Connect with us

NHL

L’NHL sense assistències secundàries

En planejar aquest article em vaig posar la meta de tocar un tema d’estadístiques, especialment enfocat a l’NHL. A l’inici vaig pensar a desenvolupar el món de l’estadística avançada, però vaig caure una mica en consciència que aquest “món estadístic” d’entrada presenta una barrera per a molts. Aquesta barrera pot ser de dubte d’utilitat d’aquestes dades, terminologia complicada o bé simplement una manca d’interès en aquestes dades.

Però… De quines estadístiques és impossible que un fanàtic de l’hoquei gel pugui escapar-se? La resposta és “Els punts dels jugadors”. Ja sigui que juguem a una fantasy league, siguem fan del videojoc de l’NHL o seguim un equip de la lliga; El primer que volem saber és “Qui és el millor jugador” i per respondre’ns aquesta pregunta solem anar a les estadístiques de punts dels jugadors.

Si veiem aquest quadre que és a baix d’aquest paràgraf, ens trobem amb els millors puntuadors de l’NHL a la temporada 2021/2022 i veiem noms destacats com Connor McDavid amb 123 punts en 80 partits jugats.

Punts totals de jugadors temporada 2021/22 / Foto: Eliteprospects.com

Si ja som una mica més veterans veient aquest esport sabem que a l’hoquei sobre gel, com en cap altre esport, les assistències tenen un valor gegantí. Aquestes assistències tenen un pes tan fort que no només es comptabilitza a l’últim jugador que dóna la passada de gol o assisteix al golejador, sinó que en un escenari molt comú l’últim jugador que passa el puck a l’assistidor principal del gol, també rep una assistència per a la seva estadística personal.

En resum, durant un gol és molt comú que hi hagi: 1 golejador, 1 assistent primari i 1 assistent secundari. Aquests tres jugadors són igualment recompensats amb 1 punt que suma a l’estadística personal del quadre que veiem més amunt.

Roman Josi major assestador secundari (37) de la temporada 2021/2022 / Foto: Predslines.com

Fins ara no hem descobert res extraordinari ni parlat sobre una cosa que ens posi en dubte qui són els millors puntuadors o jugadors de l’NHL. Però… Què passaria si traguéssim les assistències secundàries a l’NHL? Què tant canviaria com percebem certs jugadors de la lliga?

Al quadre que veurem dos paràgrafs a sota, trobem les dades d’aquest possible escenari que ens estem plantejant. El número que veurem al costat del nom del jugador representa la seva posició a la taula normal (on es comptabilitza 1ra Assistència, 2da Assistència i Gol, amb un punt), això per fer-nos més senzilla la tasca de recordar en quina posició es troben a les estadístiques del quadre que vaig presentar a dalt.

Alguns jugadors destacats baixaran molt els seus números si no contessin les assistències secundàries

Ara passem a aclarir les preguntes que plantegem anteriorment. La resposta és que, almenys a la part alta de la taula de puntuadors, dos jugadors d’aquest top 10 abandonarien aquest si no es comptabilitzaran com a punts les assistències secundàries. Els damnificats en aquest cas són Mitchell Marner (Toronto) que de la posició 10 baixaria a la 13 i JT Miller (Vancouver) que baixaria de la posició 9 a la 16. Els beneficiats serien Kyle Connor (Winnipeg) i Mikko Rantanen (Colorado) que sí que apareixerien al top 10 de la lliga.

Top 10 puntuadors primaris temporada 2021/2022 / Foto: @moisesmv7506

Sabem que l’hoquei sobre gel és un esport fort on molts jugadors han de bregar amb lesions al llarg de la temporada. Aquests contratemps els allunyen de la possibilitat de jugar 82 partits de temporada regular, limitant-los en la possibilitat d’aconseguir registres personals com els d’aquests jugadors del top 10. Així que per afegir un extra a aquest article vegem el top 10 de jugadors amb el millor mitjana de punts primaris (assistència primària més gol) per partit.

Top 10 jugadors por 1PPG temporada 2021/22 / Foto: @moisesmv7506

Després d’aquest nou experiment podem veure que Connor McDavid (Edmonton) és destronat de la primera posició per Auston Matthews (Toronto), però el més destacat, sens dubte, és la pujada que té jugadors com Nikita Kucherov (Tampa Bay), Nathan MacKinnon (Colorat) Filip Forsberg (Nashville) en aplicar aquest criteri.

Auston Matthews líder en 1PPG temporada 2021/2022 / Foto: NHL.com

Per acabar vull aclarir que aquest article no és en mode de crítica cap al sistema de punts de l’NHL ja que penso que moltes assistències secundàries són de molt alt valor durant el desenvolupament d’un gol. L’objectiu principal és presentar com les estadístiques ens poden canviar el panorama de pensament, depenent de la manera com manipulem les dades.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL