scratched while Covid-19 wreaks havoc with overseas hockey schedules (Nucks Misconduct, CanucksAbbyFan2)

[4] Canucks top prospect Vasily Podkolzin puts best foot forward right off the hop (Province Sports, Patrick Johnston)

[5] Canucks’ Podkolzin: Drafting a Russian Bulldog (The Hockey Writers, The Old Prof)

Et pot interessar…

More in Prospectes