Connect with us

Història

Alton White, trencant barreres a la WHA

El canadenc va ser l’únic jugador afrodescendent a jugar a la World Hockey Association.

La càrrega racial a l’hoquei gel sempre ha estat present, en els darrers 15 anys la diversitat s’ha començat a obrir pas però d’una forma lenta i progressiva, obrint el camí a les noves generacions de jugadors afrodescendents i altres races.

Diverses dècades enrere la història era encara més precària, a finals dels 50 el mític Willie O’Ree es convertiria en el primer jugador negre a jugar a l’NHL amb els Boston Bruins però no seria fins entrats els 70 que el segon afrodescendent faria acte de presència en una lliga major d’hoquei gel, aquí és on entraria en escena Alton White, el qual faria el mateix a la WHA.

Nascut a la província canadenca de Nova Scotia, White s’enrolaria a les files dels New York Raiders, d’aquesta manera es convertiria en el segon afrodescendent de la història a jugar professionalment en una lliga major d’hoquei gel després d’O’Ree. Al capdavall també tindria l’honor de ser el primer i únic jugador de raça negra a formar part d’una franquícia de la WHA en tot el seu recorregut.

En els seus gairebé deu anys d’història, White va ser l’únic jugador afrodescendent a jugar a la WHA

Fitxa de White en els Raiders

Durant els tres cursos en què White va jugar a la World Hockey Association, tres van ser els conjunts en els que va jugar el canadenc. Inicialment formaria part dels Raiders però a mitja campanya i a causa dels pocs minuts en el gel de què disposava demanaria el traspàs, Los Angeles Sharks s’interessarien per ell i finalment recalaria en la franquícia californiana, acabant la seva primera participació a les grans lligues amb 21 gols i 42 punts.

En la seva segona temporada amb els Sharks baixaria una mica el nivell mostrat tan sols un any abans, aconseguint la xifra de només 21 punts en 48 partits; en la seva tercera i última campanya se n’aniria a Michigan per jugar pels Stags, mateixa franquícia que a meitat de curs es mudaria a Baltimore per crear els Blades. Després d’una carrera de tres campanyes a la WHA tornaria a les lligues menors per prosseguir amb la seva vida lligada a l’hoquei gel.

Estadístiques a la WHA

TemporadaEquipPartits
jugats
GolsAssistènciesPunts
1972/73New York
Raiders
13145
1972/73Los Angeles
Sharks
57201737
1973/74Los Angeles
Sharks
4881321
1974/75Michigan
Stags/
Baltimore
Blades
2791221

White té una d’aquelles marques que tant agraden entre els aficionats a les grans lligues nord-americanes, el natural de Nova Escòcia però criat a Winnipeg va ser el primer jugador de raça negra a aconseguir un hat trick en un partit oficial d’una major d’hoquei gel professional, fóra NHL o WHA.

Cromo de White | SaltWire

Allunyat del circuit de les grans lligues, White també va deixar la seva estampa als Fort Wayne Komets (una de les franquícies més longeves de l’hoquei nord-americà) en ser ell primer jugador de raça negra a formar part de l’equip de l’estat d’Indiana.

White també va ser el primer afrodescendent a marcar 20 gols en una mateixa campanya

Amb tot, la figura d’Alton White diverses vegades ha quedat en l’oblit darrere d’altres “tòtems” més mediàtics que ell, tot i així, el seu nom ha quedat gravat als llibres d’història de l’hoquei gel afroamericà/canadenc en ser l’únic afrodescendent a trepitjar el gel de l’extinta, i de vegades venerada, WHA.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història