Connect with us

KHL

Coneixent l’hoquei gel rus i les seves lligues

Rússia és un país amb àmplia tradició a l’hoquei sobre gel al costat del Canadà, els Estats Units i altres països europeus. A mitjans de la primera dècada d’aquest segle l’hoquei gel va passar al nivell següent amb un desenvolupament d’una escala de lligues professionals, juvenils i fins i tot femenina.

Si parlem de potències a l’hoquei sobre gel tenim al Canadà, Estats Units, Suècia, Finlàndia, Rep. Txeca i com no també a Rússia. Per conèixer com funciona el seu sistema de lligues en l’actualitat primer hem de conèixer una mica d’història.

Al llarg de més d’un segle, Rússia va desenvolupar una popularitat enorme de l’esport entre la seva població, però no va ser fins al 1946 que es va crear el campionat d’hoquei sobre gel de la Unió Soviètica, la primera lliga de tota Rússia i de l’URSS a aquell moment. L’any següent el 1947 es va crear només la lliga d’hoquei sobre gel de la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia o millor conegut com la RSFSR, una lliga en què participaven equips només de Rússia.

La caiguda de l’URSS a principis dels 90 va ser un cop dur per a l’organització de l’hoquei gel rus

Aquest campionat domèstic tenia la finalitat de donar-li al guanyador una quota per participar del campionat Soviètic fins al 1977, quan va desaparèixer i va deixar com a únic certamen el campionat soviètic. Aquest últim va desaparèixer el 1991 amb la caiguda de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, amb la particularitat que en aquesta mateixa temporada 1991/1992 se seguís jugant sota el terme de Campionat d’hoquei sobre gel de la CEI (Comunitat d’Estats Independents). Després es va conformar la Lliga Internacional d’Hoquei, que es va disputar entre el 1992 i el 1996 amb equips de 5 països diferents, entre ells Rússia.

La reorganització de l’hoquei gel rus en la era post soviètica

Amb la desaparició de la Lliga Internacional d’Hoquei gel, cada equip va començar a jugar al campionat del seu país. En el cas dels equips russos es van traslladar al Campionat rus d’hoquei gel que també va durar poc temps a causa de problemes jurídics amb els nous canvis legislatius al país. A partir de la temporada 1999/2000 els equips russos van competir a la Superlliga russa d’hoquei gel, aquesta era manejada per la PHL que era una organització sense ànim de lucre i sota la supervisió de la Federació d’Hoquei sobre Gel de Rússia (millor coneguda com a la FHR).

Ovechkin va ser campió de la Superlliga russa abans de l’arribada a l’NHL | TheJerseyHub

L’hoquei rus estava en constants canvis des de la caiguda de la Unió Soviètica i un de nou no va trigar a arribar, aquest va ser el 2005 quan Viacheslav Fetisov, director de l’Agència d’Esports de Rússia va proposar formar i estructurar una nova lliga professional per a clubs de Rússia. , Kazakhstan, Bielorússia, Ucraïna, Letònia, entre altres països europeus. Aquesta idea va ser establerta amb bases a la ja existent Superlliga Russa d’Hoquei gel que en aquell moment es duia a terme, però la idea del director d’Esports era clara, volia una lliga per fora de la PHL i de la Federació, amb projecció comercial com l’NHL a Amèrica del Nord, aquesta mateixa es diria Lliga Euroasiàtica d’Hoquei (Conegut com l’EAHL). Això no va agradar a la Federació i va portar a més discussions durant 3 anys endarrerint l’inici del projecte de la nova lliga, tant a la temporada 2006/2007 que iniciaria amb 12 equips a la primera temporada amb expansió a 20 o més durant els següents anys. Aquesta idea d’expansió es va discutir força entre gent de la Federació i la nova organització, cosa que novament va endarrerir l’inici de la nova lliga a la temporada 2007/2008.

L’inici d’una nova era a l’hoquei gel rus

Després de tots els estira i arronses, a principis de l’any 2008 es va decidir llançar una lliga amb el nom de Lliga Oberta d’Hoquei Russa (ORHL), copiant l’esborrany principal de l’EAHL excepte per la consigna de seleccionar equips de la Superlliga. Aquesta nova lliga volia que s’inclogués tots els equips de la Superlliga i amb això un conjunt de normes per a la realització de les mateixes, una divisió de divisions i conferències depenent de la ubicació geogràfica, topalls salarials, tasses personals, infraestructures, model de Playoffs, entre d’altres.

Finalment amb la cessió dels drets per part de la Federació el 27 de març, el projecte es va posar en marxa i la lliga va ser nomenada com a Kontinental Hockey League (KHL) arrencant la temporada 2008/2009 amb la participació de 21 equips russos, un de Bielorússia, un de Kazakhstan i un de Letònia. Es van formar dues conferències (est i oest) amb dues divisions cada conferència amb noms de grans tècnics i jugadors d’hoquei gel. A l’Est les divisions van ser nomenades Valery Kharlamov i Arkady Chernyshev mentre que a l’Oest Vsevolod Bobrov i Anatoly Tarasov.

