Connect with us

Història

Coca-Cola Bottlers Cup: la primera ‘incursió’ japonesa de l’NHL

A mitjans dels 70, l’NHL es va treure de la butxaca una sèrie de quatre partits al país del sol naixent entre Capitals i Scouts, sent aquesta la primera visita asiàtica de la lliga.

L’NHL fa dècades que intenta endinsar-se en nous mercats sent els més fructífers els països situats al centre i nord d’Europa (el coneixement de l’hoquei gel ha influït molt), però això no significa que els ubicats a la resta del globus terrestre no mereixin (ni hagin merescut) la seva atenció, ni de bon tros.

A dia d’avui l’NHL celebra diversos partits, amistosos o de temporada regular, habitualment en països com Suècia, Finlàndia, Alemanya, República Txeca, Anglaterra, Suïssa,…fins i tot amistosos a la Xina i Austràlia (fa molt poc). També hi va haver en el seu moment a l’antiga Unió Soviètica i Japó, en aquest darrer país coincidint amb la celebració dels Jocs d’hivern de Nagano el 1998 amb la participació dels jugadors NHL, la lliga nord-americana va iniciar els cursos del 97, 98 i 2000 amb trobades a terres nipones coneguts sota el topònim de GAME ONe (ara són les Global Series) però abans ja havien visitat el país, una sèrie de quatre partits entre els Washington Capitals i els Kansas City Scouts coneguda com Coca-Cola Bottler’s Cup a mitjans dels anys 70.

Els dos pitjors equips de la temporada, Scouts i Caps, van ser els triats per anar a la gira japonesa

Al 1972, la ciutat japonesa de Sapporo va ser la seu dels Jocs d’hivern, la qual cosa va provocar un augment en el seguiment general de l’hoquei gel al país asiàtic, aquesta oportunitat la va recollir l’NHL en forma de millora i ampliació de la cobertura internacional de la lliga. La sèrie va costar uns $400.000 en total, tres quartes parts les va aportar la filial japonesa de Coca-Cola mentre que la resta va anar a càrrec de l’NHL.


Els millors productes oficials dels Capitals by Fanatics a només un clic de distància.


Perquè Capitals i Scouts?

No deixa de ser sorprenent que l’NHL triés les dues pitjors franquícies esportivament parlant per intentar cridar l’atenció del públic japonès, però tota decisió té el seu motiu raonat i aquesta també la va tenir. La Coca-Cola Bottler’s Cup es disputaria a l’abril al Japó amb tota la paperassa (molt més a l’època) que comportava portar dos equips nord-americans al complet, també les esposes i xicotes dels jugadors, juntament amb tota la resta que una franquícia professional comporta, així que la lliga necessitava començar a moure el tema diplomàtic uns mesos abans.

A l’abril, la major part de les franquícies existents estarien disputant els playoffs (n’hi havia 18 i el format de postemporada en feia entrar un percentatge molt alt), les que no igualment haurien lluitat fins al final per veure si aconseguien la classificació, sent difícil pronosticar quins equips oferien disponibilitat al 100% uns mesos abans. Així que totes les mirades es van posar sobre els Washington Capitals i Kansas City Scouts, conjunts en el seu segon any d’expansió i amb uns registres que els deixaven gairebé matemàticament fora de tota lluita pels playoffs molt abans d’acabar la campanya regular, així l’NHL va decidir ‘apostar’ per aquestes dues franquícies noves per representar la lliga al país del sol naixent.

Tots dos equips es van desplaçar al Japó durant 10 dies, allà van anar als actes protocol·laris de torn per després enfrontar-se entre si en una sèrie de quatre xocs, els dos primers a disputar-se a la ciutat de Sapporo mentre que els dos restants a la metròpolis de Tòquio . En tots dos casos les trobades van registrar unes bones entrades tenint en compte la capacitat de cadascun dels dos pavellons, a Sapporo van rondar els 4,000/4,500 espectadors mentre que a Tòquio van ser al voltant de 9,000/9,200.

DataCiutatEquip ‘local’Equip ‘visitant’Resultat
14 d’abrilSapporo, JapóKansas City ScoutsWashington Capitals*2–5
15 d’abrilWashington Capitals*Kansas City Scouts6–2
17 d’abrilTòquio, JapóKansas City ScoutsWashington Capitals*2–6
18 d’abrilWashington CapitalsKansas City Scouts*4–2

(*) Els guanyadors del partit

Les dues franquícies encara no havien disputat cap ronda de postemporada, es trobaven en el seu segon any d’existència, així que les premses esportives de Washington i Kansas City van vendre la sèrie com una mena de playoffs. Realment els Caps (11-59-10) i Scouts (12-56-12) van collir uns registres horribles durant la temporada de 1975/76, en el cas dels capitalins millorant lleugerament la seva marca (8-67-5, la pitjor) de la història a l’NHL) de l’any anterior, els del mig oest en canvi van empitjorar la seva estadística final (15-54-11).

Capitals i Scouts a Japó | NHL.com

Al final de la gira japonesa, els dos conjunts se’n van anar cinc dies de vacances a Hawaii, cortesia de l’NHL, allà van gaudir d’unes bones vacances. Cal destacar que els Scouts ja no van tornar a jugar a Kansas City atès que es van traslladar a Colorado per passar a ser els Rockies, encara que aquí tampoc van aconseguir l’èxit desitjat dins i fora del gel per de nou fer les maletes i reubicar-se definitivament a Newark i assentar-se com els New Jersey Devils.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història