Connect with us

NHL

L’art del tir a porteria

L’hoquei sobre gel és un esport exageradament tècnic. Des del patinatge fins al tir a porta. Per això, els jugadors estan anys i anys practicant i millorant la seva execució.

Un dels exercicis que més impacta a la gent quan visita els pavellons per primera vegada, és veure com els professionals de la lliga enganxen rauxes de sis, set tirs en format slap shot (tir en el que el jugador aixeca l’stick per sobre de la cadera abans de colpejar el disc amb duresa) i el “clava” a la creueta de la porteria.

Hi ha gols memorables de totes les maneres, per això és important conèixer els set tipus de tirs que hi ha.

Són els següents:

  • backhand
  • deflected
  • slap
  • snap
  • tip-in
  • wrap-around
  • wrist

A continuació us detallo en est os detallo en estadística y definición.

Primer però, us deixo una gràfica on podem treure vàries conclusions. La primera és que es realitzen moltíssims tirs a porta durant una temporada. Estem parlant que aquestes estadístiques són només de tres mesos, imagineu una temporada sencera. Segona, el tir de canell és el tir per excel·lència, tercera i sorprenent per mi, quants gols s’anoten en backhand i que important n’és la net presence per poder marcar en deflection o en tip-in.

Backhand

Un dels grans anotadors en aquest tipus de tirs és ni més ni menys que Sidney Crosby. Una de les seves firmes més recurrents.

How Sidney Crosby's attention to detail turned his backhand into a force |  TribLIVE.com
tribune-review.com

És un tir de revés, colpejant el disc amb la part exterior de l’stick i des del costat oposat a la mà “bona” del jugador.

Aquesta temporada, amb més de 35 jornades ja s’han anotat 353 gols amb aquesta tècnica.

Deflection i Tip-in

Tirs desviats. Qualsevol llançament d’un company que es toqui i es desviï per un altre jugador serà considerat un deflected shot. Aquí entren en estadística tant desviaments a propòsit com els involuntaris del propi company. A més, són desviaments que poden realitzar-se amb l’stick o amb el cos, el patí etc. En el cas del patí ha d’anar sense mostrar intencionalitat ni direccionalitat per orientar el recorregut del disc.

El tip-in és el mal anomenat “passe de la mort”. On en alguns punts podria semblar un altre tips de tir (wrist shot) però que en una major part dels gols anotats així, el jugador que marca simplement encara la pala de l’stick perquè el disc reboti i entri.

Stars Beat Lightning in Double Overtime to Force Game 6 - The New York Times
Pavelski | thenewyorktimes.com

Un dels màxims golejadors en deflections és Joe Pavelski. Una de les seves armes més mortíferes i amb un bagatge de bons resultats posant-se davant el porter (net presence) per molestar i intentar desviar el tir d’algun company.

Slap shot

Tir que es realitza després d’aixecar l’stick per sobre del genoll i la cadera (en moltes ocasions per sobre de l’espatlla) i on el jugador executa una baixada en pèndol cap al puck amb força per colpejar-lo contundentment.

Zdeno Chara: King of the Shot Once More ... Sets Record with Slapper of  108.8 MPH at All-Star Skills Competition | On Frozen Pond
Chara | sportscenter.com

The Death of the Slap Shot in the NHL - WSJ
Ovechkin | wallstreetjournal.com

Dos jugadors que aquesta última dècada han marcat diferències amb aquesta tècnica són Zdeno Chara i Alexander Ovechkin. El primer manté el rècord de registre de velocitat en aquesta modalitat amb 175km/h. Del rús, poques coses més s’han de dir a aquestes alçades de la pel·lícula.

Snap shot

Tir semblant a l’slap shot, però amb menys força, menys estàtic (a l’slap s’acostuma a fer estant quiet gairebé sempre) i on l’stick no s’aixeca tant per realitzar el llançament, que tot i així és un tir molt dur i amb velocitats endiablades.

És una mescla perfecta entre el tir de canell i un slap shot. Busca el millor de cada opció, la velocitat de release del tir i la punteria que s’obté per la part del canell i la força i velocitat que agafa el disc per la part de l’slap shot.

Kessel named NHL's 'Third Star' of the week | TribLIVE.com
Eichel | The Star

Steven Stamkos Tampa Bay Lightning Unsigned Blue Jersey Shooting Photograph  - Walmart.com
Stamkos | wallmart.com

Un mític snapper era Joe Sakic, però actualment tenim a Steven Stamkos o Phil Kessel com a grans especialistes d’aquesta modalitat de tir.

Wrist shot

El tir de canell, el més usat, el més ràpid d’executar i el que normalment és més efectiu.

Edmonton Oilers relieved to see Connor McDavid back in lineup | Edmonton Sun
McDavid | edmontonsun.com

McDavid, MacKinnon, Crosby, Matthews, Kane, Pastrnak, Pettersson, Laine, Draisaitl, Svechnikov i el propi Ovechkin són grans tiradors en aquesta modalitat. No hi ha res més efectiu que un bon angle i la velocitat de poder “carregar” amb la que els jugadors executen els tirs a l’NHL.

Vist el vist, i amb les velocitats que agafa el disc, ho ràpid que es desplaça el company per buscar forat i poder tirar, més en valor s’ha de tenir als porters a l’hoquei. Parlem de que estan parant més del 90% dels tirs que reben en la gran majoria de casos a la lliga.

Per tot aficionat, conèixer el tipus de tir és clau per seguir les retransmissions, conèixer els jugadors i els perfils que tenen a l’hora de jugar, de tirar i de passar. I en aquest cas, el tir és quelcom molt particular que mereix la pena ser analitzat més en profunditat.

Et pot interessar…

More in NHL