Connect with us

Història

Mig segle de rivalitat entre Rangers i Islanders

L’NHL és una lliga centenària, plena de tradicions i rivalitats, d’aquestes últimes n’hi ha de tots els colors i tipus però segurament una de les més intenses és la de la ciutat de Nova York, la qual enfronta als New York Rangers i els New York Islanders, el centre vers la perifèria. Aquests enfrontaments van passar recentment els 50 anys de vida, més concretament el 21 d’octubre de 2022 quan es va complir mig segle del primer xoc entre les dues franquícies. Quan els Isles van aterrar a Long Island a principis dels anys 70, els Rangers feia més de 30 anys que no guanyaven la Copa Stanley, passarien gairebé dues dècades més perquè de nou els de Manhattan aixequessin l’Stanley Cup.

Al 1972, els Islanders entrarien a la lliga via expansió, en aquest moment la WHA (World Hockey Association) volia obrir-se pas en el fantàstic mercat novaiorquès però l’NHL volia evitar-ho fos com fos, d’aquesta manera proposaria a les autoritats responsables del (a aquell moment nou a estrenar) Nassau Veterans Memorial Coliseum l’obtenció d’una franquícia, d’aquesta manera evitaria que la seva lliga rival posés un equip a la mateixa zona que els Rangers. Finalment així seria, els Isles començarien la seva marxa a Uniondale mentre que els New York Raiders/Golden Blades (WHA) no podrien competir davant les dues franquícies de l’NHL. Aquí començaria a forjar-se la rivalitat entre Islanders i Rangers.

A continuació podeu esbrinar més sobre el que va ser, fins fa relativament poc, llar dels Islanders i escenari de grans ‘batalles de Nova York‘ protagonitzades pels dos equips.

Precisament un dels aspectes més diferenciats entre les dues franquícies és la seva ubicació, mentre que els Rangers tenen el seu fortí en el famós Madison Square Garden, just al centre de l’urbe, els Isles juguen al les afores de la ciutat, al acabat d’estrenar fa tres campanyes UBS Arena; diferenciant així la procedència del gruix dels seus aficionats depenent de la seva residència.

Estadístiques enfrontaments directes

Els dos conjunts s’han vist les cares en 321 ocasions entre temporada regular i playoffs, sent la primera vegada el 12 d’octubre de 1972, amb un lleuger avantatge global pels de la Gran Manzana encara que en postemporada els dominadors serien els del comtat de Nassau . El palmarès històric el mantenen igualat des de fa anys, cal destacar que la gran diferència en anys d’antiguitat per a cada franquícia no impedeix que les dues tinguin en el seu registre quatre copes Stanley.

La diferència d’anys de les dues franquícies no impedeix que tinguin les mateixes Stanley Cups guanyades

D’altra banda, el triomf més voluminós cauria del costat dels Rangers per 10 a 2 al 1976, encara que la ratxa més victoriosa correspon als Isles, quan van aconseguir encadenar vuit partits guanyats de forma consecutiva; actualment els mateixos Isles porten una cadena de quatre victòries.

  • Enfrontaments totals: 154-145-19-10 pels NYR
  • Enfrontaments temporada regular: 135-125-19-10 pels NYR
  • Enfrontaments postemporada: 20-19 pels NYI
  • Stanley Cup guanyades: 4 per a cada equip
  • Valor anual Forbes: $2’65 bilions pels NYR davant els $1’55 bilions dels NYI

L’última vegada que les dues franquícies novaiorqueses jugarien entre elles durant els playoffs seria el 1994, precisament al curs on els Rangers trencarien la mala ratxa de 54 anys sense guanyar la copa Stanley, aquí acabarien les copes per a la ciutat de Nova York fins al moment; cal dir que a partir d’aquí cap endavant, l’altra franquícia ubicada dins de l’àrea metropolitana de Nova York, els New Jersey Devils, guanyarien la Stanley Cup en tres ocasions.

Rangers vs Islanders | Spherasports

Per dècades

Si la dècada dels 70, la primera amb els Isles en competició, els dominadors van ser els Rangers (encara que sense guanyar cap copa), els d’Uniondale acabarien la dècada i començarien la nova com els clars dominadors de la lliga i fet i fet del derbi de Nova York; en aquest període de temps els Islanders guanyarien totes les seves quatre copes de forma consecutiva, creant així una autèntica dinastia de l’NHL.

Ja en els 90, aquí els Rangers anirien prenent avantatge en general davant els Isles, trencarien la seva ratxa de fracassos al 1994, com abans s’ha esmentat, i farien millor balanç global entre els dos equips. Durant el principi del segle XXI, cap dels dos conjunts destacaria massa, però ja durant la segona dècada els de Manhattan es classificarien per a una final de l’Stanley Cup, perdent-la davant Los Angeles Kings. Si bé és cert que en els quatre darrers anys el millor (lleugerament) dels dos equips han estat els Isles, classificant-se de forma consecutiva per a dos Finals de Conferència (o semifinals) mentre que els Rangers ho farien en una ocasió, encara que quedant-se totes dues franquícies amb la mel als llavis sense guanyar la preuada copa.

Barzal vs Zibanejad | NHL.com

Trofeu Pat LaFontaine

A principis del segle XXI es crearia el Pat LaFontaine Trophy, el qual es lliuraria al guanyador de les sèries anuals entre les dues franquícies. LaFontaine va ser triat al 1983 pels Isles durant el draft d’aquell any, jugaria a Uniondale fins al 1991, passant després a fer-ho en els Buffalo Sabres. Ja al 1997, passaria a formar part dels Rangers fins a la seva retirada el 1998. El perdedor d’aquestes sèries té d’abonar $50,000 en concepte d’ajuda pels menys afavorits en una entitat local.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història