Connect with us

Uniformes i logos

Logos principals de l’NHL: Montreal Canadiens

Els logos de l’NHL han estat sempre font d’admiració per la seva exposició visiblement gran en comparació amb altres franquícies esportives pertanyents a la resta de les grans lligues nord-americanes (NFL, MLB i NBA), les quals moltes tenen el logotip relegat a una posició molt menys visible dins del seu uniforme; no així en les seves respectives pistes o camps.

Segurament el logotip respectiu de cada equip és el senyal d’identitat més important de les diferents franquícies, en la majoria dels casos, dissenys molt estudiats per a representar diversos elements de la ciutat o zones d’influència. A més de representar el conjunt en qüestió, el logo ja de per si mateix és el cap visible de la marca, sent reconeixible per gran part dels fans esportius simplement amb el seu visionat.

Els Canadiens han tingut catorze logos principals des de la seva creació el 1909, experimentant molt durant els primers anys de la seva existència

Des de NHLmania.com anirem publicant regularment una sèrie d’articles en els quals es repassaran tots els logos principals que han tingut cadascuna de les franquícies de la lliga. En aquesta ocasió seran els Montreal Canadiens, la franquícia ubicada a la província canadenca del Quebec, guanyadora de 24 copes Stanley i que té un dels emblemes més reconeixibles de tot el món hockystíc, els que ocuparan el gruix de l’article.

Cal destacar que els primers emblemes presentats eren anteriors a la creació de l’NHL, fent evident la gran història que porta al darrere un logotip d’una franquícia tan històrica com són els Habs.

 • 1910

En la seva primera incursió al gel, Montreal exhibiria una simple ‘C’ blava relacionada directament amb el nom de la franquícia: Canadiens.

 • 1911

Ja en el segon any de vida, els Canadiens adoptarien un nou logotip totalment diferent, es tractaria d’una fulla d’auró verda amb una ‘C’ al mig utilitzant la tipografia Old English. Avui dia resulta curiós i fins i tot xocant, veure els Habs utilitzar un disseny similar al dels seus acèrrims rivals a Toronto, els Maple Leafs.

 • 1912

Al següent any, novament es canviaria de disseny. La fulla d’auró verda desapareixeria i al seu lloc s’erigiria la mateixa ‘C’ utilitzada anteriorment amb la tipografia Old English però molt més gran, a més que per primera vegada apareixerien junts el vermell i blau característics de la franquícia amb el pas dels cursos.

 • 1913

Els Habs seguien explorant la seva marca i de nou modificarien el disseny de l’escut, aquesta vegada la fulla d’auró tradicional canadenc tornaria a la palestra però completament blanca amb la vora vermella, a l’interior les lletres ‘CAC’ en honor al Club Athletique Canadien.

 • 1914 – 1917

Al 1914, el logotip començaria a prendre una forma similar a l’actual. Una gran ‘C’ estilitzada amb una ‘A’ a l’interior, totes dues lletres vermelles amb tota la vora de l’emblema de color blau. Cal destacar que al logotip en qüestió es veurien representades tres lletres, una doble ‘C’ i una ‘A’, les quals eren els acrònims d’Athletique, Club i Canadiens respectivament.

 • 1918 – 1919

Per primera vegada a la seva història, el logo presentaria la gran ‘H’ marca de la casa en lloc de la ‘A’. La vora blava seguiria present però només a la part interior del logotip, remarcant una sola ‘C’ i la ‘H’, la qual era blanca al seu interior. Aquesta modificació es va produir després d’adoptar oficialment el nom de Club de Hockey Canadien després d’un canvi de propietat.

 • 1920 – 1921

L’experimentació amb l’emblema de la franquícia no parava, ara el color blau desapareixeria de les vores interiors del logotip juntament amb un aspecte general més asimètric. El vermell, protagonista absolut del logotip, veuria canviada la seva tonalitat cap a un to més fosc.

 • 1922

Després d’un any amb l’escut totalment en vermell, es tornaria a una versió semblant de la de 1918, recuperant el blau a la paleta de colors a més de tornar a la ‘H’ en blanc. La ‘C’ vermella exterior, veuria com la seva part de baix quedava totalment plana, retoc que no acabaria de quallar.

 • 1923 – 1925

Finalment es recuperaria íntegrament la versió de 1918, a partir d’aquí, les successives modificacions serien sempre lleugeres i al voltant d’aquest mateix disseny.

 • 1926 – 1932

La nova modificació portaria de tornada la vora de color blau per a tot el logotip, la resta de l’emblema romandria intacte.

 • 1933 – 1947

Després de sis anys inamovible, el logotip dels Habs es tornaria a canviar. Aquesta vegada les vores blaves guanyarien protagonisme després de veure incrementat el seu gruix, també el vermell de la C canviaria de tonalitat cap a una versió més alegre. La ‘H’ blanca interior veuria reduït la seva grandària a causa de la major amplitud de les línies blaves.

 • 1948 – 1956

Després d’anys sense retocar el logotip, aquesta nova versió portaria només amb ella alguns canvis visuals poc importants. Destacaria per sobre dels altres la modificació a la part de dalt de la ‘C’, coincidint amb l’obertura de la lletra.

 • 1957 – 1999

Aquest canvi perduraria gairebé mig segle sense retocar-se, la ‘C’ característica del logotip es tancaria del tot, tant el vermell com el blau serien menys intensos i de nou la part superior de la ‘C’ variaria la seva forma lleument.

 • 2000 – actualitat

Per a l’entrada al segle XXI, el logotip canviaria només de tonalitat, adoptant una paleta de colors menys ‘agressiva’ o apagada. Igualment, aquest canvi semblava estar encaminat a englobar les diferents idees mostrades al llarg dels anys (a partir del 1918).

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Uniformes i logos