Connect with us

NHL

Parlem de línies

Aquí ens tornem a trobar a les últimes d’aquest atrafegat 2022, per dirigir novament la nostra mirada al gel d’Amèrica del Nord. I amb gel no em refereixo a la devastadora tempesta Elliott, la que espero que amaini com més aviat millor, sinó al nostre esport favorit a NHLMania, l’hoquei gel.

Però voldria aprofitar també aquestes línies per enviar-vos les meves felicitacions més sinceres per a aquestes Festes, així com els meus millors desitjos per a l’any entrant. Sóc igualment conscient que per a alguns de vosaltres pot ser que siguin dates complicades, així que si aquest és el teu cas, molt ànim que no res resetegem de nou.

Santa Claus getting ready to hit the ice / NHL.com

Context

Si us sóc sincer, aquest mes he patit el temut bloqueig de l’escriptor (més aviat del ploma), no sent capaç de trobar un tema que considerés prou rellevant que tractar. Per la meva sort, escoltant John Shannon sobre la necessitat de modificar la composició de les línies dels Oilers per sortir de la crisi de resultats se’m va encendre la bombeta.

El fet d’ajuntar McDavid i Draisaitl ha suposat un boost (encara més si es pot) dels guarismes dels dos skaters. Però, com és d’eficient aquest canvi?

Com és d’eficient ajuntar en la mateixa línia jugadors com McDavid i Draisaitl?

No em mal interpreteu, sóc conscient que els resultats posaran a cadascú al seu lloc però, a banda de posar molt de talent alhora, la sensació que tenia és que estàvem ajuntant masses ous (cash) a la mateixa cistella (línia).

Però no ens centrem únicament a Edmonton, sinó que extrapolem aquest raonament a tota la lliga. Com podríem estimar la rendibilitat d’una línia? Hi ha múltiples formes per fer-ho, però com que anava una mica just de temps, vaig optar per la més senzilla. Us la detall a continuació:

  • En primer lloc, ens centrarem en els 50 trios ofensius amb més temps sobre el gel fins a les vacances de Nadal.
  • Per mesurar la productivitat, hem considerat el ‘Corsi percentage‘ (proporció entre remats intentats i rebuts en igualtat de jugadors sobre el gel)
  • Finalment, com a variable monetària hem pres el Cap hit (valors extrets de Capfriendly.com)

Per què cap hit i no salari? Cada cop escoltem més les estretors econòmiques que travessen els equips, i no per manca de líquid, sinó per la impossibilitat d’incrementar la despesa a les seves plantilles. I aquest paràmetre és que està directament representat per l’impacte al cap.

Slap shot

A manera de primera aproximació, podem pensar a representar en un diagrama de dispersió tots els punts que representen cada una de les 50 línies que componen la nostra mostra i veure quina pinta té.

Corsi% vs Cap Hit – Elaboració pròpia, dades de MoneyPuck.com i CapFriendly.com

Tal com era esperable, s’aprecia una tendència positiva a la recta de regressió; és a dir, a major cost (cap hit) s’aprecia un augment de la productivitat. No obstant això, la dispersió és força gran, i s’aprecien casos concrets (tant per excés com per defecte) que mereixen ser analitzats en detall.

Wrist shot

Hem començat amb un tret ‘from the point‘, passem ara a estudiar el següent nivell de detall. El que farem és establir la ràtio entre Corsi% i cap hit (escalat per facilitar-ne la comprensió) i ordenar la mostra en valors de ràtio descendent (com més alt sigui el valor més eficient serà la línia)

Línies ordenades en ratio descendent – Elaboració pròpia, dades de MoneyPuck.com i CapFriendly.com

Bé, doncs aquí ho tenim, als primers llocs no hi ha cap línia en què vegem estrelles consolidades de la lliga. Al final és lògic, els contractes ‘entry level‘ permeten tenir ràtios productivitat/cost elevades, tot i ser els valors de producció (mesurats en Corsi%) no massa cridaners.

Els contractes ‘entry level‘ permeten tenir ràtios productivitat/cost elevades

Per això veiem la ‘kid line‘ dels Rangers així com la dels Sabres (Quinn–Cozens–Peterka) als primers llocs. I aquests només són un parell d’exemples.

Si volem trobar noms com els dels McDavid, Panarin, Crosby, etc…hem d’anar més avall.

Ara bé, i si els ordenem per Corsi% descendent? Aquí ho veiem

Línies ordenades en Corsi% descendent – Elaboració pròpia, dades de MoneyPuck.com i CapFriendly.com

Ara apreciem que la fesomia de les nostres línies és diferent, comencem a veure algun nom il·lustre (Bergeron, Panarin, Giroux) en els primers llocs.

Al final, com és evident, hem d’analitzar el trade-off o compromís entre posar els millors jugadors junts per retroalimentar-se entre ells i el cost nominal de fer-ho.

Al cap i a la fi, el talent és com l’energia, ni es crea ni es destrueix, només es transforma (en el nostre cas particular més aviat es transfereix d’una línia a una altra).

Per descomptat que tot això queda en segon pla pel que fa al rendiment esportiu. En altres paraules, tant se val el que faci si posem punts al caseller?

Per acabar, és molt probable que tot el que estem veient ara mateix es quedi des actualitzat tan aviat com Gary Bettman assumeixi que el giant leap al salary cap s’ha d’avançar com més aviat millor.

Et pot interessar…

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

More in NHL