Connect with us

Història

El capità oblidat dels Avalanche: Milan Hejduk i l’art d’influir sense fer soroll

Els Avalanche compleixen 28 anys a Colorado aquest curs. En les prop de tres dècades des de la seua mudança, la franquícia ha conquistat tres Stanley Cups i ha impulsat les carreres d’altres punts actuals membres del Saló de la Fama. No obstant això, a més de Joe Sakic, Peter Forsberg i Patrick Roy, l’historial de jugadors que han passat pel club inclou una estrela fugaç, sovint oblidada. Milan Hejduk va ser el primer ídol innat de Colorado, que no era un vestigi dels Quebec Nordiques, l’anterior identitat de l’equip.

Hejduk, un dels anotadors més precisos i importants en la trajectòria del conjunt, també és probablement el jugador més infravalorat durant aquest més de quart de segle, malgrat haver disputat un total de 14 temporades. La seua silenciosa influència no ha quedat sense reconeixement, no obstant això, i el seu dorsal 23 és un dels sis retirats per la franquícia. Dels sis números, només dos van jugar sempre en els Avalanche, ell i Sakic. Així mateix, després de la retirada d’Adam Foote en 2011, el patinador txecoslovac va assumir la tercera capitania de la història de Colorado.

Un inici amb bon peu

Els Nordiques van seleccionar a Milan Hejduk en la quarta ronda del Draft de l’NHL de 1994, però eixa seria la seua única connexió amb l’equip canadenc. L’extrem dret va debutar com a professional amb els Avalanche en 1998, entre les consecucions de les dues primeres Copes de la franquícia en els anys 90. Hejduk va passar desapercebut des del primer moment, perquè va acabar tercer en la votació per al trofeu Calder malgrat encapçalar la llista de rookies en anotació, amb 48 punts, i en assistències, amb 34.

Milan Hejduk durant un partit dels Colorado Avalanche en 2010. Getty Images.

Després d’establir-se entre els professionals en la seua segona campanya, Hejduk va provar prompte les mels de l’èxit amb el triomf de Colorado en la Stanley Cup durant el seu tercer curs en la lliga. El davanter txecoslovac va marcar 41 gols i va registrar 79 punts. A més, va ser decisiu en els playoffs amb 16 assistències, plusmarca de la NHL en aquelles eliminatòries. Eixa temporada 2000-01 seria una de les millors de la seua trajectòria esportiva, perquè Hejduk va aparéixer en el segon de tres partits del All-Star consecutius, es va adobar en els playoffs i es va guanyar a la parròquia de Denver.

Segell propi

Diverses lesions van afectar l’extrem dret la següent temporada, encara que va anotar 21 gols malgrat perdre’s 20 partits. No obstant això, Hejduk es va enfortir durant l’estiu per a signar la millor campanya de la seua carrera en la 2002-03. El txec va liderar la competició regular amb 50 punts i va guanyar el trofeu Maurice ‘Rocket’ Richard amb un total de 98 punts. Amb tot i això, va tornar a passar desapercebut. Hejduk va ser l’únic patinador a superar la marca de la mitja centena de gols, però això només li va valdre per a quedar dotzé en la llista del trofeu Hart, que premia al jugador més valuós de la temporada.

Hejduk posa per la foto d’equip en 2013. Getty Images

Les queixes no entraven en el vocabulari del davanter. L’educat Hejduk deixava que el seu joc parlara per ell, i sempre li donava la raó. El natural de Usti nad Labem està entre els cinc millors jugadors de l’equip en gols, assistències, punts i punts en superioritat numèrica. Va poder ser eclipsat per les superestrelles amb les quals compartia vestuari, però la seua carrera se sosté per si sola.

Hejduk es va retirar després de la temporada 2012-13, acurtada per la vaga

El seu contracte va véncer amb els Avalanche i el club va decidir passar pàgina. L’extrem va expressar interés a jugar per un altre equip, però va decidir penjar els patins com a membre per a tota la vida de Colorado. La franquícia va retirar el seu dorsal, el sisé que penja del sostre del Ball Arena, el dia de Reis de 2018. Milan Hejduk no està entre els deu jugadors amb més punts en la història de la NHL com Sakic, ni té la seua cara en un segell al seu país com Forsberg ni està en el Saló de la Fama com tots dos, però mereix el seu lloc en el passeig de les estreles de l’hoquei a Colorado.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història