Connect with us

Història

Beanpot, tradició i hoquei gel bostonià

Des de fa més de 70 anys, les quatre universitats de Boston competeixen entre si per veure qui el mític torneig conegut com a Beanpot.

El mes de febrer a la ciutat de Boston és sinònim de Beanpot, o el que és el mateix, el torneig anual que enfronta les quatre universitats de la zona més importants pel que fa a hoquei gel, es tracta de Boston University Terriers, Boston College Eagles, Harvard University Crimson i Northeastern University Huskies.

A mitjans del segle passat es va iniciar aquesta tradicional i particular competició, més concretament el 1952, només en dos anys diferents no es va jugar el Beanpot, van ser el 1953 i el 2021, aquesta última data coincidint amb la pandèmia global de Covid-19. Només de veure les edicions celebrades es pot donar compte de la magnitud de l’esdeveniment per a l’urbe de Massachusetts, més encara tenint en compte que des de fa moltíssimes dècades es disputa a la pista (només al vessant masculí) dels Boston Bruins, allotjant grans quantitats de fans.

El Beanpot acumula més de 70 anys d’antiguitat, cosa que li ha valgut per fer-se un lloc entre els aficionats bostonians

Normalment la competició masculina es juga durant els dos primers dilluns del mes de febrer, mentre que l’edició femenina transcorre durant els dos primers dimarts del mateix mes, cal destacar que aquesta última va rotant anualment d’escenari entre les quatre universitats participants a diferència de la masculina que es disputa íntegrament al TD Garden.

Pel que fa al format, el primer dia de competició es juguen les semifinals (van rotant any rere any) per després jugar-se la final i final de consolació durant el segon dia de torneig.

Northeastern celebrant el torneig aconseguit al 2023 | The Huntington News

Participants

Els Terriers, Eagles, Huskies i Harvard són els equips participants habitualment, només en una edició (femenina) va entrar Brown University a causa dels problemes econòmics que arrossegava Boston College aquell any. Cal destacar que precisament en aquesta participació, Brown va aconseguir emportar-se el seu únic Beanpot a la seva única participació.

Fins a l’edició del 2023, les finals masculines sempre havien tingut la presència de Boston University i/o Boston College, moment en què Harvard i Northeastern van tallar la ratxa i van aconseguir jugar la final entre les dues universitats esmentades.

  • Boston University

Els Terriers són la universitat més dominadora a l’edició masculina, classificant-se en més de la meitat de finals totals disputades, concretament en 55 de les 70 jugades. En canvi a l’edició femenina són la que menys tornejos s’ha endut fins a les vitrines de la seva universitat.

  • Boston College

Els Eagles es col·loquen segons al caseller masculí mentre que al femení ocupen la tercera plaça, guarden una rivalitat molt important amb els Terriers.

  • Harvard

Dominadors juntament amb els Eagles a les primeres edicions de la competició masculina, Harvard es passaria 24 anys sense conquistar el títol, des del 1993 fins al 2017. En canvi a l’edició femenina són una de les dues universitats més reeixides.

  • Northeastern

A la cua a l’edició masculina, encara que en els últims anys ha aconseguit guanyar quatre Beanpot’s i així maquillar el seu caseller global, en quant a la competició femenina són els clars dominadors amb 19 tornejos guanyats.

Taula classificatòria

EquipMasculíFemení
Boston University312
Boston College208
Harvard1115
Northeastern819
Brown*01
(*) Només va participar en una ocasió

No hi ha dubte que el Beanpot és tot un esdeveniment en una de les zones (Boston) amb més seguiment de l’hoquei gel als Estats Units, prova d’això és la immensa quantitat d’aficionats que segueixen edició rere edició, de les més grans fora de la Frozen Four (final four NCAA) en quant a hoquei universitari. Amb aquesta salut de ferro, no sembla que el seu final estigui a prop, més aviat tot al contrari. Llarga vida al Beanpot!!!

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història