Connect with us

Història

Victor Nechaev: el primer rus a l’NHL

Des de’NHLmania us hem anat explicant a poc a poc la història de Rússia al món de l’hoquei sobre gel i com un jugador, “Slava” Fetisov, va ser clau en l’època de finals dels 80 per al futur desembarcament de les estrelles Russes que abunden a l’NHL avui dia.

Però amb tot el protagonisme que es va emportar Slava i la repercussió que va tenir en ser el primer ciutadà Rus a aconseguir “La Llibertat” per poder sortir de Rússia, el doble campió de l’Stanley Cup no va ser el primer jugador Rus a jugar a l’NHL , aquest honor el té Victor Nechaev.

La història de Victor a l’NHL és curta però digna d’esmentar. Nascut a finals de gener de 1955 a un poble prop de Sibèria (Kuibyshevka-Vostochnaya), va debutar als 17 anys a l’hoquei Rus. Però no va ser fins als seus primers partits amb l’SKA Leningrad de la lliga elit de Rússia on va començar a “despuntar” i posem entre cometes la paraula despuntar ja que en aquella època, l’hoquei a Rússia era dominat amb caràcter general per l’Exèrcit Vermell”. Dels pocs èxits que va aconseguir Victor en aquella època va ser aconseguir amb l’SKA Leningrad la Copa Spengler del 1977, un torneig que celebra cada anys a Davos, Suïssa, i que s’hi accedeix per invitació des del 1923.

L’amor el va portar a Nord Amèrica

Victor Nechaev amb l’uniforme dels Kings: Foto https://www.yardbarker.com

Com un jugador Rus, a la Rússia de la guerra freda i sense ser un jugador amb un gran talent, va aconseguir arribar a l’NHL? Per amor. El 1977 mentre el jugador Rus jugava per a l’equip de Leningrad, a l’esmentada Copa Spengler, una jove estudiant dels EUA anomenada Cheryl Haigler que estudiava a l’estranger, cridava l’atenció del jove Victor fins al punt que van mantenir una relació quan ella va viatjar a Leningrad per estudiar. Al 1980 es van casar però quan el visat de Cheryl va acabar, va haver de tornar als EUA però sense el seu marit.

Durant més de dos anys, Cheryl va treballar dur a Boston per poder portar Necahrev als EUA i és així quan al 1982 la parella va poder establir la seva relació als EUA en tenir Victor la doble nacionalitat. Sense ser un gran jugador, Serge Levin, el cosí del nouvingut als EUA i experiodista esportiu a Rússia, va informar Los Angeles Kings de l’arribada del jugador a terres americanes i de la seva carrera al gel a Rússia. L’equip de Los Angeles el van seleccionar a la 132na posició del Draft del 1982 i van ser el tema d’aquell any a causa d’una selecció que ningú apostava que triomfaria. Després de ser reclutat pels Kings, va començar la temporada a l’AHL amb els New Haven Nighthawks l’equip afiliat en aquella època amb Los Angeles. El 16 d’octubre de 1982 Victor debutava a l’NHL amb els Kings al partit davant els New York Islanders.

L’equip de Los Angeles el va seleccionar en la posició 132 del Draft del 1982 i van ser el tema d’aquell any a causa d’un pick que ningú apostava que triomfaria

Amb una derrota de 4-1, l’endemà i davant els New York Rangers al Madison Square Garden, el jugador Rus aconseguia anotar un gol i entrar a la història de l’hoquei en ser el primer jugador Rus a marcar a l’NHL. Després d’un tercer partit davant els Devils, el jugador va ser tornat a l’AHL a la qual cosa es va negar i encara que va jugar algun partit més amb els Nighthawks, la seva curta carrera als EUA arribava al final.

Nechaev mai no es va adaptar a l’estil de l’hoquei als EUA. En aquella època, la Russa i l’Americana eren dues formes de jugar totalment diferents. A Victor se li va demanar un joc més agressiu, joc que a Rússia no existia gairebé ja que allà es tractava de protegir el puck. A part, el Rus sempre va criticar que el seu agent esportiu fos un advocat que no sabia res del joc. Diverses controvèrsies amb els Kings van acabar amb el seu somni de jugar a l’NHL no sense abans el 1983, se’l va cridar a declarar pels fiscals generals als EUA per testificar contra la famosa “femme fatale” Svetlana Ogorodnikova i la història d’espionatge de Richard Miller , el primer agent de l’FBI a ser condemnat per espionatge i passar informes a Rússia. Per tant, la curta carrera de Nechaev és digna d’esmentar.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in Història