Connect with us

Història

Els Blackhawks i la maledicció de Muldoon

Qui va ser Pete Muldoon i què és aquest malefici que s’esmenta quan Chicago ascendeix al zenit de la classificació de l’NHL?

Pete Muldoon va ser el primer entrenador dels Chicago Black Hawks. Era natural de St. Mary’s, Ontario, i va néixer amb el nom de Colonel Linton Treacy en 1887. Va jugar a hoquei en Ontario durant la seva joventut, però es va traslladar a la costa oest a principi de la dècada de 1900 per a perseguir una carrera en la boxa. Es va canviar de nom perquè sentia que el nou era més adequat per a un boxador.

Encara que fos adepte a altres esports, l’hoquei sempre va ser el seu primer amor. Va iniciar la seva carrera com a entrenador amb els Portland Rosebuds de la Pacific Coast Hockey Association a l’edat de 27 anys durant la temporada 1914-15. Dos anys després, es va mudar a Seattle per a entrenar als Seattle Metropolitans, de la mateixa associació, i els va portar a disputar l’Stanley Cup davant els Montreal Canadiens.

En guanyar la Copa, els Metropolitans es van convertir en el primer equip estatunidenc a fer-ho. A més, Muldoon continua sent, fins avui, l’entrenador més jove d’un equip estatunidenc a guanyar una Stanley Cup i el primer a portar la Copa al sud de la frontera canadenca.

The Seattle Metropolitans Stanley Cup winning team in 1917. Harry Holmes, Bobby Rowe, Ed Carpenter and Jack Walker. Frank Foyston and manager Pete...
L’equip dels Seattle Metropolitans guanyador de l’Stanley Cup en 1917. Getty Images

Quan Seattle va tancar després dels playoffs de 1924, Muldoon va tornar a Portland. En 1926, la majoria dels jugadors dels Rosebuds van ser venuts a Major Frederick McLaughlin, que era l’amo dels Chicago Black Hawks, de la National Hockey League. Muldoon va rebre l’oferta del càrrec d’entrenador del nou equip, un treball que li va encaixar a la perfecció i va acceptar finalment.

Muldoon volia a l’equip i als seus jugadors. I els jugadors aprenien de Pete. Vuit dels 16 jugadors de Chicago d’aquella temporada van ser eventualment entrenadors. Un jugador que va gaudir d’un gran èxit va ser el llegendari Dick Irvin, que va guanyar Stanley Cups tant amb els Leafs com amb els Canadiens.

Vuit dels 16 jugadors de Chicago d’aquella temporada van ser eventualment entrenadors

No obstant això, treballar per a McLaughlin no era un camí de roses. El propietari interferia constantment amb el tècnic i realitzava suggeriments i fins i tot demandes sobre com havien de ser utilitzats els jugadors. Muldoon, cansat de les extravagàncies de l’amo i amb 14 dies restants en la temporada, va avisar a McLaughlin que anava a dimitir del seu càrrec.

La franquícia va tenir un èxit moderat en el seu primer any i va acabar tercera en la seva divisió. La glòria va esquivar a l’equip en el torneig per l’Stanley Cup i Muldoon va complir la seva paraula i va deixar l’equip. Desafortunadament, després de tornar a Seattle, Muldoon va morir a causa d’un atac al cor al març de 1929 als 41 anys d’edat.

Canada's fastest and most popular ice sport, crosses the border tonight and will be inaugurated in Chicago in the coliseum, when the Blackhawks play...
Primer equip dels Chicago Blackhawks, 1924. Getty Images

Quant a la maledicció, quan Muldoon va marxar dels Black Hawks, estava tan desencantat amb les intromissions de McLaughlin que li va comunicar que anava a invocar un malefici irlandès sobre l’equip. Va jurar que el club mai acabaria en la primera posició de la classificació de l’NHL. Sempre hi ha hagut una mica de polèmica sobre si aquesta conversa va tenir lloc realment o va ser una invenció del periodista Jim Coleman. En qualsevol cas, els participants en l’intercanvi de paraules ja no estan amb nosaltres.

Eventualment, en la temporada 1966-67, l’última de l’NHL de sis equips, els Black Hawks de Glen Hall, Pierre Pilote, Stan Mikita, Kenny Wharram i Bobby Hull van acabar primers i van trencar la suposada maledicció de Muldoon 23 anys després de la mort de McLaughlin. No obstant això, Chicago va perdre en les semifinals davant Toronto.

Et pot interessar…

More in Història