Connect with us

NHL

Eficiència dels Special Teams

La darrera vegada que ens vam trobar a NHLmania va ser per tractar superficialment alguns dels diferents tipus de conceptes de power play, i de com podíem identificar-ne alguns analitzant shot-charts.

Tanmateix, només ens centrem en l’aspecte ofensiu d’una situació de superioritat, sense parar gaire atenció a la part contrària, la que pateix d’inferioritat numèrica sobre el gel. Al capdavall, el power play i el penalty kill no són més que dues cares de la mateixa moneda, els penal minuts.

Aquest cop volem donar un enfocament més global. Per això, primer viatjarem en el temps per veure l’evolució del nombre de penal minuts per partit al llarg de les darreres tres dècades.

Celebració d’un gol dels Edmonton Oilers contra els Toronto Maple Leafs / edmonton.ctvnews.ca

Posteriorment, passarem a avaluar l’autodenominada ‘eficiència’ dels especials teams que afronten aquest tipus de situacions d’acord amb un estadístic derivat per nosaltres mateixos.

Evolució temporal dels Penalty Minutes

El cel és blau’, ‘l’aigua mulla’…no us preocupeu, encara no se m’ha anat el cap (crec), només volia deixar plasmades negre sobre blanc un parell d’obvietats comparables a afirmar que els penalty minutes estan en franca decadència en les darreres dècades.

Si mirem enrere ‘Aquells meravellosos anys 70 i 80’, és fàcil comprovar que les infraccions eren pràcticament constants. De la severitat de les mateixes millor ja ni parlem, però per si de cas ets una persona a qui li va el gori, us deixo aquest tresor de Youtube.

La nit que van noquejar Wayne Gretzky (1/3/1981)

El que farem és representar gràficament l‘evolució temporal dels penalty minutes per partit des de l’any 1994 (temporada 1993-94) fins al 2022 (temporada 2021-22).

PIMs/G (1994-2022) / Elaboració pròpia, dades de hockey-reference.com

Podem apreciar clarament que el nombre de PIM per partit s’ha reduït dràsticament en aquest lapse de gairebé 30 anys. Han passat a ser pràcticament a la meitat en un període temporal que abasta des de mitjans de la dècada de 1990 fins als nostres dies. Això fet té, alhora, nombroses implicacions en el propi joc. D’una banda, augmenta la necessitat de ser més eficients si és possible des del punt de vista ofensiu, ja que les oportunitats són més escasses que abans.

Tres dècades reduint-se clarament el nombre de penalitzacions

D’altra banda, un penalty kill deficient pot engegar a rodar el bon exercici d’un conjunt durant tot el partit en situació de 5v5. En altres paraules, el fet que siguin situacions menys freqüents que en èpoques passades augmenta la seva rellevància. Ara bé, en podem derivar alguna de mètrica que ens permeti obtenir l’eficiència combinada d’un equip en situacions tant de penalty kill com de power play?

Factor d’Eficiència de los Special Teams

Intentarem buscar algun tipus d’estadístic que combini el rendiment ofensiu i defensiu dels especials teams, però sense trencar-nos gaire el cap. Provem a veure com funciona aquest:

Assumim que l‟eficiència global serà inversament proporcional a la diferència d‟eficiències defensiva i ofensiva. Així mateix, utilitzem el nombre total de penalty minutes per normalitzar. Finalment, repetim aquest exercici per a cadascun dels equips a cada temporada entre 1994 i 2022. Doncs bé, si comparem aquesta mètrica (SPeff), representativa de l’eficiència global, amb el percentatge de punts (per equip i temporada) ens trobem amb el següent:

Percentatge de punts vs Eficiència (SPeff) / Elaboració pròpia, dades d’hockey-reference.com

Podem apreciar una tendència clara, com més a la dreta et trobes (més eficient ets), més amunt et desplaces (més punts a final de temporada). En altres paraules, hi ha una clara correlació entre el percentatge de punts obtinguts i el rendiment dels special teams d’acord amb la nostra mètrica particular.

Podríem fer un parell de voltes de rosca a tot això, però què voleu que us digui, aquesta època de l’any és per aprofitar a veure el millor hoquei gel de la temporada amb independència de l’equip del que siguis seguidor. Bé, i la de beure molt de cafè també.

Així que m’acomiado fins a la propera. Una abraçada!!!

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL