
El Palau de Gel del FC Barcelona es va inaugurar un 23 d’octubre de 1971, per tant fa més de 50 anys. Una pista que ha sigut protagonista de tot tipus de moments en la història de l’hoquei gel a l’estat espanyol.
El passat 03 abril va viure la seva última gran tarda. L’equip sènior masculí va aixecar la segona lliga consecutiva. Ningú podia preveure que poc després s’espatllaria part de la maquinària que glaça el gel i els estudis fets determinarien que la pista ja no es glaçaria més.

Un adéu inesperat a una instal·lació que aquell dia estava actualitzant part dels vestuaris i l’equip perdedor havia de creuar la pista per anar a la dutxa mentre l’equip local celebrava el títol. Una estampa curiosa impròpia d’un club tan gran.
Després de que Jaca tirés a terra l’antiga pista de gel vella, el Palau, que per pocs mesos era anterior, va passar a ser la pista més antiga de l’estat en solitari. La del Txuri Urdin, a Donostia, també es va començar a construir el 1971, inaugurada l’any següent, però es va reformar el 1999.
Dins l’esperat Espai Barça està projectada una nova pista de gel, tocarà creuar els dits perquè sigui una realitat
Segons sembla, tot esperant la construcció d’un nou espai Barça, palau blaugrana i palau de gel, s’estudia la construció d’una pista provisional ja que en l’actualitat, després de mig segle, Barcelona no disposa de cap instal·lació permanent per patinar sobre gel. La situació econòmica per la que travessa l’entitat blaugrana no convida gaire a l’optimisme. Perilla la continuitat d’una secció que ara mateix està defensant títol de lliga i que te l’ambició de revalidar-lo tot i no tenir les condicions idònies d’entrenament en gel. I l’Ajuntament de Barcelona sembla que vol posar-hi remei però també està en mode pre-eleccions i potser no serà el millor moment per invertir en una pista de gel, en ple canvi climàtic i degut als grans costos de manteniment que suposa tenir-la en marxa.

La futura instal·lació blaugrana veurà la llum, si tot va bé, amb la construcció del Palau Blaugrana que té previst un calendari d’obres de 2 anys 2024-2026. Això vol dir que s’ha de trobar una solució més o menys provisional que haurà de garantitzar el gel 4 anys com a mínim. Ha sonat amb força la construcció d’una instal·lació en un dels aparcaments adjunts al palau blaugrana. També alguna altra solució més de ciutat aprofitant algun espai cedit per l’ajuntament. Fins i tot es pot arribar a contemplar l’ús de la pista de gel de la federació que si es cumpleixen els terminis podria estar acabada a finals del 2023 en la ciutat veïna de Gavà.
Paradoxalment l’actual bicampió està sense gel, jugant la competició estatal a domicili i de moment amb molts bons resultats
La il·lusió dels esportistes i directius que tiren endavant aquesta secció minoritària és indestructible i els toca viure moments molt difícils. Però resisteixen per l’amor al gel tot i que viuen amb incertesa el moment i no saben del cert on anirà la pista i si aquesta temporada jugaran algun partit a casa.
Les darreres temporades la instal·lació ha vist, més enllà dels èxits de l’entitat blaugrana, la celebració de un preolímpic en la que de forma accidentada Espanya va posar contra les cordes a Holanda en el camí cap a les olimpíades. En aquella ocasió una fallada en la maquina allisadora va fer suspendre el partit, que va continuar setmanes després.
Tanca les portes per sorpresa una instal·lació emblemàtica que seguia en funcionament amb la mateixa cara que 50 anys enrere. Només cal esperar que l’actual situació no suposi un punt d’inflexió als esports de gel de la capital catalana i el club pugui salvar una secció que segur que no li dona grans beneficis però que mereix que es respecti la seva història i moment actual.
Et pot interessar…
