Connect with us

Història

La història poc coneguda de Bruce McNall

Wayne Gretzky a Los Angeles, els Mighty Ducks i Gary Bettman, van ser algunes de les obres més conegudes de Bruce McNall.

Pot ser que un productor de Hollywood hagi estat una de les persones més influents en el creixement de l’NHL? No se sorprenguin si la resposta és “sí”. El 9 d’agost de 1988 els Edmonton Oilers van enviar a Wayne Gretzky, Marty McSorley i Mike Krushelnyski a Los Angeles Kings a canvi de Jimmy Carson, Martin Gelinas, $15 milions de dòlars en efectiu i tres first round picks (1989, 1991 i 19) .

Darrere d’un dels negocis més impactants de la lliga hi havia Bruce McNall. Un productor de cinema de 38 anys i amo dels Kings.

El seu ascens a la fama

Criat a Arcàdia, Califòrnia, McNall tenia un fort interès a col·leccionar monedes i artefactes antics. Assegurava ser un nen prodigi, dient que va començar a estudiar a la universitat d’Oxford als 16. Va aconseguir convertir el seu hobby en el seu primer negoci, aconseguint convèncer les persones adinerades perquè compressin monedes antigues.

Amb capital a la butxaca, es va aventurar a les carreres de cavalls i després a la indústria del cinema. Com a productor, McNall va ser responsable de pel·lícules com War Games i Weekend at Bernie’s el 1989. Amb la seva fama i la seva fortuna en augment, McNall es va enfocar en un nou objectiu: tenir una franquícia esportiva.


Va ser l’impulsor d’abandonar els colors “tipus Lakers” i adoptar els actuals negre i plata

Durant aquest temps, els Kings eren propietat de Jerry Buss. El 1979 Buss havia adquirit l’equip de l’amo dels Lakers, Jack Kent Cooke. Aleshores l’hoquei gel era molt difícil de vendre al sud de Califòrnia i Buss no tenia cap interès per l’esport, tot i així, McNall volia ser-ne part. Al ’86 va comprar el 25% de les accions dels Kings, l’any següent va comprar un 24% més, deixant-ho com el major inversor de l’equip. Després, el 1988, es va convertir en l’amo definitiu d’equip.

Abans de saltar a la fama per ser qui aconseguis portar Gretzky a Los Angeles, McNall va decidir reemplaçar els colors “estil Lakers” dels Kings pel negre, blanc i plata. Hi havia noves expectatives per a l’equip i aviat joves jugadors com Luc Robitaille, Bernie Nicholls i Steve Duchesne es van convertir en celebritats.

McNall amb Gretzky | TSN

L’arribada de Gretzky va disparar la popularitat de l’hoquei gel a Los Angeles gairebé de manera immediata. De cop i volta, les celebritats van començar a assistir als partits. Personalitats com Kurt Russell, Goldie Hawn i Sylvester Stallone estarien al Fòrum encoratjant als Kings. McNall també va ser una celebritat al roster, és sabut que solia viatjar amb celebritats al seu jet privat als partits de visitant durant les finals de l’Stanley Cup el 1993

La seva aportació a l’NHL

Tot marxava bé per als Kings i per a McNall, també que va ser inclòs a la Junta de Governadors de l’NHL al ’92, amb tan sols 41 anys. Bill Wirtz, amo llavors dels Chicago Blackhawks va decidir renunciar al càrrec de president de la Junta per cedir-li el lloc a McNall. Ja instal·lat en el seu nou rol, el propietari dels Kings es va posar com a objectiu intentar aconseguir un nou contracte televisiu. A la seva ment, McNall creia que l’NHL podia competir amb la NBA i la NFL.

Una de les seves primeres ordres com a president va ser trobar el primer comissionat de l’NHL

La lliga volia assegurar-se un nou contracte televisiu i volia expandir-se a nous mercats, i per aconseguir-ho calia un executiu que compartís aquesta visió. Per aconseguir-ho, McNall va fixar la seva atenció a la NBA. Admirava enormement el treball de David Stern. Stern va tenir una reunió amb McNall qui li va recomanar a un jove anomenat Gary Bettman. Poc temps després, Bettman va ser nomenat comissionat de la NHL.

McNall amb un jove Bettman | sportsnet

Com a amo, McNall també va ser el primer a organitzar partits de pretemporada en mercats no tradicionals. Va organitzar partits a Las Vegas, Dallas, Phoenix, Miami i Tampa Bay. Veient que cadascun d’aquests partits va ser un èxit, McNall i companyia van començar a apostar per aquests estats per ser seus de equips futurs.

Mentre la llegenda de McNall creixia al món de l’hoquei gel i a Hollywood, va convèncer el CEO de Walt Disney, Michael Eisner, que hi havia lloc per a un altre equip al sud de Califòrnia. Així va ser llavors com van néixer els Mighty Ducks d’Anaheim. Disney va haver de pagar $50 milions, dels quals $25 milions van anar a la butxaca de McNall per estar en terreny dels Kings. Però tots aquests diners van ser utilitzats per pagar deutes bancaris que els turmentaven, els problemes acabaven de començar per a Bruce McNall.

La seva caiguda

Amb un currículum tan impressionant hom pensaria que Bruce McNall acabaria al Hockey Hall of Fame. Desafortunadament, Bruce va tenir diversos problemes amb la llei. Va deixar de pagar un préstec de $90 milions i el Bank of America va amenaçar de forçar els Kings a la fallida si no es venia l’equip. L’equip va tenir anys difícils després d’això i eventualment, Gretzky va ser enviat als St. Louis Blues.

Així, l’imperi de $200 milions que va construir a través del frau bancari es va esfondrar. El 1994 es va declarar culpable de dos càrrecs de frau bancari i un càrrec de frau i conspiració. McNall va passar 70 mesos a la presó i fins ara li deu diners al banc. A sobre de tot, McNall també va confessar haver traficat artefactes antics als Estats Units, els seus estudis universitaris a Oxford també eren falsos. Va ser posat en llibertat el 2001.

La seva caiguda, encara que dolorosa per a molts, no va evitar que moltes estrelles el visitessin a la presó

Per la seva banda, Wayne Gretzky, Luc Robitaille i Rob Blake es van mantenir propers a McNall al punt que el visitaven a la presó. Gretzky li va prohibir als Kings retirar el seu número si McNall no era a la cerimònia.

El número de Gretzky retirat pels Kings | Frozen Royalty

El seu impacte en l’hoquei gel estatunidenc

Tot i els seus problemes legals, és impossible ignorar l’impacte que Bruce McNall va tenir a l’esport gelat. Abans de ser amo dels Kings, l’únic equip a l’oest de St. Louis eren els Kings. Ara, l’NHL té equips a ciutats que eren considerades com a mercats no aptes per a l’hoquei gel. La influència de McNall va fer de l’hoquei una mica menys regional als Estats Units, va ajudar-lo a promocionar-se d’una manera “més nacional”. És difícil pensar on seria l’NHL si no fos per aquest home, les idees i les contribucions a l’esport.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història