Connect with us

NHL

La cultura de l’hoquei gel

En una era en la que la pràctica esportiva esdevé cultural, seguim veient com la cultura de l’esport serveix per agrupar persones de diferents procedències amb un denominador comú: l’amor per l’hoquei gel.

El món del gel segueix triomfant en aquells indrets on és més cultural, on hi ha predonimi de l’activitat i una llarga tradició. Països com Canada, Suècia, Finlàndia, Eslovàquia, Txèquia, etc és un esport ben posicionat, rei podríem dir. Les grans empreses ajuden a alimentar la roda i el públic respòn en seguiment i consum. Els seus jugadors estrella són personalitats i també ho veuen reflectit en els seus comptes corrents.

Les grans empreses ajuden a alimentar la roda i el públic respòn en seguiment i consum

Altres places més exòtiques segueixen veient de lluny com no aconsegueixen visbilitzar-se en els mitjans de comunicació ni arribar a consumidors potencials. I es pregunten com ho han de fer per sortir de l’ostracisme de ser esport minoritari. Però mouen molt pocs recursos i no inverteixen els que tenen en cap acció que els tregui de l’espiral en el que es mouen des de fa dècades. Es miren els uns als altres amb recel i sembla que ja els va bé a tots que es mantingui l’status quo.

Gritty, la mascota dels Flyers | AN

Les normes IIHF més estrictes que les NHL podrien ser una primera raó. Però m’atreviria a dir que la cultura esportiva de l’hoquei gel hi té molt a veure. Més enllà que es permetin baralles o no, o que es sigui permisiu amb el joc més dur, sobretot a Amèrica, l’hoquei gel és un espectacle i quasi una religió. L’espectador consumeix un producte global en el que en tot moment està estimulat. Descansos amb alicients i un esdeveniment cuidat fins al darrer detall que mou milions de dòlars. I això que a USA no està ni entre els tres més vistos a TV. Però el negoci és el negoci i els reis del capitalisme expremen la mamella al màxim.

Els minoritaris s’excusen dient que el mercat americà és enorme i que a més el públic interessat prefereix mirar cap allà on hi han molts diners i espectacle en comptes de cap a casa on és un altre esport, amb molt menys nivell i alicients.


Els millors productes de l’NHL by Fanatics a només un clic de distància.


Evidentment que igual que un refresc ensucrat que no té el mateix gust en un país que en un altre, s’hauria de fer un estudi per veure què encaixaria millor en el públic. Potser no cal fer partits de 3 hores, la modificació constant de les normes IIHF van cap a mirar de disminuir el temps de joc real segurament perquè el públic europeu no està disposat a estar-se tanta estona mirant-lo. En canvi els americans si que ho estan ja que tradicionalment estan avasats a asseure’s al sofà o anar a les pistes i passar una tarda sencera deixant-se portar pels detalls més enllà del temps de joc. I els ingressos de les franquícies també hi té un pes molt elevat tot el què envolta el partit, a la pista i fora d’ella. Merxandising, publicitat i alimentació.

Fans dels Oilers | CBC

L’entreteniment està adaptant-se a les noves formes de comunicar. La competència és ferotge i el temps és or, cada dia més. Les noves generacions tenen hàbits de consum diferents i els mitjans tradicionals o s’adapten o desapareixeran ben aviat.

La NHL fa temps que inverteix en fer resums en obert dels partits de diversa durada perquè qui no pot veure el partit vegi el més rellevant. Presència constant en les xarxes socials, utilització a discreció dels canals que triomfen entre els joves.

El fet de disposar de molts canals de comunicació assegura arribar a la major part de franges generacionals

Ja se sap que els canvis culturals no són ni ràpids ni fàcils de realitzar. Però en un món híperglobalitzat en el que adoptem costums capitalistes propis d’altres indrets a la velocitat de la llum, potser que comencem a espavilar per adaptar l’hoquei gel i fer-lo visible i atractiu allà on l’aniran a buscar els nous aficionats.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL