Connect with us

Prospectes

Com funciona la NCAA Hockey?

La NCAA, el planter nord-americà de l’NHL.

L’hoquei gel universitari nord-americà és un dels majors planters de talent de l’NHL. Aquesta ruta per convertir-se en jugador professional d’hoquei ha estat tenint una gran popularitat en els darrers anys ja que molts dels millors joves dels Estats Units i el Canadà, estan escollint aquesta via per complir el seu somni d’arribar a l’NHL.

NCAA

Si ens centrem enterament als Estats Units podem veure que com en molts altres esports universitaris és la “National Collegiate Athletic Association”, més coneguda com a NCAA, qui porta el control i governança d’aquest esport a nivell “College”.

Macklin Celebrini potencial pick #1 del Draft 2024 / Foto: Rich Gagnon

La NCAA compta amb 3 divisions masculines d’hoquei gel i 2 divisions femenines.

  • NCAA Division I 

La Divisió I és la categoria de l’hoquei gel de la NCAA i actualment la componen 64 equips que es reparteixen en 6 conferències (Atlantic Hockey Association, Big Ten Conference, Central Collegiate Hockey Association, ECAC Hockey, Hockey East Association ,National Collegiate Hockey Conference).

Els millors equips d’aquesta divisió competeixen pel títol de la “Frozen Four” que corona el millor equip d’hoquei de la temporada. El Campionat de la Divisió I de la NCAA és un torneig d’eliminació directa de 16 equips, dividit en quatre tornejos regionals de 4 equips cadascun. El guanyador de cada regió avança a la Frozen Four per competir pel campionat nacional. A aquests guanyadors regionals se’ls solen sumar 10 equips més que són convidats basats en un sistema de puntuació establert per la NCAA.

Dins aquesta Division I podem trobar grans programes universitaris d’hoquei gel com: Denver University, Boston College, Boston University i Michigan University.

Michigan University / Foto: maizenbrew.com

Donada la gran qualitat d’aquesta divisió, molts la consideren com una de les millors lligues d’hoquei sobre gel del món i és on es desenvolupen la gran majoria dels prospectes dels equips de l’NHL.

  • NCAA Division II i III 

Aquestes dues divisions tenen un nombre canviant d’equips i encara que tenen programes de gran nivell solen estar darrere del nivell ofert per la primera divisió. La Division II està composta per equips del nord-est dels Estats Units i només 6 universitats/colleges tenen programa d’hoquei gel pel que solen jugar partits entre ells i també participar contra equips de la Division III.

Post University membre de la Division II / Foto: posteagles.com

Elegibilitat per jugar a la NCAA

Els estudiants-esportistes que vulguin participar a la NCAA han de ser amateur i no poden haver jugat en un equip esportiu professional abans. Això significa que qualsevol jugador que signi un contracte amb un equip de la CHL (OHL, QMJHL o WHL) o hagi jugat un partit (fins i tot d’exhibició) amb algun d’aquests equips no és elegible per jugar a la NCAA.

La NCAA és el camí alternatiu nord-americà cap a l’NHL complementat la ruta de la CHL canadenca entre les opcions nord-americanes

Per als jugadors europeus que vulguin entrar a aquesta lliga un comitè especial haurà de deliberar si el categoritzen com a jugador amateur i li permeten jugar a la NCAA. Dins aquests casos de jugadors europeus els criteris solen variar de cas en cas. Un cas recent que evidencia això és que al suec Tom Willander (prospecte de Vancouver Canucks) se li va permetre unir-se a Boston University tot i haver jugat 3 partits professionals a Suècia però al rus Artyom Duda (prospecte d’Utah) no se li va permetre unir-se a l’equip de la Universitat de Maine.

Aquesta regla ha generat una gran discussió a les lligues de desenvolupament canadenc ja que cada vegada són més les joves promeses canadenques que decideixen evitar la CHL per poder mudar-se al sud de la frontera i jugar la NCAA mentre persegueixen el seu somni de NHL.

Bradly Nadeau (canadenc) no va jugar a la CHL i ho va fer amb la Universitat de Maine / Foto: Richard T Gagnon

Una altra curiositat i avantatge que tenen els jugadors que decideixen jugar a la NCAA és que si juguen certa quantitat d’anys en aquesta lliga poden triar entrar com a agents lliures a l’NHL sense importar quin equip els hagi triat al NHL Draft.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Prospectes