Connect with us

Història

El Llampec finés: Teemu Selänne i el seu llegat imbatible

La millor temporada d’un novençà en la història de l’NHL. L’anterior afirmació sembla complicada de recolzar si no es fa mitjançant un relat pròxim al llegendari. Res més lluny de la realitat, Teemu Selänne i els seus 76 gols anotats en la campanya 1992/93, la seua primera en la lliga, presenten la dada que ha de tindre tota història increïble per a convertir-se en fidedigna.

Els rècords són una part vital de l’esport i sempre existeixen aquells que s’instal·len amb especial resistència en l’imaginari col·lectiu. Per a molts, el registre de tants marcats pel Llampec finés durant el seu curs de debut, en les files dels Winnipeg Jets, guarda un lloc particular. Selänne va posar en guàrdia a la lliga des del primer moment que va trepitjar el gel professional a través de la seua velocitat, la seua habilitat amb l’estic i un tret letal.

Un domini prematur

Un jugador nouvingut a la lliga no ha de dominar-la. No obstant això, Selänne, seleccionat dècim absolut en el Draft d’entrada a la NHL de 1988, va fer cas omís. L’extrem dret finés es va ‘adobar’ al seu país després de ser triat i va aterrar a Amèrica del Nord amb 22 anys i més experiència que un rookie a l’ús. Fora per aquesta raó o per una altra, Selänne va florir ràpidament i els Jets ho van fer de la seua mà, sobretot en atac, cap a una eventual classificació a les eliminatòries.

Teemu Selänne, en un partit contra els Montreal Canadiens. Getty Images

Selänne a penes cometia errors amb el puck i aquella temporada va cremar les alarmes roges dels pavellons de la lliga amb els seus indestructibles 76 gols, però també va repartir 56 assistències per a sumar un total de 132 punts en 84 partits. Abans del Llampec, Mike Bossy posseïa el rècord de gols d’un principiant amb 53, anotats en l’exercici 1977/78 amb els New York Islanders. Selänne va superar el registre el 2 de març de 1993 enfront dels Quebec Nordiques amb més d’un mes restant en la temporada regular.

No només el nous rookies no s’han acostat a les xifres golejadores de Selanne al seu primer any, desde fa dècades tampoc ningú altre, veterans inclosos

Així mateix, amb el seu total de punts, el natural d’Hèlsinki va polvoritzar la plusmarca d’un novençà de 109, establida per Peter Stastny amb els Nordiques en 1981. Les perspectives d’aquella campanya de Selänne són inacabables, doncs, a més d’aconseguir cinc triplets, va anotar més d’un gol en 17 trobades i mai va estar més de quatre partits sense perforar una xarxa. En suma, el finés es va convertir en un referent instantani no sols per al públic de Winnipeg, sinó també per als aficionats a l’hoquei i, per descomptat, va guanyar el trofeu Calder com a millor novençà de la 1992/93.

Un rècord inassolible?

La temporada de Selänne és la millor d’un rookie a la història de l’NHL perquè, en poques paraules, ningú s’havia acostat ni ho ha fet des de llavors a la fita del finés. A més, l’extrem dret va completar el curs de somni abans del tancament patronal que va afectar la campanya 2004/05, quan, malgrat anar tècnicament contra les normes, es permetia en gran manera obstaculitzar amb agarres o amb l’estic a aquells jugadors especialment hàbils.

Selänne es llança a per un puck davant els New York Islanders. Getty Images

No obstant això, cada vegada es marquen més gols en la NHL. La passada temporada, els equips van anotar 3,18 gols de mitjana per duel. La xifra és la més alta des de 1996, quan es va tancar l’exercici amb una mitjana de 3,14 punts. Malgrat que, com indiquen les estadístiques, recolzades també per un viratge normatiu, la lliga vol centrar-se en l’atac, la resposta a si es tracta d’un rècord inassolible és probablement afirmativa.

Juntament amb el total de punts en una carrera de Wayne Gretzky, els registres de punts i punts de Selänne com rookie són intocables. Alexander Ovechkin – el principal golejador de la passada generació – es va acostar, però es va quedar curt amb 52 dianes i 106 punts en 2005. Al Gran Huit li van seguir Sidney Crosby amb 39 gols una campanya després i, recentment, Patrik Laine i Auston Matthews, amb 36 i 40 punts respectivament, en 2017.

Selänne es va retirar en 2014 amb un total de 1451 partits a la seua esquena enfundat en l’uniforme de Jets, Mighty Ducks of Anaheim, després Anaheim Ducks, Sant Jose Sharks i Colorado Avalanche. El Llampec finés va tancar el seu total de llums roges en 684 i ocupa la dotzena posició en la llista històrica de golejadors de la NHL. Així mateix, és el finés que més gols ha anotat en la competició. La il·lustre carrera de Selänne, que va participar en el cap de setmana de les estreles en deu ocasions, es va clausurar en 2017 amb una introducció al Saló de la Fama que es va cuinar des de la seua primera temporada en la lliga.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història