Connect with us

Història

Història del patí d’hoquei gel

Seguim amb la història dels elements importants del món de l’hoquei sobre gel i en aquesta ocasió us portem la història dels patins, aquesta part que “lliga” els jugadors al gel i que ajuda a assolir velocitats vertiginoses que amb el pas dels anys i dels avenços als patins, cada vegada es patina més ràpid.

Si us diguéssim que els patins d’hoquei sobre gel tenen una antiguitat tan antiga gairebé com la del ésser humà, us ho creuríeu? No és el patí de gel com a què estem acostumats però si la base principal de lliscar per aquest element que és la mateixa i data de milers d’anys enrere, entre uns 3.000 anys de Crist i la zona de Finlàndia amb els Finnish “Lakeland” el lloc on es troben la majoria dels llacs en aquest país, té l’honor de ser el primer lloc on s’estableix la presència d’aquest element ja que als durs i freds hiverns amb tots els llacs congelats, els habitants de les diferents poblacions se les devien enginyar per poder creuar aquestes pistes gelades.

Altres dades apunten a Suècia però en una cosa tan poc inusual i de poc interès, establir una data i un lloc exacte és gairebé impossible. Del que sí que se n’està gairebé segur és la “idea” de patí d’aquella època en què s’usava un tros d’os d’animal amb dos orificis en els quals es col·locaven dos tros de corda o corretja per lligar-lo als peus.

CCM una de les marques pioneres en patins de gel. Foto: https://www.pinterest.es

Amb el pas dels anys, l’aparició de les fulles (ganivetes) de gel va ser l’avenç més significatiu per als patins. La idea principal era sens dubte la fulla de metall a la bota però aquesta idea als seus inicis no era ben rebuda i encara la forma en què es feien servir era un ganiveta “lligada” a la bota ja sigui de coure, metall i altres. Fins i tot ancorades amb cargols. Al 1914, una empresa de ganivetes de St Paul a Minnesota i creada per John E. Strauss, va portar la primera ganiveta de fulla tancada d’una sola peça i aconseguia que el patí fos un sol element i més lleuger. Es podia dir que a partir d´aquí s´establiria la idea principal dels patins de gel que avui dia coneixem.

Al 1914, una empresa de ‘ganivetes’ de St. Paul a Minnesota i creada per John E. Strauss, va portar la primera ganiveta de fulla tancada d’una sola peça

Després d’aquest avenç, molts fabricants van començar a crear patins de gel i empreses que no s’hi dedicaven com les conegudes CCM o Bauer es van interessar per aquestes peces. CCM va ser l’encarregada de comprar una petita empresa anomenada Tackaberry que havia aconseguit crear diversos patins de gel. La famosa marca Bauer va ser la primera a fabricar en massa patins d’una sola peça i avui dia segueix sent una de les marques top a l’NHL.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història