Connect with us

Història

Des de la Badia: Örnsköldsvik, bressol de llegendes

Henrik i Daniel Sedin, Peter Forsberg, Markus Näslund, Victor Hedman, Anders Hedberg, Niklas Sundström i Victor Olofsson.

Tots aquests jugadors tenen alguna cosa en comú. Volen saber què és? Els presento la ciutat d’Örnsköldsvik, Suècia, bressol de llegendes.

Örnsköldsvik està situada a la costa est de país escandinau. És una petita ciutat de 30.000 habitants a unes 5 hores d’Estocolm amb cotxe. Örnsköldsvik és famosa per produir paper i té instal·lacions per salt d’esquí, un spa, un restaurant anomenat “Mamma mia” i, per descomptat, un museu d’hoquei gel. I és que no hi ha cap ciutat del món que hagi tingut tants guanyadors de l’Art Ross Trophy, amb il·lustres com els germans Sedin o Peter Forsberg.

Què és el que fa especial a aquesta petita ciutat?

MODO és l’equip professional de la ciutat, segur que a alguns us sona, veritat? L’estadi de l’equip compta amb capacitat per a 7350 espectadors, i si està ple vol dir que un 20% de la ciutat es congrega en un sol punt.

Markus Näslund va ser una estrella de la NHL durant la dècada dels 2000

A més de l’estadi del MODO, hi ha altres 6 pavellons on practicar l’hoquei sobre gel (acadèmies d’hoquei gel), a més de diverses petites pistes improvisades en barris. Una altra cosa que fa especial a la ciutat és que només hi ha un equip oficial, el MODO, pel que qualsevol nen o nena que volgués jugar a la seva ciutat havia d’aconseguir entrar, i només s’admetien a nous jugadors a partir dels 14 anys, per la que fins a aquest punt l’aprenentatge de les criatures és una cosa més semblant a una comunitat que a un entorn competitiu professional.

Una ciutat de tan sols 30.000 habitants ha produït un gran talent NHL molt per sobre del que s’esperava

El fet que tantes generacions contigües arribessin a la fama va ser un gran motiu que això mateix passés. M’explico, és una ciutat relativament remota a Suècia, on amb prou feines hi havia cobertura de la NHL durant els 70, 80 i 90, on la motivació dels nois i noies era poder ser l’estrella del seu equip de casa, l’únic equip, la gasolina que alimentava el motor de la següent generació, i que a més gaudia de la sort de poder millorar entrenant entre ells. Per exemple, Peter Forsberg i Markus Näslund van néixer amb només 10 dies de diferència.

Els germans Sedin, recent draftejats, lluint la seva camiseta de MODO Hockey

MODO va guanyar el seu últim campionat al 2007. 17 jugadors del roster de 23 eren natius de la ciutat. Des de llavors l’equip ha baixat a segona divisió la qual cosa ha suposat un cop dur en el tema econòmic i d’interès a la ciutat. Malgrat l’enorme història, és difícil veure que se superin els 2/3 d’assistència.

I això ha comportat a que el talent produït per aquesta ciutat hagi disminuït en l’última dècada, menys fans veient els partits, els antics entrenadors i estrelles retirant-se. La que era una de les 3 millors acadèmies de Suècia ja no posseeix aquest status, i és que han obert moltes noves acadèmies, i els nens prefereixen estar en un lloc on no sempre és de nit i fa fred si poden anar-se’n al sud de país . La fàbrica de paper es va vendre a una companyia internacional… sembla que les arrels de la ciutat han perdut el seu pes, i amb això la sinergia dels seus habitants.

Sembla que des de l’obertura del nou estadi, el Fjallraven center, MODO ha patit una maledicció i és que va ser obert just després del campionat i des de llavors l’equip s’ha sumit en la mala ratxa. L’anterior estadi, “Kempehallen” va ser destruït, un lloc on tantes llegendes s’havien format. Els records no s’obliden.

Fjallraven center, el actual estadi del MODO

Anders Melinder és conegut a la ciutat com “el savi“. Ell ha estat qui ha treballat amb les acadèmies de joves promeses. Va ser a un training camp soviètic i va aprendre molts conceptes que no havien arribat encara a Suècia, i els va començar a aplicar, els resultats van ser espectaculars.

“Melinder va ser la gran raó del nostre èxit. Els seus coneixements eren avançats al temps. La manera en la qual portava els entrenaments i els exercicis en tècnica. Va ser un dels primers a Suècia que es va centrar en els petits detalls i en fer coses en els entrenaments a alta velocitat “

Markus Naslund, credit a The Athletic
Els germans Hedman, tots van aprendre a l’escola d’hoquei del MODO

I quina serà la nova estrella sortida d’Örnsköldsvik? Encara que l’equip i l’afició no estan en els seus millors moments l’equip del MODO ha seguit portant talent al draft de la NHL, i el pròxim gran nom potser és Mattias Norlinder, draftejat pels Montreal Canadiens. Serà el proper gran jugador en aparèixer treballant al Mamma Mia?

Et pot interessar…

More in Història