L’actual KHL, tal com se la coneix actualment, va veure la llum el 2008, substituint la RSL

La temporada va iniciar amb la Copa Obertura, la primera copa de la lliga, entre Salavat Yulaev de la ciutat d’Ufa i el Lokomotiv de la ciutat de Yaroslavl, amb victòria per als d’Ufa amb quatre gols contra un. Aquell mateix dos de setembre, Alexandre Nizhiviy jugador del Dinamo de Riga, va convertir el primer gol en la història del torneig davant l’Amur de Khabarovsk. Al cap de dos dies no va trigar a arribar el primer hat-trick de la mà d’Alexander Shinkar, jugador del Metallurg Novokuznetsk en el partit davant Dinamo de Riga.

El All Star de la KHL a la plaça roja de Moscou | KHL.ru

En aquella mateixa temporada, el 10 de gener del 2009 es va organitzar el primer Partit de les Estrelles a la Plaça Roja de Moscou, dividit en equips conformats per russos i un altre per estrangers. En el futur s’acabaria organitzant per equips divisionals, conformats per jugadors de diferents equips. Aquella temporada va finalitzar amb la consagració de l’AK Bars de Kazan en el setè partit davant el Lokomotiv, sent el primer equip a guanyar la Copa Gagarin i sent proclamat campió rus d’aquell any.

El sistema actual de les lligues d’hoquei sobre gel rus

Actualment la Kontinental Hockey League (KHL) compta amb 23 equips de 4 països, entre ells la Xina, el Kazakhstan, Bielorússia i per descomptat Rússia, però amb la possibilitat d’ampliació del nombre d’equips en les temporades següents.

La Gagarin Cup | wikipedia

Després tenim la Supreme Hockey League o millor coneguda com la VHL, que és la segona divisió d’hoquei gel de Rússia però que no existeix cap ascens a la KHL. Aquesta Lliga va ser fundada el 24 de novembre del 2009 amb auspicis de la Federació d’Hoquei de Rússia (FHR) i va ser posada en marxa la temporada 2010/2011 amb 20 equips mentre que al llarg dels anys n’ha arribat a tenir 29 amb equips de la Xina i el Kazakhstan fins a la pandèmia del Covid-19. El guanyador de la temporada regular rep la Copa de la Ruta de Seda mentre que el trofeu de la lliga rep el nom de Copa Petrov pel jugador soviètic Vladimir Petrov, llegenda absoluta de l’esport.

Al següent esglaó hi ha la Junior Hockey League (MHL) que va ser fundada el 26 de març de 2009 per la Lliga Continental d’Hoquei i la Federació Russa d’Hoquei, una lliga que admet jugadors d’entre 16 a 20 anys i que s’organitza en conferències d’est i oest. Als seus inicis van ser 22 els equips russos que van participar, però al llarg dels anys es va estendre a 37 clubs amb convidats de Bielorússia i Kazakhstan. El guanyador d’aquesta lliga es porta a les seves vitrines la Copa Kharlamov, anomenada així pel jugador soviètic Valery Kharlamov, un dels grans jugadors del gegant europeu i de l’hoquei gel en si. Aquesta lliga també posseeix un Joc d’Estrelles que es juga anualment abans del Joc d’Estrelles de la Lliga Continental d’Hoquei.

El trofeu de campió de la KHL és la Copa Gagarin, nom que prové del famós astronauta rus Yuri Gagarin

Finalment a l’esglaó més baix de la piràmide tenim la Lliga Nacional d’Hoquei gel Juvenil (NMHL), és un torneig juvenil fundat el 2011 per la Federació Russa d’Hoquei conformada per dues conferències, tant este com oest amb una capacitat d’equips que varien temporada rere temporada, però que normalment posseeix 22 equips que competeixen per la Copa de Regions als PlayOffs.

Com a tancament, els clubs de la KHL en estar per sobre d’aquestes lligues professionals o juvenils, tenen equips afiliats directament o indirectament en aquestes mateixes, alguns fins i tot tenen equips en dues o tres lligues diferents, però d’altres són independents d’un equip de la KHL . A més, els equips passen d’una lliga a l’altra depenent de requisits econòmics, d’infraestructura, entre d’altres.

CSKA va ser el campió de la KHL en 2022/23 | X.com

La KHL també arriba a l’hoquei gel femení

Ja hem repassat com funciona el sistema de lligues d’hoquei gel masculí sota el jou de la Kontinental Hockey League i la Federació Russa d’Hoquei gel, però ens falta conèixer el projecte que es va fer realitat el 23 d’abril del 2015, estem parlant de la Lliga d’Hoquei gel Femenina de Rússia o millor coneguda com la WHL. Aquell mateix dia, el Comitè Executiu de la Federació Russa d’Hoquei va decidir transferir els drets de celebració del campionat d’hoquei sobre gel entre equips femenins a la Lliga Continental d’Hoquei.

Des de la primera temporada 2015/2016 a l’actualitat els equips han variat però no se n’ha mogut la quantitat, que es manté entre 7 i 8 equips que lluiten per la Copa WHL totes les temporades. La Lliga Femenina d’Hoquei gel també té un Joc del les Estrelles que s’organitza des del 2017 amb la divisió d’est i oest. Aquest Joc d’Estrelles de la Lliga Femenina com el del Campionat Juvenil d’Hoquei es fa anteriorment al de la Lliga Continental d’Hoquei com s’ha esmentat anteriorment.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in KHL