Connect with us

Història

Des de la Badia: una ullada enrere a la regla del “two line pass”

Durant 60 anys a l’NHL va existir una regla anti “palomeros”, la famosa “two line pass rule”. Aquesta regla consistia en que s’aturava el joc quan una passada es feia des de la zona defensiva a la zona atacant neutral. Això és a dir, no podies fer una passada des de la teva zona defensiva a un company que estigués a punt de creuar la línia blava rival, el receptor havia d’estar abans de la línia vermella neutral.

Història de la regla

Aquesta regla es va començar a utilitzar el 1943 (fins al 2005). La seva introducció a l’NHL va ser degut als “cherry pickers“. Alguns equips manaven un dels jugadors a la zona neutral a esperar un robatori o error del rival que estava atacant pel que un robatori i passi ràpid significava un contraatac fulgurant. Amb aquesta regla pràcticament s’eliminava qualsevol possibilitat de tenir jugadors “colomejant”.

Els equips ràpidament es van adaptar a aquesta regla, utilitzant en alguns casos la “neutral zone trap”.

Seqüència que demostra com s’utilitza la neutral zone trap (equip en blanc)

L’utilització d’aquesta tàctica va convertir molts partits en duels molt defensius en què no hi havia espai per poder patinar amb el puck. En els últims 15 anys de l’existència de la regla, a causa d’això i de les millores en l’equipament i la tècnica dels porters, van fer que s’arribessin a l’anomenada “dead puck era”.

Eliminació de la regla

Durant els últims 15 anys esmentats anteriorment, diversos equips no arribaven ni tan sols a fer una mitjana de 2.5 gols per partit, la qual cosa va ser un motiu (de molts) què va resultar en menys fans (tant presencials com televisius), la qual cosa a la llarga també significa menys diners per a la lliga. Per tant, durant el lockout que hi va haver l’any 2004-2005 es van fer alguns canvis en les regles, essent l’eliminació del “two line pass” una de les primeres mesures preses.

L’objectiu de convertir l’esport de l’hoquei gel una mica més excitant es va aconseguir

La mesura no ha arribat a incrementar dràsticament (encara que si considerablement) les estadístiques golejadores, però sí que ha obert molt més el gel. Els equips ara tenen molta més llibertat per utilitzar la velocitat dels jugadors i entrar de diferents maneres a la zona rival. Per tant, l’objectiu de convertir l’esport en una mica més excitant es va aconseguir.

Una jugada que abans mai no s’hauria vist és l’utilització dels porters per fer una assistència, com per exemple a la següent jugada:

Com tot en aquesta vida, l’eliminació de la regla també ha tingut els seus detractors que argumenten que a causa de l’increment de velocitat a l’esport, aquest ha esdevingut més perillós. De qualsevol manera, se’m fa molt difícil tornar a veure aquesta regla de tornada a l’NHL, i personalment, espero que no passi.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història